Γιώργος Μιχαηλίδης: Χωρίς πλήρη εκμετάλλευση οι δυνατότητες του 5G

Ιδιαίτερη έμφαση στο δίκτυο 5G ως έχει σήμερα, έδωσε, σε ομιλία του ενώπιον της Συνάντησης Ενδιαφερομένων Μερών και Παραγόντων της Αγοράς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλιδης. 

Πρόσθεσε ότι λειτουργεί χωρίς να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του, καθώς ένα δίκτυο 5G μπορεί να δώσει εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομία, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και γενικά να βελτιώσουν τη ζωή του πολίτη.

Ο Επίτροπος σημείωσε στους τρεις πυλώνες λειτουργίας του γραφείου που είναι η ενδυνάμωση και προστασία του καταναλωτή, η ανάπτυξη της αγοράς και η προώθηση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων.

Εξήγησε ότι αυτοί οι πυλώνες μεταφράζονται σε έργα, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι η μέτρηση ποιότητας κινητής και σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, η προώθηση του ανταγωνισμού μέσω της εφαρμογής Cy Compare, η αναβάθμιση του παρατηρητηρίου αγοράς με αυτοματοποιημένο εργαλείο συλλογής πληροφοριών, η επικαιροποίηση των κοστολογικών μοντέλων, η αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως της αριθμοδότησης και της αδειοδότησης και τέλος η μελέτη για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

Επίσης αναφέρεται ότι έγινε αναφορά και σε οριζόντια έργα τεχνολογίας που τρέχουν όπως το Blockchain για την φορητότητα και την προστασία του πολίτη από phishing και smishing και στον στόχο να τρέξουν και άλλα έργα πάνω σε αυτή την πλατφόρμα όπως η αντικατάσταση συμβολαίων.

Ο Επίτροπος ανέδειξε τη σημασία των νέων τεχνολογιών και πολιτικών που επηρεάζουν τον τομέα των επικοινωνιών όπως SDN, Cloud, Computing, Platforms, Sustainability targets, AI και Blockchain, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι μέσω analytics και AI να δίνεται η αναγκαία πληροφόρηση για την παραγωγή πολιτικής και ρύθμισης στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντική για το Γραφείο, ανέφερε ο Επίτροπος και για αυτό το λόγο είπε ότι έχει δημιουργηθεί και η περιφερειακή ακαδημία τεχνολογίας, επικοινωνιών και πληροφορικής που θα προωθήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος ο Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή λαμβάνει υπόψη της όλες αυτές τις εξελίξεις και λειτουργεί πάντοτε  για το καλό του καταναλωτή, της αγοράς και του πολίτη γενικά.

Δειτε Επισης

Γιατί έρχονται στην Κύπρο οι Google, Amazon, SalesForce & Binance;
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Η AWS ανακοινώνει νέες καινοτόμες λειτουργίες για το Amazon Bedrock
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Είκοσι νέες ψηφιακές υπηρεσίες εντός του 2024-Τα πλάνα του Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
Η Quadcode ενώνει δυνάμεις με την Capacitor Partners για το μεγαλύτερο Hackathon στην Κύπρο
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders