Κλείδωσε στα 1000 ευρώ ο κατώτατος μισθός-Αναθεωρείται ξανά μετά από δύο χρόνια

Στα 1000 ευρώ αυξάνεται ο μηνιαίος κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «η Κυβέρνηση αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και υλοποιώντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε την έκδοση του Διατάγματος Περί Κατώτατου Ορίου Μισθών του 2023 σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο προνοεί ότι ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση μετά από τη συμπλήρωση έξι μηνών συνεχούς απασχόλησης, αυξάνεται από τα 940 ευρώ στα 1000 ευρώ».

Ερωτηθείς για το πόσοι θα επηρεαστούν από την αλλαγή στον εθνικό κατώτατο μισθό, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 25.000 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευάλωτοι επειδή είναι εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.   

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι επιπλέον θα προωθηθεί η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τον χρόνο εργασίας επισημαίνοντας ότι για την επιτυχία αυτού του στόχου σημαντική είναι η καλύτερη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με το ωράριο εργασίας και η ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υποστηρίζει τη σταδιακή βελτίωση της επάρκειας των απολαβών των εργαζομένων σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

Επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών βρίσκονται οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι πλέον χαμηλόμισθοι  που προστατεύονται αποκλειστικά μέσα από την έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων για αύξηση των μισθών τους, με απώτερο στόχο, όπως είπε, να περιοριστεί η έκθεσή τους στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η Κυβέρνηση λειτουργεί σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης οικονομίας στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, με συνέπεια στην δημοσιονομική πειθαρχία και την κοινωνικοοικονομική υπευθυνότητα.  

Πρόσθεσε ότι με ορίζοντα πενταετίας η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υιοθετεί ως σημείο αναφοράς το 60% του ακαθάριστου εθνικού διάμεσου μισθού, και προωθεί την προσέγγιση αυτού του στόχου ανάλογα με τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα  κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας θέτοντας συγκεκριμένα όρια έτσι ώστε οι αυξήσεις που τελικά αποφασίζονται για τον κατώτατο μισθό να είναι στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός της πενταετίας εξελίσσεται σταδιακά, συνεκτιμώντας τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για όλους», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν στο διάταγμα θα περιλαμβάνεται η ωριαία καταβολή του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δεν προνοείται ωριαία απόδοση σημειώνοντας ότι η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού σε σχέση με τον χρόνο εργασίας περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί μετά από δύο χρόνια και το μεθεπόμενο μετά από τέσσερα χρόνια.  

Δειτε Επισης

Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις