Powered by

ΑΤΑ: Ούτε κατάργηση ούτε στο 100% ξεκαθάρισε ο Παναγιώτου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες για το θέμα της ΑΤΑ, με τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών να εξακολουθούν να υφίστανται και το αδιέξοδο να παραμένει.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε εμπάργκο δηλώσεων, τόσο από την εργοδοτική όσο και από την συντεχνιακή πλευρά, σε μια προφανή προσπάθεια να μην διασαλευθεί περαιτέρω το κλίμα, με τον διάλογο να εντατικοποιείται κατά το προσεχές διάστημα.

Από πλευράς υπουργού Εργασίας, δόθηκε ξεκάθαρα το στίγμα προθέσεων της Κυβέρνησης επί του ζητήματος, καθότι ξεκαθάρισε ότι:

Πρώτο: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ΑΤΑ(σ.σ. θέση την οποία κατά τις διαβουλεύσεις τέθηκε στο τραπέζι από τους εργοδότες).

Δεύτερο: Δεν μπορεί να αποδοθεί η ΑΤΑ στο 100%(σ.σ. αξίωση την οποία προτάσσουν οι συντεχνίες).

Τρίτο: Η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί.

Ο Γιάννης Παναγιώτου τόνισε πως η Κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση για την ΑΤΑ, αφού προχωρήσει σε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε ικανοποίηση, αφού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύστερα από μια περίοδο αντιπαράθεσης, η οποία είχε καταλήξει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την επιθυμία και διάθεση που εκφράστηκε από όλες τις πλευρές για κατάληξη, μέσα στο επόμενο διάστημα, σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

«Είναι κατανοητό και σεβαστό ότι η κάθε πλευρά έχει τη δική της ανάγνωση, τη δική της ανάλυση και τις δικές τις θέσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς του έθεσε το πλαίσιο μέσα από την παράθεση της θέσης της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο θεσμός της ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί, το ποσοστό του 100% δεν μπορεί σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα να αποδοθεί και η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί.

«Αυτό θα επιδιώξουμε, αυτό θα προσπαθήσουμε και αυτό εγώ αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε μέσα στο επόμενο διάστημα», είπε. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν ότι θα αποφευχθούν στο επόμενο διάστημα δηλώσεις επί του ζητήματος αυτού, έτσι ώστε να προστατευτεί η μεταξύ τους συζήτηση.

Ο υπουργός σημείωσε πως όταν υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο θα προχωρήσουν με τις ανάλογες ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι στις σκέψεις του να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι η πρόθεσή του είναι μέσα από επαφές που θα πραγματοποιηθούν άμεσα με όλες τις οργανώσεις για να ακούσει σκέψεις και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων, η Κυβέρνηση να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όταν κριθεί ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν πλέον θα κατατεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά για να μπορούμε να συμφωνήσουμε χρειάζεται όλοι να κάνουν τις ανάλογες υποχωρήσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για κατάληξη σε μια πρόταση, ο Υπουργός σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τεθεί ποσοτικά, αλλά ποιοτικά και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκκρεμότητα δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τους εργαζόμενους οι οποίοι χρειάζεται να ξέρουν αν θα έχουν διαφορετική απόδοση μέσα από τον θεσμό από την υφιστάμενη, ούτε τις επιχειρήσεις, που πρέπει να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό σε σχέση με τα οικονομικά τους, ούτε την Κυβέρνηση που πρέπει να προγραμματίσει ανάλογα τα δημόσια οικονομικά.

Πρόσθεσε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι θα προσπαθήσουν για να καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα.

Ερωτηθείς για τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα Κυβέρνηση έχει αφιερώσει και χρόνο και εποικοδομητική διάθεση στην ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου.

«Οπότε ο διάλογος συνεχίζεται με όλες τις οργανώσεις και μέσα στο επόμενο διάστημα, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξαναπρογραμματιστούμε και θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί όπως βρεθήκαμε σήμερα για να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε στο τραπέζι κάποιο ποσοστό που να ικανοποιεί τόσο τις συνδικαλιστικές όσο και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι ούτε στις προηγούμενες συναντήσεις από πλευράς του αναφέρθηκε οτιδήποτε τέτοιο, ούτε στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκε οτιδήποτε από κανέναν.

Δειτε Επισης

Μειώθηκε στα 10.357 πρόσωπα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων
Άνοδος της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση
Ζητείται από τη Βουλή η αποπαγοποίηση 1.851 κενών θέσεων πρώτου διορισμού
Ευρωπαϊκό υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή για οικονομική διακυβέρνηση Ε.Ε.
Έλεγχος ΑΞΕ: Πρόταση στο τραπέζι για ανεξάρτητη Επιτροπή στα πρότυπα της ΕΠΑ
Πάει Υπουργικό την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την τηλεργασία
Οι εκποιήσεις στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού και Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων
ΔΝΤ: Κόβει ρυθμούς η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Eurostat: Άνοδος στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο
Βαφεάδης: Τα οφέλη από εναρμόνιση των αδειών οδήγησης στα κράτη μέλη