Μικαέλλα Σάββα: Γιατί το Wealth Management είναι προνόμιο όλων και οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες

Το Wealth Management είναι προνόμιο όλων και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά, για να ξεκινήσει κάποιος να επενδύει, δηλώνει η Μικάελλα Σάββα, επικεφαλής του τομέα Wealth & Investment Services της Ελληνικής Τράπεζας.

Σημειώνει ότι ο οργανισμός παραμένει συνοδοιπόρος στο οικονομικό και επενδυτικό ταξίδι των πελατών του και διαθέτοντας, η ίδια, μεγάλη εργασιακή εμπειρία σε κολοσσούς, όπως η Blackrock και η Goldman Sachs Wealth Management, αναλύει το σκηνικό των επενδύσεων και συγκρίνει τη νοοτροπία που το διέπει στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Eργαστήκατε πολλά χρόνια στο Λονδίνο σε διευθυντικές θέσεις τόσο στη BlackRock όσο και στη Goldman Sachs. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα εκεί όσον αφορά το Wealth Management;

Στην Κύπρο, το μεγαλύτερο μέρος του περιουσιακού συνόλου των νοικοκυριών είναι σε μετρητά, με σχετικά πολύ μικρά ποσοστά σε επενδύσεις. Αντίθετα, στο εξωτερικό ξεκινούν να επενδύουν νωρίς και το κάνουν τακτικά και στρατηγικά, καθώς αυτό το φαινόμενο αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας της κοινωνίας των πολιτών.

Οι επενδύσεις βοηθούν στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα μετρητά χάνουν σταδιακά την αξία τους λόγω του πληθωρισμού.

Επίσης, στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οι επενδυτές δίνουν έμφαση στις αρχές της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Βλέπουμε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση και δέσμευση για κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις, όπου οι οικονομικές αποφάσεις ευθυγραμμίζονται με ηθικές και βιώσιμες αξίες.

Ποια άλλη βασική διαφορά θα θέλατε να επισημάνετε;

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι οι γυναίκες στην Κύπρο επενδύουν λιγότερο και πολύ αργότερα από τους άνδρες. Τα οφέλη του οικονομικού προγραμματισμού όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες, αν ληφθεί υπόψη ότι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο, για να τις υποστηρίξουν.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενεργητικής αντιμετώπισης και της μείωσης του επενδυτικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, εμείς στο Wealth της Ελληνικής Τράπεζας καθοδηγούμε και υποστηρίζουμε τις γυναίκες στην επίτευξη των οικονομικών τους στόχων.

Έχοντας συμβουλέψει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές για πολλά χρόνια στο Λονδίνο, θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε περιουσιακά στοιχεία και γεωγραφικές περιοχές.

Στην Ελληνική Τράπεζα, ευνοούμε τη διαφοροποίηση σε περιουσιακά στοιχεία, γεωγραφικές περιοχές και θεματικές ενότητες, ώστε να δημιουργήσουμε ανθεκτικά χαρτοφυλάκια, ικανά να αντέξουν τις οικονομικές μεταβολές.

Υπάρχει η εντύπωση ότι το Wealth Management αφορά θεσμικούς πελάτες και αυτούς με υψηλά εισοδήματα. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Παρόλο που η έννοια του Wealth Management φαίνεται συνυφασμένη με την εκείνη του "πλούτου", στην πραγματικότητα αυτό περιλαμβάνει πελάτες με διάφορα επίπεδα εισοδήματος και περιουσιακού κεφαλαίου.

Αυτό που πιστεύω ότι μας ξεχωρίζει στην Ελληνική Τράπεζα, είναι η ποικιλόμορφη βάση των πελατών μας, η οποία περιλαμβάνει θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και εταιρείες, αλλά και πελάτες με υψηλά επίπεδα οικονομικού πλούτου (HNW), επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Κάθε πελάτης είναι μοναδικός και στόχος μας είναι να ενδυναμώνουμε όλους, ώστε να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους και την ευημερία τους. Το Wealth Management είναι προνόμιο όλων.

Επενδύσεις βάσει στόχων

Τι θεωρείτε σημαντικό για πελάτες που θέλουν να επενδύσουν;

Οι πελάτες θα πρέπει να σκεφτούν τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους τους προτού επενδύσουν. Στην Ελληνική Τράπεζα, αναπτύσσουμε στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργούμε χαρτοφυλάκια που ανταποκρίνονται στους στόχους και τις ανάγκες των πελατών μας. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως-επενδύσεις βάσει στόχων-, εφαρμόζεται από παγκόσμιους επενδυτές.

Για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ο στόχος μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης για να καλύψουν τις προβλεπόμενες μελλοντικές τους υποχρεώσεις, για τις εταιρείες μπορεί να είναι η επένδυση για χρηματοδότηση μίας επέκτασης.

