Powered by

Έρευνα: Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Κυπρίων με φόντο την κρίση

Το αυξανόμενο κόστος ζωής, με την ακρίβεια στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, καθώς και ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελούν τις κύριες ανησυχίες των Κυπρίων που κατά τους ίδιους, είναι τα θέματα που επηρεάζουν περισσότερο, τόσο τη δική τους ζωή και καθημερινότητα όσο και των κοντινών τους ατόμων.

Επίσης, οι Κύπριοι δεν δηλώνουν ευχαριστημένοι ούτε από τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά ούτε της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών αυτών πιέσεων. Την ίδια ώρα, η δημόσια υγεία, η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα θέματα που επιθυμούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τα θέσει ως προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της Ε.Ε., καθώς και οι αξίες και οι προτεραιότητές τους, αποτυπώνονται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που φέρει τον τίτλο «Parlemeter 2022». Η έρευνα διεξάχθηκε το φθινόπωρο του 2022 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επίσημη σελίδα της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2023.

Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζει στις πολλαπλές κρίσεις και καταδεικνύει τον ουσιαστικό αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής στην καθημερινή ζωή.

Οι κίνδυνοι που ανησυχούν τους Κυπρίους

Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί καθολική ανησυχία τόσο των Κυπρίων όσο και γενικά όλων των πολιτών της Ε.Ε., αφού απασχολεί το 99% και 93% αντίστοιχα.  

Ακολουθούν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός με ποσοστό 94%, η μετανάστευση με ποσοστό 93% και η κλιματική αλλαγή με 89%.

Τέταρτη ανησυχία είναι ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, με ποσοστό 87% και μετέπειτα έρχεται η ανησυχία για την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, με 85%.

 

Δυσαρεστημένοι από τα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας οι Κύπριοι

Στην ερώτηση «Αναλογιζόμενος/η το εισόδημα του νοικοκυριού σας, πώς θα περιγράφατε την τρέχουσα κατάστασή σας;», το 9% των Κυπρίων απάντησαν πως ζουν πολύ άνετα με το τρέχον εισόδημά τους και το 33% ότι μάλλον ζουν άνετα. Το 45% απάντησε πως ζει με κάποιες δυσκολίες και το 13% με πολλές δυσκολίες.

Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, το 79% των Κυπρίων δεν είναι ικανοποιημένοι.

Ούτε με τα μέτρα της Ε.Ε. είναι ευχαριστημένοι οι Κύπριοι, καθώς το 78% απάντησε «Όχι ικανοποιημένος/η».

 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της Ε.Ε. για στήριξη της Ουκρανίας από την μέρα έναρξης του πολέμου, όπως είναι για παράδειγμα η χρηματοοικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη, αλλά και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το 14% των Κυπρίων εκφράζει απόλυτη αποδοχή, το 34% μερική αποδοχή, το 28% αποδοκιμάζει μερικώς και τέλος το 20% αποδοκιμάζει πλήρως.

Οι απόψεις των Κυπρίων συγκρούονται σχετικά με το πόσο είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, με το 35% να δηλώνει αρκετά ικανοποιημένοι και το 35% όχι και τόσο ικανοποιημένοι. Το 5% είναι πολύ ικανοποιημένοι ενώ το 21% καθόλου.

 

Προτεραιότητα η δημόσια υγεία και οικονομία

Η δημόσια υγεία με ποσοστό 53%, η υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποσοστό 44% και η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 41% αποτελούν τα τρία κύρια θέματα που οι Κύπριοι θα ήθελαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τα βάλει ως προτεραιότητες στην ατζέντα.

Ακολουθούν τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου (32%), οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής (25%) και η δημοκρατία και το κράτος δικαίου (25%).

Τελευταίο θέμα στις προτεραιότητες των Κυπρίων έρχεται η ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας (4%).

 

Ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες εργασίας

Στην ερώτηση «Ποιοι από τους ακόλουθους είναι οι κύριοι λόγοι που κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι η χώρας μας έχει επωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.;», πρώτη απάντηση για τους Κύπριους έρχεται το ότι «Η Ε.Ε. συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας» με ποσοστό 45%.

Ακολουθεί η απάντηση ότι «Η Ε.Ε. συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας» με ποσοστό 36%.

Τρίτη κατά σειρά απάντηση είναι ότι «Η Ε.Ε. φέρνει νέες θέσεις εργασίας» με ποσοστό 27%.

 

Οι απόψεις των ευρωπαίων πολιτών

Σύμφωνα με την έρευνα, το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί την πιο μεγάλη και πιεστική ανησυχία για το 93% του συνόλου των Ευρωπαίων. Ακολουθούν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (82%). Τόσο η πιθανή εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες όσο και η έκτακτη ανάγκη για την κλιματική αλλαγή παραμένουν βασικές ανησυχίες για το 81% των πολιτών της Ε.Ε.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η υποστήριξη προς την Ε.Ε. παραμένει υψηλή. Σε ολόκληρη την Ε.Ε., οι πολίτες καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της σκέψης.

 

Οι Ευρωπαίοι, επιθυμούν επίσης από την Ε.Ε. να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στη δημόσια υγεία, στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και στη στήριξη της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με ανθεκτικότητα. Τα τρία τέταρτα εγκρίνουν τη συνολική υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, καθώς και τα συγκεκριμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Δειτε Επισης

Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
«Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία»-Ημερίδα από το ΚΕΒΕ
Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά και την παραβίαση του ανταγωνισμού
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας 2025 από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με προκήρυξη επενδυτικού μέτρου άνω των €65 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση
Ανοδικά άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Εκτός υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου 348 δικαιούχοι φοιτητές
Διαπίστωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου...Συστηματική μεροληψία στους οικονομικούς δείκτες της Ε.Ε. σε βάρος της Κ.Δ.
Στο 3,1% η αύξηση απασχόλησης στο δημόσιο το 2024-Aποδίδεται στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας