S&P: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν τις αναταράξεις στις αγορές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες αναταράξεις στις αγορές, αναφέρει η S&P Global Ratings σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών (Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank) και της ελβετικής Credit Suisse Group σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στη χειρότερη τραπεζική κρίση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Στο βασικό σενάριο του ο οίκος κάνει λόγο για ανθεκτικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, αν και θα ακολουθήσουν αποκλίνουσες πορείες, ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τα όποια ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενδεχομένως προκύψουν. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι αγορές για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενδεχομένως να παραμείνουν ευμετάβλητες για κάποιο χρονικό διάστημα.

"Με τις αγορές να αξιολογούν τον αντίκτυπο της διάσωσης της Credit Suisse από την UBS, οι επενδυτές αναρωτιούνται αν η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση [της κρίσης] στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Κατά την άποψη μας, η απάντηση είναι όχι. Μια εβδομάδα νωρίτερα, σημειώναμε ότι οι ισχυρές καταθετικές βάσεις και άφθονη ρευστότητα μετριάζουν τους κινδύνους στον κλάδο", αναφέρει στην έκθεση του ο οίκος.

Η S&P Global Ratings διατηρεί την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντλούν οφέλη από ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια αυξάνονται. "Αυτό παραμένει το βασικό μας σενάριο. Όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν επιδεικνύουν έναν συνδυασμό από μεγάλες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους με μοντέλα χρηματοδότησης με υψηλή ευαισθησία στην εμπιστοσύνη στις αγορές", σημειώνει.

Ο οίκος εκτιμά πάντως ότι κάποια σεισμική μεταβολή στη νομισματική πολιτική θα αλλάξει όλο το παιχνίδι για κάποιες περιοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. "Περιμένουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά καθώς οι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον φέρνει πολυδιάστατες, αλλά όχι και ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ισχυρός".

Λεπτή ισορροπία για την ΕΚΤ

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν μια πιστωτική κρίση. Όπως αναφέρει, η αποφασιστική δράση των ελβετικών αρχών για να διευκολύνουν μια γρήγορη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας τους να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ο οίκος περιμένει παρόμοιες ενέργειες από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που θα βρεθεί να αντιμετωπίζει μία παρόμοια κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, οι παράλληλες και συντονισμένες ενέργειες της αμερικανικής Federal Reserve, της Τράπεζας της Αγγλίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την αύξηση της συχνότητας των πράξεων ανταλλαγής δολαρίων επιδιώκουν να αποφευχθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πιέσεις στις αγορές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της προσφοράς δανεισμού. Και αυτές οι ενέργειες ακολούθησαν την ανακοίνωση της Fed για μια τραπεζική διευκόλυνση με στόχο να διασφαλιστεί πως οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταθετών τους.

Ο οίκος αναφέρει εξάλλου ότι ο διπλός στόχος της επίτευξης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οδηγει σε μια δύσκολη ισορροπία για τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές, ιδίως όταν, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι μας, οι αρχές φαίνεται πιθανό να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P περιμένει ότι η ΕΚΤ θα διαχειριστεί προσεκτικά αυτή τη διαδικασία και θα αντιμετωπίσει ρεαλιστικά ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε περίπτωση που προκύψουν.

Ο αντίκτυπος από την απομείωση των AT1

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι η αγορά χρηματοδότησης για τραπεζικά κεφάλαια μπορεί να παραμείνει ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σχολιάζοντας την απόφαση των ελβετικών αρχών να απομειώσουν τα ομόλογα Tier 1 (AT1) της Credit Suisse, ο οίκος σημειώνει ότι δεν θεωρεί πως η απόφαση αυτή από μόνη της είναι πιθανή να αυξήσει το χρηματοδοτικό κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ωστόσο, θα ασκήσει πιέσεις στο κόστος του εποπτικού κεφαλαίου και είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιορισμό της πρόσβασης σε νέες εκδόσεις AT1 για ένα χρονικό διάστημα, όπως εκτιμά.

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs