Το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και η ανάγνωση των τραπεζών για την επόμενη μέρα

Το δρόμο για τη συνολική και οριστική διευθέτηση ενός χρονίζοντος ζητήματος που πέραν της κοινωνικής του διάστασης, εξελίχθηκε σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας, άνοιξε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε την περασμένη Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής και αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις εκποιήσεις.

Η έγκριση των δύο κυβερνητικών νομοσχεδίων, όπως και των δύο προτάσεων νόμου, χωρίς τις αλλαγές οι οποίες επιχειρήθηκαν από κόμματα να επέλθουν επ’ αυτών μέσω κατατεθεισών τροπολογιών-σ.σ. επί των νομοσχεδίων- έγινε δεκτή με ανακούφιση, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και όλους τους εμπλεκόμενους με την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αρμόδιους φορείς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι την τεράστια σημασία του νομοθετικού πλαισίου που εγκρίθηκε εξήρε από την πρώτη στιγμή της υπερψήφισής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για ένα σημαντικό σταθμό ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική προοπτική της χώρας μας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος ερωτηθείς χθες σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συλλογική προσπάθεια που έγινε, ώστε από τη μια να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, και από την άλλη με το εμπλουτισμένο πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πώς το είδαν οι τράπεζες

Με θετικό φακό αντίκρισαν το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι τράπεζες, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Ανδρέα Κωστουρή, μιλώντας στο InBusinessNews, να κάνει λόγο για βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, καθότι-όπως υπέδειξε-με τις εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπουν σε τροχιά οριστικής διευθέτησης.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Κωστουρής εξέφρασε την προσδοκία ότι τα συγκεκριμένα νομοθετήματα θα θέσουν τέλος στις διαρκείς συζητήσεις για το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων, τις τακτικές παρεμβάσεις και τις συνεχείς αναστολές.

«Επίσης», επισήμανε, «με τα νομοθετήματα που πέρασαν, πιστεύουμε ότι θα επέλθει η απαραίτητη σταθερότητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία σε σχέση με το νομικό πλαίσιο χειρισμού προβληματικών δανείων και ευρύτερα της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από τις μεγάλες προσπάθειες για μείωση του μεγάλου όγκου ΜΕΔ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, διευρύνονται οι προοπτικές για περεταίρω βελτίωση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Θετικοί οι δανειολήπτες

Θετικοί εμφανίστηκαν με τη σειρά τους και οι δανειολήπτες, με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών(ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σε χθεσινή του ανακοίνωση, να χαρακτηρίζει ως εξέχουσας σημασίας τη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων και να υπογραμμίζει πως μαζί με την εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», δημιουργείται πλέον, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μια «τριλογία» προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

Οι τροπολογίες που απορρίφθηκαν

Η θετική αποτίμηση του νέου πλαισίου, τόσο από πλευράς τραπεζών όσο και από πλευράς δανειοληπτών, ουσιαστικά απαντά στο άσκοπο της προσπάθειας που καταβλήθηκε από συγκεκριμένα κόμματα για αλλαγή της φιλοσοφίας των νομοσχεδίων μέσω της κατάθεσης σειράς τροπολογιών, οι οποίες θα αφαιρούσαν αντί να προσέθεταν στην στόχευσή τους για ένα δίκτυ προστασίας των πραγματικά ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε σε Νόμο σε σχέση με τον ορισμό από το Ανώτατο Δικαστήριο αριθμού δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία ύψους μέχρι €350.000, κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ τροπολογία που προέβλεπε την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Επί του ιδίου νομοσχεδίου, κατατέθηκε από πλευράς ΕΔΕΚ σειρά τροπολογιών που περιλάμβαναν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη όλων των δανειοληπτών κύριας κατοικίας ανεξάρτητα από την εκτιμημένη αξία της κατοικίας τους, οι δικαστές να εκδικάζουν τις υποθέσεις αυτές αποκλειστικά, σύντμηση του χρόνου εκδίκασης και μέχρι την εκδίκαση της απόφασης να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης και οι χρεώσεις του δανείου, καθώς και συμπερίληψη στο «ειδικό δικαστήριο» των κατόχων αξιογράφων.

Αναλυτικότερα, από πλευράς ΕΔΕΚ, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως καταψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατατέθηκαν τροπολογίες, ώστε:

  • Να ορίζονται από Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου δικαστές, δυνάμει των υφιστάμενων διατάξεων του άρθρου 28 που προβλέπει την έκδοση οδηγιών από το Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι να στελεχώνουν Ειδικό Τμήμα Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφορών και να εκδικάζουν εντός εύλογου χρόνου τις καθοριζόμενες στις πρόνοιες του νομοσχεδίου διαφορές.
  • Οι δικαστές οι οποίοι ορίζονται από Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου για να στελεχώνουν το Ειδικό Τμήμα Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφορών να εκδικάζουν και διαφορές αναφορικά με κατόχους αξιογράφων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία αποκτήθηκαν μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2012.
  • Να ολοκληρώνεται η διαδικασία ενώπιον του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, προτού καταχωριστεί αγωγή στο Ειδικό Τμήμα Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.
  • Να καθίσταται δυνατή η προσφυγή όλων των πολιτών στο Ειδικό Τμήμα Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, ανεξαρτήτως της αξίας της κύριας κατοικίας τους.
  • Να εξασφαλίζεται η προσφυγή όλων των πολιτών στο Ειδικό Τμήμα Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, ανεξάρτητα εάν η διαφορά αφορά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη.
  • Οι δικαστές οι οποίοι ορίζονται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) να παρακολουθούν σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται από τη Σχολή Δικαστών ή αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, για σκοπούς εξειδίκευσης επί των εν λόγω θεμάτων.
  • Οι διαφορές που προκύπτουν δυνάμει των διατάξεων του Μέρους VIA του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου να εκδικάζονται εντός ενενήντα (90) ημερών, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Τέλος, από πλευράς Οικολόγων κατατέθηκε τροπολογία για αύξηση του ποσού για επαγγελματική στέγη από 350.000 ευρώ σε μισό εκατομμύριο.

Τι ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο που είχε ως στόχο τον ορισμό από το Ανώτατο Δικαστήριο αριθμού δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία ύψους μέχρι €350.000.

Ψήφισε επίσης σε νόμο το νομοσχέδιο αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως προς διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της υφιστάμενης αρμοδιότητας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για διορισμό διαμεσολαβητή για σκοπούς αναδιάρθρωσης πιστωτικής διευκόλυνσης.

Ο Επίτροπος θα μεσολαβεί για πιστωτική διευκόλυνση που εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη ή τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση με ανώτατο όριο εκτιμημένης αξίας του ακινήτου τις €350.000 σε περίπτωση κύριας κατοικίας και τις €750.000 σε περίπτωση επαγγελματικής στέγης.

Περαιτέρω εγκρίθηκαν δύο προτάσεις νόμου από τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με τις οποίες ρυθμίζεται το δικαίωμα του οφειλέτη για υποβολή παραπόνου κατά αδειοδοτημένων ιδρυμάτων στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για κύρια κατοικία.

Με αυτές προνοείται ότι εφόσον δικαιωθεί από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο δανειολήπτης η διαδικασία εκποίησης του ακινήτου του αναστέλλεται μέχρι να δικαιωθεί από το δικαστήριο.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική