Citigroup: Η Deutsche Bank είναι θύμα του παραλογισμού των αγορών

Η μετοχή της Deutsche Bank κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών την Παρασκευή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια εβδομάδα καθησυχαστικών δηλώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς απέτυχε να κατευνάσει τις ευρείες ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να δώσεις εξηγήσεις για την πτώση αυτή, οι αναλυτές της Citigroup ανέφεραν ότι μπορεί να οφείλεται στον "παραλογισμό των αγορών". Αν και αυτό αποτελεί από μόνο του μια ανησυχία, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο κίνδυνος οι αρνητικές απόψεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να καταστούν από μόνες τους μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".

Αυτή η απειλή επισημάνθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Μαρκ Μπράνσον, ο οποίος είναι επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Γερμανίας (BaFin). Ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg ότι ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλείς, ένας προβληματικός παράγοντας είναι η "μετάδοση μέσω της ψυχολογίας".

Στην αναζήτηση των λόγων πίσω από την πτώση της μετοχής της Deutsche Bank, οι αναλυτές ανέφεραν το έντονο άλμα που εμφάνισε χτες το κόστος ασφάλισης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έναντι χρεοκοπίας (CDS), καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα και την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις τράπεζες και τις ρωσικές κυρώσεις.

"Κανένα από αυτά δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την πτώση, μάλλον θεωρούμε ότι πρόκειται για παραλογισμό των αγορών", ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Andrew Coombs, σε σημείωμά τους. Όπως και με την Credit Suisse, "ο κίνδυνος είναι αν θα υπάρξει αντίκτυπος από τα διάφορα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης στην ψυχολογία των καταθετών, ανεξάρτητα από το αν η αρχική συλλογιστική πίσω από αυτό ήταν σωστή ή όχι", ανέφεραν οι αναλυτές.

Ενώ η Deutsche Bank έχει υποστεί μια σειρά κρίσεων στο παρελθόν, ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης τη βοήθησε να τις ξεπεράσει. Στο σημείωμα της Citi προστίθεται ότι η Deutsche Bank είναι κερδοφόρα και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Στην Autonomous, οι αναλυτές ανέφεραν ότι "δεν έχουν καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα ή την αξιολόγηση των assets της Deutsche".

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει το 21% της αξίας της φέτος και όλο αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τις τελευταίες ημέρες, η κοινότητα των hedge funds αύξησε τα στοιχήματά της για την πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με τον Ulrich Urbahn, υψηλόβαθμο στέλεχος της Berenberg.

"Οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποια τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με τα επόμενα προβλήματα - ποια είναι, για παράδειγμα, σημαντικά εκτεθειμένη στα εμπορικά ακίνητα", δήλωσε ο Urbahn. "Το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να καταστεί μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία". Όσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν προβλήματα και όσο περισσότερες καταθέσεις αποσύρονται, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες", σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών