Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο

Σε νέα βάση μπαίνει από σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις εκποιήσεις, παρέχοντας δίχτυ προστασίας στους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως η προσπάθεια για στήριξη όσων πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από στρατηγικούς κακοπληρωτές και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής, των δύο κυβερνητικών νομοσχεδίων και των δύο συμπληρωματικών προς αυτές προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν, συζητήθηκαν και τέθηκαν σήμερα προς ψήφιση ενώπιον του Σώματος.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε νόμος που έχει ως στόχο τον ορισμό από το Ανώτατο Δικαστήριο αριθμού δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία ύψους μέχρι €350.000.

Ψηφίστηκε επίσης νόμος αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως και έχει ως στόχο μεταξύ άλλων να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης αρμοδιότητας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για διορισμό διαμεσολαβητή για σκοπούς αναδιάρθρωσης πιστωτικής διευκόλυνσης.

Ο Επίτροπος θα μεσολαβεί για πιστωτική διευκόλυνση που εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη ή τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση με ανώτατο όριο εκτιμημένης αξίας του ακινήτου τις €350.000 σε περίπτωση κύριας κατοικίας και τις €750.000 σε περίπτωση επαγγελματικής στέγης.

Περαιτέρω εγκρίθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου από τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με τις οποίες ρυθμίζεται το δικαίωμα του οφειλέτη για υποβολή παραπόνου κατά αδειοδοτημένων ιδρυμάτων στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για κύρια κατοικία.

Με αυτές προνοείται ότι εφόσον δικαιωθεί από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο δανειολήπτης, η διαδικασία εκποίησης του ακινήτου του αναστέλλεται μέχρι να δικαιωθεί από το δικαστήριο.

Απορρίφθηκαν επικίνδυνες τροπολογίες

Το πακέτο νομοθετημάτων πέρασε πλειοψηφικά, με σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και επί της ουσίας αλλοίωναν την φιλοσοφία και το περιεχόμενο τους, να απορρίπτονται.

Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες στα κυβερνητικά νομοσχέδια που τέθηκαν από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία-Πολιτών.

Ειδικότερα:

  • Ο Περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023(σ.σ. νομοσχέδιο) εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους εναντίον(ΕΔΕΚ) και 15 αποχές(ΑΚΕΛ).
  • Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 (σ.σ. νομοσχέδιο) εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ και 15 αποχές(ΑΚΕΛ).
  • Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών
  • Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023(σ.σ. πρόταση νόμου) εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ και 15 αποχές(ΑΚΕΛ).
  • Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 9) Νόμος του 2023 (σ.σ. πρόταση νόμου) εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 16 αποχές.

Διαβάστε εδώ: Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών

Νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, τέθηκε από το ΑΚΕΛ θέμα κατάθεσης με την μορφή κατ’ επείγοντως, της πρότασης νόμου του περασμένου καλοκαιριού για παροχή δικαιώματος προσφυγής στο Δικαστήριο σε δανειολήπτες για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής προγραμματισμένης εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, τέθηκε από το ΑΚΕΛ ζήτημα αναβολής της συζήτησης και ψηφοφορίας επί του συνόλου των νομοθετημάτων για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τόσο το αίτημα για συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ υπό την μορφή κατ’ επείγοντως όσο και το αίτημα για αναβολής της συζήτησης απορρίφθηκαν με 32 ψήφους εναντίον και 19 υπέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας, εγκρίθηκαν ομόφωνα και έξι νόμοι που διευρύνουν τον ορισμό του όρου «αναδιάρθρωση» για να περιλαμβάνει και τη διάθεση και μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας προς την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

Δειτε Επισης

Λαγκάρντ: Αμετάβλητη η πολιτική για επιτόκια-Επικρίνουν οι ευρωβουλευτές
Αποκτά χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ η Τράπεζα Κύπρου
Ξεκινά η αξιολόγηση εταιρικών πελατών τραπεζών βάσει των κριτηρίων ESG-Όλες οι πληροφορίες
Ελληνική Τράπεζα: Η εξαγορά από Eurobank, το μέρισμα που παγώνει και γιατί καλοβλέπει την CNP
Στο debate νέων «Οι νέοι ρωτούν» της Τράπεζας Κύπρου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Το ΧΑΚ στην κοινοπραξία EuroCTP-Ο σκοπός ίδρυσης της εταιρείας και ποιοι οι στόχοι της
Τα ποσά που κατέβαλε το 2023 η Ελληνική στις θυγατρικές της Logicom
Ελληνική: Απόδειξη ανθεκτικότητας με κέρδη πέραν των €365 εκατ. παρά τις προκλήσεις το 2023
Στο 2,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου-Τα απαιτούμενα προσόντα