Τα αμερικανικά αποθέματα «σπρώχνουν» την τιμή του πετρελαίου-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά από ένα μικτό αποτέλεσμα το οποίο κατέγραψαν τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα (SPR), το οποίο περιλάμβανε απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού.

Το αργό τύπου Brent ξεπέρασε τα 84 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 0,5%, με το West Texas Intermediate να βρίσκεται πάνω από τα 79 δολάρια. Τα συνολικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,36 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αν και αυξήθηκαν στον κόμβο αποθήκευσης Cushing και άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά περισσότερα από 900.000 βαρέλια στα 228 εκατομμύρια, ενώ τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων όπως ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια στα 116,4 εκατομμύρια.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση από τις αρχές του περασμένου μήνα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν περιοριστεί. Τα περιορισμένα περιθώρια διύλισης και οι στρεβλώσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης που παραμένουν σε μια τάση προς τα puts υποδηλώνουν συνολικά μια ασθενέστερη παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, η προσφορά του ΟΠΕΚ+ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, με τη Ρωσία να αντλεί πάνω από το στόχο της λίγο πριν την επόμενη συνεδρίαση του γκρουπ τον επόμενο μήνα, κατά την οποία θα αποφασιστεί η παράταση ή όχι των περιορισμών της παραγωγής.

Η Goldman Sachs Group Inc. δεν αναμένει πλέον ότι ο ΟΠΕΚ+ θα ανακοινώσει μερική άρση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής του τον Ιούνιο, όπως ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές του ομίλου. «Αναμένουμε χαμηλότερη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά, οι υψηλότεροι στόχοι παραγωγής παραμένουν «εύλογοι», καθώς η αυξανόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να εντείνει την πίεση για αύξηση της παραγωγής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε την τιμή που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της χώρας. Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας θα πληρώσει έως και 79,99 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που τίθεται ρητό ανώτατο όριο.

«Αφού βρέθηκαν σε ύφεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου προσπαθούν να σταθεροποιηθούν», δήλωσε το στέλεχος της IG Asia Pte, Γιαπ Γιουν Ρονγκ, προσθέτοντας πως «το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού προσφέρουν λόγους για να χαλαρώσει λίγο το πτωτικό κλίμα».

Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να κλείσουν τα χάσματα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι αγορές πετρελαίου ενισχύθηκαν από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Τα βελτιωμένα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας προσέθεσαν στην ανοδική δυναμική», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, ανεξάρτητη αναλυτής της αγοράς, προσθέτοντας ότι οι τιμές του αργού θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τους οικονομικούς παράγοντες στο μέλλον.

Οι αποστολές αργού τον Απρίλιο στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ανήλθαν σε 44,72 εκατομμύρια τόνους ή περίπου 10,88 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα πρόσφατα τελωνειακά στοιχεία. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 5,45% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Δειτε Επισης

Το πετρέλαιο παίρνει την ανιούσα λόγω θανάτου Ραϊσί και ασθένειας βασιλιά Σαουδικής Αραβίας
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Υπεράκτια αιολικά: Στο δρόμο για τις πλωτές ανεμογεννήτριες και οι ΗΠΑ
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023
ΔΣΜΚ: Παραλήφθηκε το πληροφορικό σύστημα λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού
Δίνει την δική της εκδοχή για την «πραγματική» εικόνα η CMC-Ζητά να αποζημιωθεί και όχι να τιμωρηθεί
Βλέπει τον Πρέσβη της Κίνας για το τερματικό ο Χριστοδουλίδης-«Υπάρχει σχέδιο β', το κράτος δεν εκβιάζεται»
Γιώργος Παπαναστασίου για CMC και τερματικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Χοντραίνει το παιχνίδι η CMC... Μακριά στο μέλλον για την Κύπρο η εξαγωγή LNG-Νέα πυρά κατά ΕΤΥΦΑ