Ύστατη προσπάθεια των τυροκόμων για να σωθεί το χαλλούμι-«Μεγάλο το διακύβευμα»

Ύστατη προσπάθεια από τους τυροκόμους προκειμένου να διασφαλιστεί ορθολογική εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ και κατ' επέκταση το ύψος των εξαγωγών του προϊόντος, αποτελεί η απόφαση του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, όπως τα μέλη του προχωρήσουν σε κλείσιμο των μονάδων τους από τις 10 Ιανουαρίου 2024, αλλά και αποδεσμευτούν-από την 1η Ιανουαρίου- από το πλαίσιο συμφωνίας του 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων.

Οι τυροκόμοι καταγγέλλουν μονομερή παραβίαση του εν λόγω πλαισίου συμφωνίας μέσω διατάγματος που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και βάσει του οποίου καθορίστηκε ως ελάχιστο ποσοστό το 19% αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή μείγματος χαλλουμιού.

Θέση των τυροκόμων αποτελεί πως αυτό έγινε στη βάση λανθασμένων υπολογισμών, με τη διαφωνία τους να εστιάζεται στο γεγονός ότι το ποσοστό του 19% αποτελεί λανθασμένη εκτίμηση από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας, αφού αφορά την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο την παραγωγή μείγματος χαλλουμιού, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία. Κάτι το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, αναπόφευκτα οδηγεί στην κατάργηση όλων των άλλων αιγοπρόβειων προϊόντων.

Την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τους τυροκόμους στη λήψη των αποφάσεων που ανακοίνωσαν χθες, αποτέλεσε η κατάληξη συνάντησης που είχαν την περασμένη Πέμπτη με τα αρμόδια Υπουργεία, Γεωργίας και Εμπορίου, όπου η πρότασή τους για επάνοδο στο πραγματικά διαθέσιμο ποσοστό που κυμαίνεται στο 10%, δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Όπως προειδοποιούν οι τυροκόμοι, η εφαρμογή του διατάγματος θα επιφέρει μεταξύ άλλων, μείωση των εξαγωγών του χαλλουμιού, με τεράστιες όπως γίνεται αντιληπτό συνέπειες στην κυπριακή οικονομία.

Μεγάλο το διακύβευμα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο InBusinessNews στο πλαίσιο του IN Business Forecasting 2024 και η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου Μάριος Κωνσταντίνου κάνει χαρακτηριστικά λόγο για διακύβευμα που σχετίζεται με το χαλλούμι και επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη του εξαγωγικού μας τομέα.

«Πρέπει όλοι», τονίζει, «να καταλάβουμε πως η διεύρυνση των εξαγωγών του χαλλουμιού δεν είναι απλώς ένα εμπορικό εγχείρημα, αλλά συνιστά μια εθνική στρατηγική, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική μας ανάπτυξη, τη διεθνή αναγνώριση και τη διατήρηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας».

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξής του, ο κ. Κωνσταντίνου υπογραμμίζει πως η διατήρηση των εξαγωγών χαλλουμιού σε όγκο είναι ο πρωταρχικός στόχος και όλες οι ενέργειες θα πρέπει να είναι στοχευμένες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τυχόν λανθασμένες ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών χαλλουμιού σε όγκο», επισημαίνει, «θα προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα στον κλάδο με μειώσεις στις θέσεις εργασίας, ανυπολόγιστες ζημιές σε καταστροφές νωπού γάλακτος και διατάραξη του τομέα της γεωργίας που ασχολείται με τον κτηνοτροφικό τομέα, είτε σε επίπεδο παραγωγής νωπού γάλακτος είτε στην σίτιση και διαβίωση των ζώων».

Κινητοποιήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πάντως, η ανακοίνωση των τυροκόμων ότι θα κλείσουν από τις 10 Ιανουαρίου τις επιχειρήσεις τους, φαίνεται να προκάλεσε την δέουσα κινητοποίηση και να σήμανε συναγερμό στην Κυβέρνηση, αφού σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασής τους, ανάμεσα σε άλλα, η αγορά θα βρεθεί ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης ελλείψεων σε τυροκομικά προϊόντα, ενώ και το γενικότερο κόστος στην οικονομία θα είναι τεράστιο.

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλαβε δράση και κάλεσε τον Σύνδεσμο Τυροκόμων σε μια καθοριστικής, όπως προδιαγράφεται, σημασίας σύσκεψη, ώστε να συζητήσουν όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον τομέα.

Η εν λόγω σύσκεψη έχει καθοριστεί για τις 4 Ιανουαρίου και κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη για τα επόμενα βήματα, καθώς θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί όλους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και η Κυβέρνηση παρουσιαστεί πρόθυμη να αλλάξει τη στάση της επί του ζητήματος, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων θα επαναξιολογήσει την κατάσταση χωρίς να αποκλείεται να λάβει διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που ανακοίνωσε χθες.

Από την άλλη, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις παρούσες θέσεις της, ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει κανονικά με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε.

«Επιθυμία μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση λύσεων ως αποτέλεσμα διαβούλευσης και συναίνεσης, καθώς και η αποφυγή αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την τυροκομία και που οδηγούν τον κλάδο σε πορεία καταστροφής με ανυπολόγιστες ζημιές για την οικονομία του τόπου μας, αλλά και για το ίδιο το χαλλούμι για το οποίο όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούμε ότι αποτελεί τον ''λευκό χρυσό'' της Κύπρου», τονιζόταν χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Τυροκόμων.

Δειτε Επισης

Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Στις 4 Ιουνίου η συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το χαλλούμι
Γλύκανε ο καφές... Ανάμεσα στις χώρες με μείωση της τιμής του η Κύπρος
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Άλλα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-Point στον Δήμο Λευκωσίας
Σιτάρι: Αδειάζουν οι αποθήκες-Εντείνονται οι ανησυχίες για τα τρόφιμα
CTC: Πού οφείλεται η καθυστέρηση και πότε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2023
Nordsea: Νέα εμφάνιση, ίδια σταθερή ποιότητα, ίδια υπέροχη γεύση
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο