Τα «θέλω» 11 πρωταγωνιστών του real estate από τη νέα Κυβέρνηση

Μέτρα άμβλυνσης χρονιζόντων προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο της ανάπτυξης γης και των ακινήτων, αποτελώντας τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη, αξιώνει από τη νέα Κυβέρνηση ο κλάδος ανάπτυξης γης και ακινήτων.

Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που να ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία και τις όποιες χρονοβόρες διαδικασίες, δίδοντας ουσιαστικά κίνητρα στους επαγγελματίες και προσελκύοντας ξένους επενδυτές. Όλα αυτά με παράλληλη άρση των όποιων προσκομμάτων παρεμβάλλονται σήμερα στη συνεργασία με τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, προτείνεται ως καθοριστικός παράγοντας προόδου σε θέματα του κλάδου και της οικονομίας ευρύτερα η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, αλλά κι ενός one-stop-shop στα πρότυπα του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ειδικά για τις επιχειρήσεις του τομέα.

Διαβάστε ακόμα: 

Το πιο πάνω πακέτο εισηγήσεων αποτελεί μέρος του κυρίου θέματος με τίτλο «Aiming high 2023- Οι τάσεις, οι προβλέψεις και το όραμα των πρωταγωνιστών της ανάπτυξης γης», που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού ΙΝ Business, το οποίο κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτού, 11 ηγέτες του τομέα κλήθηκαν να απαντήσουν, συν τοις άλλοις, στο ερώτημα:

Σύντομα θα έχουμε νέα Κυβέρνηση. Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον τομέα σας;

Οι απαντήσεις τους, όπως παρουσιάζονται στη συνέχεια, περιλαμβάνουν το σύνολο όσων ο κλάδος απαιτεί, ώστε να αγγίξουμε τα επίπεδα ανάπτυξης που αξίζουμε ως χώρα.

  • Σταύρος Καραμοντάνης: «Να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και στα μάτια των ξένων επενδυτών, γιατί έχει χαθεί η αξιοπιστία της. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας, επιχειρηματίες και πολιτικούς».

 

  • Δέσποινα Χρυσοχού: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε αφενός να μεγαλώσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις του κλάδου και αφετέρου να προσελκύσουμε ξένες. Επίσης, να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ταλαιπωρούν τον τομέα μας».

 

  • Νίκος Ρωτός: «Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για εξάλειψη της γραφειοκρατίας, όπως για παράδειγμα, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αδειοδότησης, γεγονός που θα μειώσει την ταλαιπωρία και θα επισπεύσει τις διαδικασίες».  

 

  • Ανθούλης Κουντούρης: «Προσωπικά θέλω σεβασμό σ’ εμάς-τους Κύπριους επενδυτές-και στην όλη προσπάθειά μας. Αν δεν επενδύσουμε πρώτα εμείς, πώς θα επενδύσουν οι ξένοι στον τόπο μας;».

 

  • Μιχάλης Δ. Ζαβός: «Θέλουμε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - επιχειρηματιών, συνδέσμων και άλλων φορέων- στο πλαίσιο ενός one-stop-shop στα πρότυπα του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, που να αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Και φυσικά, να εισακούονται οι εισηγήσεις μας».

 

  • Γιάννης Μισιρλής: «Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, ένα master plan στα πρότυπα των χωρών του εξωτερικού με κίνητρα για σωστές στεγαστικές δράσεις».

 

  • Λίρα Αμβροσίδου: «Πρέπει άμεσα να φτιάξουμε το τραπεζικό μας σύστημα, καθώς σήμερα πιο εύκολα πουλούμε παρά εισπράττουμε. Επίσης, να ξεπεραστούν όσα εμπόδια παρεμβάλλονται στην προσέλκυση ξένων και να δημιουργηθούν υποδομές».

 

  • Σάββας Κάκος: «Να βάλουμε μια σημαδούρα στο πέλαγος. Χρειαζόμαστε βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και να αναλάβουμε δράση. Η Αμερική, η Αυστραλία, το Ντουμπάι αναπτύχθηκαν με τους μετανάστες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε επτά φορές μεγαλύτεροι από το Ντουμπάι και μακριά από μικροπολιτικές έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Δεν γίνεται να είμαστε ένα νησί που φοβάται να φέρει κόσμο».   

 

  • Λευτέρης Κωνσταντίνου: «Θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένα πλάνο από τη νέα Κυβέρνηση, ας πούμε για την επόμενη 20ετία, με στόχο να φέρει κοντά τράπεζες και επιχειρηματίες του κλάδου μας, θέτοντας ως βάση το τι θέλει η αγορά. Ακολούθως, να καθοριστούν και να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα, ώστε να μην παρεκκλίνουμε με προς τα πίσω βήματα».

 

  • Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: «Πρέπει να εκπονηθεί μια σωστή στρατηγική για τον τομέα από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Άλλωστε, όσα πετύχαμε μετά την κρίση του 2013, ήταν χάρη στο γεγονός ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά και κόμματα, εργαστήκαμε ως μια ομάδα».

 

  • Πέτρος Πέτρου: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει τάχιστα είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορέσει να συντονίσει όλες τις κρατικές αρχές και τους επιχειρηματίες για το κοινό καλό, που δεν είναι άλλο από την πολεοδομική και χωροταξική ανάπτυξη».

Δειτε Επισης

Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Κ. Κωνσταντή: Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ για εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Σοβαρές επιπτώσεις από την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-Έντονη ανησυχία πολιτικών μηχανικών
Σε τρεις με έξι μήνες νέες προσφορές για τον δρόμο Πόλης-Πάφου… Στα 90 εκ. ευρώ εκτοξεύεται το κόστος
Έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι απεργοί στον κλάδο σκυροδέματος-Θα επιδώσουν ψήφισμα στον Παναγιώτου