Σε ατομικό επίπεδο, οι στόχοι μπορεί να είναι η αγορά πρώτης κατοικίας, η μόρφωση των παιδιών, ο συνταξιοδοτικός προγραμματισμός ή η αγορά εξοχικής κατοικίας.

Είναι αρκούντως ενημερωμένοι όσοι επιθυμούν να προβούν σε επενδύσεις;

Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι πολλοί που επενδύουν μέσα από πλατφόρμες, επηρεάζονται από τις μεταβολές της αγοράς, αντί να επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Γι’ αυτό, μια από τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των πελατών μας σε όλο το οικονομικό και επενδυτικό τους ταξίδι.

Η χρηματοοικονομική παιδεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και ανεξαρτησίας. Θεωρούμε θεμελιώδες να συμβάλουμε στην οικονομική εκπαίδευση των πελατών μας και να τους βοηθήσουμε να σχεδιάσουν με σύνεση το μέλλον τους.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα το επενδυτικό περιβάλλον; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Μετά από μια περίοδο εύρωστης ανάπτυξης, εξαιρετικά χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων, «φθηνού χρήματος» και πολλών νικητών στην αγορά, έχουμε ένα διαφορετικό επενδυτικό περιβάλλον. Σήμερα αντιμετωπίζουμε αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, υψηλό πληθωρισμό και αστάθεια στην αγορά.

Σε αυτό το νέο επενδυτικό́ τοπίο οι αποφάσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για θεσμικούς όσο και για ιδιώτες πελάτες.

Στην Ελληνική Τράπεζα συμβουλεύουμε και συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες μας, για να προσαρμόσουμε την επενδυτική τους στρατηγική και να τοποθετήσουμε τα χαρτοφυλάκιά τους σύμφωνα με τις νέες συνθήκες της αγοράς.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές προκλήσεις μπροστά μας, υπάρχουν όμως και αρκετές ευκαιρίες. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένη για τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε ποιους τομείς βλέπετε να υπάρχουν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες, στις οποίες αναφερθήκατε;

Τα ομόλογα έχουν επιστρέψει, προσφέροντας την υψηλότερη απόδοση που έχουμε δει τα τελευταία 12 χρόνια. Παρατηρούμε επενδυτές να αυξάνουν τις επενδύσεις σε ομόλογα, προσθέτοντας επίσης διάρκεια για να «κλειδώσουν» την τρέχουσα απόδοση.

Βλέπουμε ότι οι αποδόσεις σε private equity μπορεί να υποστούν πίεση λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και ήδη παρατηρούμε παγκόσμιους επενδυτές να προβαίνουν σε μικρές μειώσεις στον τομέα private equity. Αντίθετα, σημειώνονται σταδιακές προσθήκες σε private debt.

Πού δίδει έμφαση το Wealth της Ελληνικής Τράπεζας όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι όλες οι ευκαιρίες ίδιες. Στο Wealth της Ελληνικής Τράπεζας δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των επενδύσεων. Βλέπουμε επίσης ορισμένες ισχυρές τάσεις, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν, έχουν μεταμορφώσει την καθημερινότητά μας, την κοινωνία γενικότερα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν.

Σε αυτές εντάσσονται η αειφόρος ανάπτυξη και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που ασχολούνται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και σε επιχειρήσεις ενέργειας που εξελίσσουν το μοντέλο λειτουργίας τους και επικεντρώνονται στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Εξίσου σημαντική τάση είναι η ψηφιοποίηση.

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι τεράστιες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο επενδύουν και ενσωματώνουν το ΑΙ στις λειτουργίες τους. Οι καινοτομίες που περιμένουμε να δούμε είναι εκπληκτικές. Σε αυτό τον τομέα βλέπουμε επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες τεχνολογίας και υποδομών του ΑΙ.

Σε ποιον άλλο τομέα υπάρχουν καλές προοπτικές επενδύσεων;

Όσο οι οικονομίες γερνούν, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αποσπά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για τα νοικοκυριά και τις Κυβερνήσεις, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων αναγκάζει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική τους βιωσιμότητα.

Σε ατομικό επίπεδο, όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε το συνταξιοδοτικό προγραμματισμό από νωρίς για ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Τι μήνυμα θα θέλατε να μεταδώσετε καταλήγοντας;

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά, για να ξεκινήσει κάποιος να επενδύει. Εμείς στην Ελληνική Τράπεζα καθοδηγούμε τους πελάτες κατά τη διάρκεια του οικονομικού τους ταξιδιού, έχουμε μια πειθαρχημένη επενδυτική προσέγγιση, που προσαρμόζεται στις ανάγκες και στους στόχους κάθε πελάτη. Το Wealth Management είναι προνόμιο όλων.

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν