Μάριος Κωνσταντίνου: Να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού το ύψος των εξαγωγών χαλλουμιού

Την κατεπείγουσα ανάγκη για τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που ακόμα υπάρχουν για το ΠΟΠ χαλλούμι, υπενθυμίζει και τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ, και πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Μάριος Κωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για διακύβευμα που σχετίζεται με το χαλλούμι και επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη του εξαγωγικού μας τομέα.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Κωνσταντίνου υποδεικνύει ότι η γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου στηρίζεται στις εξαγωγές του χαλλουμιού και συνεπώς θα πρέπει να διαφυλαχθεί το ύψος των εξαγωγών σε όγκο σαν κόρη οφθαλμού, καλώντας συναφώς άπαντες να αντιληφθούν ότι η διεύρυνση των εξαγωγών του χαλλουμιού δεν είναι απλώς ένα εμπορικό εγχείρημα.

«Αλλά», τονίζει, «συνιστά μια εθνική στρατηγική, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική μας ανάπτυξη, τη διεθνή αναγνώριση και τη διατήρηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας».

Όπως προειδοποιεί ο Μάριος Κωνσταντίνου, τυχόν λανθασμένες ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών χαλλουμιού σε όγκο, θα προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα στον κλάδο με μειώσεις στις θέσεις εργασίας, ανυπολόγιστες ζημιές σε καταστροφές νωπού γάλακτος και διατάραξη του τομέα της γεωργίας που ασχολείται με τον κτηνοτροφικό τομέα, είτε σε επίπεδο παραγωγής νωπού γάλακτος είτε στην σίτιση και διαβίωση των ζώων.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία του κλάδου, ο κ. Κωνσταντίνου εκφράζει την εκτίμηση πως θα έχει μία σταθερή χρονιά με ανοδική τάση. Ωστόσο, το πόσο ισχυρή θα είναι η αναπτυξιακή τάση θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από το διεθνές περιβάλλον, το οποίο, όπως σημειώνει, είναι απρόβλεπτο και ρευστό.

Όσον αφορά ειδικότερα την Χαραλαμπίδης Κρίστης, αναφέρει πως στόχος είναι η διατήρησή της στην ηγεσία του κλάδου, επιδιώκοντας παράλληλα μια ενεργητική αναπτυξιακή πορεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην εγρήγορση και τη σταθερή επαγρύπνηση στις εξελισσόμενες αγοραστικές συνθήκες.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Αν εστιάσουμε στη χώρα μας, παρατηρούμε μία επιβράδυνση, μεγαλύτερη μεν από αυτή που περιμέναμε αρχικά, αλλά σημαντικά μικρότερη από εκείνη που έχει σημειωθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Βιώνουμε μία παρατεταμένη αβεβαιότητα που σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί μία αισθητή αναταραχή στις οικονομικές δραστηριότητες. Με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, στην ευρωζώνη, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ πήγε από το 3.5% του 2022 σε μόλις 1.1% για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε και σε 0.6% στο δεύτερο τρίμηνο.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα με ένα σκηνικό τόσο ταραγμένο, οι αντοχές μας και τα αντανακλαστικά μας έχουν λειτουργήσει καλά. Στο πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν στο 3.2%, καταγράφοντας εξαιρετική επίδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο έχει κινηθεί στο 2.3%. Θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε ένα σχετικά ισχυρό οικονομικό προφίλ.

Πάντως, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, υπάρχει ζωηρή προσδοκία για μείωση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Αναμένονται στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ ενώ μόλις τον Νοέμβριο, οι μετοχές έκλεισαν με μηνιαία αύξηση 6.5%, διακριτά τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Ιανουάριο.

Για την Κύπρο ας πούμε, οι εκτιμήσεις της Eurostat δίνουν πληθωρισμό στο 2.5% πριν το τέλος της χρονιάς.

Να διατηρήσουμε τις αντοχές της οικονομίας μας

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Με δεδομένη την εξαιρετική αβεβαιότητα που δημιουργούν αφενός η συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Ουκρανο-ρωσσικό μέτωπο και αφετέρου η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η πρώτη πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τις αντοχές που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει η κυπριακή οικονομία, αλλά και να προστατέψουμε την γεωγραφική μας θέση.

Οι αβέβαιες συνθήκες που δημιουργούνται από τις κρίσεις, προσφέρουν πάντα και μια ευκαιρία για αναπροσαρμογή των οικονομικών πολιτικών, με κατεύθυνση τον εξορθολογισμό και την διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων της Κύπρου σε περισσότερους τομείς, πέραν του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών.

Η όποια ευκαιρία πάντα απαιτεί την ευελιξία και προσαρμοστικότητά μας. Αυτό σημαίνει πως η κυρίαρχη πρόκληση είναι η περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας μας και η ενδυνάμωση των αντοχών της.

Σε αυτόν το στόχο περιλαμβάνεται η διαχείριση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η αντιμετώπιση των αυξημένων επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η προσαρμογή στις τεχνολογικές αλλαγές και φυσικά η ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σημαντικός δείκτης για την οικονομική υγεία της Κύπρου

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Αναμφισβήτητα, η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας -και μάλιστα διπλή- από τους Moody’s είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας και αποτελεί σημαντικό δείκτη για την οικονομική υγεία και τις προοπτικές της Κύπρου.

Εξαρτάται από μας πλέον η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση της αναβάθμισης ώστε να “στεριώσει” και να αποδειχθεί καρποφόρα και παραγωγική , δηλαδή να γίνει η Κύπρος ακόμα περισσότερο ελκυστική για επενδύσεις μακράς πνοής, επενδύσεις που να συνάδουν με τις νέες τεχνολογίες, την κυκλική οικονομία, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η Κύπρος ως μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γεωγραφική της θέση, μπορεί πραγματικά να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο ως “σταυροδρόμι” καθώς και τη βάση πολλών διεθνών επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας τις πιθανότητες να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πορείας.

Αντανακλαστικά και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων για χαλλούμι

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Εκτιμώ πως θα έχουμε -ως κλάδος- μία σταθερή χρονιά με ανοδική τάση, ωστόσο το πόσο ισχυρή θα είναι η αναπτυξιακή τάση θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από το διεθνές περιβάλλον, το οποίο όπως βλέπουμε, είναι απρόβλεπτο και ρευστό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις του κλάδου μας δεν έχουν αλλάξει, δεδομένου ότι είμαστε πάντα ένας τομέας εξαρτώμενος από την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων μας, σε συνδυασμό με τη γευστική ικανοποίηση που προσφέρουμε.

Άρα, την πορεία στο 2024 θα καθορίσουν η δική μας εγρήγορση και τα αντανακλαστικά μας. Όμως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσω την κατεπείγουσα ανάγκη για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που ακόμα υπάρχουν για το χαλλούμι, το ΠΟΠ χαλλούμι μας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Με το 2024 μπροστά μας, πλησιάζουμε σε απόσταση αναπνοής από το ορόσημο του 2030 στο οποίο θα πρέπει να έχουμε κάνει πράξη τους στόχους ESG, να φτάσουμε δηλαδή στο 100% των ανακυκλώσιμων συσκευασιών για όλα τα προϊόντα που παράγουμε και, να μειώσουμε στο 55% τις εκπομπές άνθρακα προκειμένου να τις μηδενίσουμε έως το 2050.

Η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο εμάς στη Χαραλαμπίδης Κρίστης, αλλά το σύνολο του τομέα εάν αυτός θέλει να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε μία εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα και πρέπει- επειγόντως- να προσαρμοστούμε.

Σε γενικότερο πλαίσιο, μπορώ να επιβεβαιώσω πως παρά τις έντονες τάσεις που υπάρχουν στην κατανάλωση υποκατάστατων των γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση στις κύριες υποκατηγορίες, όπως το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα και αυξάνεται συνεχώς η χρήση τους σε διάφορες στιγμές κατανάλωσης μέσα στην μέρα.

Εθνική στρατηγική η διεύρυνση των εξαγωγών χαλλουμιού

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα διακύβευμα που σχετίζεται με το χαλλούμι και επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη του εξαγωγικού μας τομέα.

Πρέπει όλοι, να καταλάβουμε πως η διεύρυνση των εξαγωγών του χαλλουμιού δεν είναι απλώς ένα εμπορικό εγχείρημα, αλλά συνιστά μια εθνική στρατηγική, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική μας ανάπτυξη, τη διεθνή αναγνώριση και τη διατήρηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας.

