Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μ. Κεραυνός: Η αναβάθμιση από Fitch, το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και το κρατικό μισθολόγιο

Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας όπως αυτή καταγράφεται από τις τελευταίες αναβαθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Παράλληλα, χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενώ στο θέμα των διαμαρτυριών των χαμηλόμισθων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα είπε πως θα γίνουν ακόμη κάποιες επαφές και για αυτό το λόγο δεν χρειάζονται περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της γαλλικής Κυβέρνησης, και κληθείς να σχολιάσει την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch, ο κ. Κεραυνός είπε πως η αναβάθμιση αυτή όπως και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις καθώς και η φθινοπωρινή αξιολόγηση από την Κομισιόν, υπογραμμίζουν ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και βρίσκεται σε μια πορεία υγιή, την οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε.

Ήδη, όπως είπε, ο Οίκος Fitch κατατάσσει την οικονομία δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική και με την αναβάθμιση αυτή την έχει μεταφέρει από την σταθερή προοπτική στην θετική που σημαίνει πως θα έχουμε πιθανότατα άλλη μια θετική αξιολόγηση από τον Οίκο αυτό.

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες των χαμηλόμισθων εργαζομένων, ο κ. Κεραυνός είπε πως το Υπουργείο έχει υποσχεθεί ότι θα έβλεπε το θέμα των κλιμάκων Α2-5-7 που συγκριτικά με το υπόλοιπο μισθολόγιο του κρατικού τομέα βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

«Ήδη έχει δώσει προτάσεις που πιστεύω ότι θα ωφεληθούν όλοι όσοι βρίσκονται στις χαμηλές αυτές βαθμίδες», είπε ο Υπουργός προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα κάποιες επαφές και για αυτό δεν χρειάζονται άλλες διαμαρτυρίες γιατί η Κυβέρνηση είδε το θέμα και η πρόταση της είναι θετική. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα διευθετηθεί το ζήτημα γιατί ακόμη γίνονται κάποιες επαφές.

Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές διαμαρτυρίας που υπήρξαν μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για αύξηση του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Κεραυνός είπε πως το ψηλό επίπεδο που έχει φτάσει το κρατικό μισθολόγιο έχει εντοπιστεί πρώτα από το Υπουργείο Οικονομικών. «Έχουμε κάνει ένα προϋπολογισμό με ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο το Υπουργείο να επιτρέψει να ξεφύγει, απλώς πρέπει ενεργώντας προληπτικά και έγκαιρα να δούμε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει ένας εξορθολογισμός του μισθολογίου του δημόσιου τομέα και να μην ξεχνούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει και ένας ιδιωτικός τομέας», είπε.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έχει πάρει κάποιες αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα με βασική απόφαση ότι θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο Οίκο του εξωτερικού η μελέτη για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συλλογική προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο της κατανόησης ώστε από τη μια να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την κυπριακή οικονομία και κοινωνία και από την άλλη με το εμπλουτισμένο πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με την ευκαιρία, ο Υπουργός ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου, κόμματα και Βουλευτές καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου που συνέβαλαν παραγωγικά σε αυτή τη προσπάθεια.

Δειτε Επισης

Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές
Με αμελητέες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
ΟΗΟ–ΣΕΚ: Ανάγκη διαχείρισης του μεγάλου ποσού για νέο συνταξιοδοτικό
Απαλλαγή φορολόγησης εφάπαξ και για κατηγορίες συμβασιούχων που εκκρεμούν
Επ. Οικονομικών: Καθολικά αποδεκτός για μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο Μάριος Ζαχαριάδης
Αναγνωρίζουν πρόβλημα και ψάχνουν την κατάλληλη φόρμουλα για τις αποσπάσεις στο δημόσιο
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η Μαρία Παναγιώτου-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών
Μάκης Κεραυνός: Ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών
Οι ανάγκες σε ξένο εργατικό δυναμικό το 2024 και ο μύθος που επικαλούνται οι συντεχνίες