Υπάρχουν προτάσεις από μας, σε συλλογικό κλαδικό επίπεδο και πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης επειγόντως. Η γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου στηρίζεται στις εξαγωγές του χαλλουμιού και θα πρέπει να διαφυλαχθεί το ύψος των εξαγωγών σε όγκο ως κόρη οφθαλμού.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την Κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Έχουμε ήδη δώσει τις θέσεις μας στην κυβέρνηση και στα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Αυτό που επαναλαμβάνουμε συνεχώς είναι ότι όποιες αποφάσεις παίρνουμε ως εμπλεκόμενοι στον κλάδο θα πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Η διατήρηση των εξαγωγών χαλλουμιού σε όγκο είναι ο πρωταρχικός στόχος και όλες μας οι ενέργειες θα πρέπει να είναι στοχευμένες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τυχόν λανθασμένες ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών χαλλουμιού σε όγκο, θα προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα στον κλάδο με μειώσεις στις θέσεις εργασίας, ανυπολόγιστες ζημιές σε καταστροφές νωπού γάλακτος και διατάραξη του τομέα της Γεωργίας που ασχολείται με τον κτηνοτροφικό τομέα, είτε σε επίπεδο παραγωγής νωπού γάλακτος είτε στην σίτιση και διαβίωση των ζώων.

Εγρήγορση, επαγρύπνηση και ο κομβικός ρόλος της τεχνολογίας

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Η στρατηγική μας-ως φιλοσοφία και αποστολή-παραμένει πάντα προσηλωμένη στη διαρκή δέσμευση για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας και στην ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών μας .

Όπως έχουμε ήδη πει, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ρευστές και συνεχώς μεταβαλλόμενες. Κατά συνέπεια θα πρέπει να τονίσουμε με έντονο τρόπο την “εγρήγορση” και τη σταθερή επαγρύπνηση στις εξελισσόμενες αγοραστικές συνθήκες.

Στόχος μας είναι η παραμονή μας στην ηγεσία του κλάδου, επιδιώκοντας παράλληλα μια ενεργητική αναπτυξιακή πορεία. Κάτι, που το πετυχαίνουμε συστηματικά ως εταιρεία, καθώς η καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμή μας.

Έτσι λοιπόν συνεχίζουμε χτίζοντας ακόμα περισσότερο στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση στον πυρήνα της αναπτυξιακής μας φιλοσοφίας.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και οι συναφείς τεχνολογίες προβλέπεται να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του γαλακτοκομικού τομέα μας τα επόμενα χρόνια.

Η εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων στις κτηνοτροφικές μονάδες, θα ενισχύσει την αποδοτικότητα όλων των εργασιών ενώ η εφαρμογή αισθητήρων Τεχνητής Νοημοσύνης θα βελτιώσει την παρακολούθηση της υγείας των ζώων και θα συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών. Παράλληλα, η ανάλυση δεδομένων για την παραγωγή και την ποιότητα του γάλακτος θα γίνεται με αυξημένη ακρίβεια, ενώ οι αλγόριθμοι θα βελτιστοποιούν το χρονισμό στη διαχείριση των μονάδων.

Η ΤΝ, θα συμβάλει επίσης στη διατροφική προσαρμογή ακόμα των ζώων και ενισχύσει τους ποιοτικούς ελέγχους σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η τήρηση των κανόνων της ηθικής και οι κραδασμοί που ίσως δημιουργηθούν τόσο στην απασχόληση όσο και στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τις κοινωνίες.

Τα δεδομένα αλλάζουν και στον κλάδο των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου βέβαια εντοπίζονται αναδυόμενες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Έτσι λοιπόν καλούμαστε να συνεργαστούμε για να κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας και να αναπτύξουμε μία στρατηγική για τη δημιουργία ενός οργανισμού βασισμένου στην AI.

Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη, σε ζητήματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων, επέκτασης των ψηφιακών λύσεων σε επίπεδο οργανισμού, τις τεχνολογικές υποδομές, την ενσωμάτωση των παραδοσιακών πληροφοριακών συστημάτων, την προσβασιμότητα, τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με τις απαραίτητες δεξιότητες, σε συνδυασμό, πάντα, με τις γεωπολιτικές εντάσεις που δοκιμάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως.

Η καινοτομία οφείλει να προχωρά με την υιοθέτηση ηθικών πρακτικών, διασφαλίζοντας μια ομαλή και βιώσιμη μετάβαση στη νέα αυτή εποχή τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία