Πόσο πρόσφορο έδαφος για ίδρυση και ανάπτυξη έχουν οι startups στην Κύπρο

Στην 6η θέση βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την ικανότητά της να επιτρέπει την ίδρυση και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (startups), καθώς και στην 5η όσον αφορά την ικανότητά τους να συνεισφέρουν αξία στην εθνική οικονομία.

Την υψηλή κατάταξη της Κύπρου καταγράφει σε έκθεσή της η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, McKinsey & Company.

Στην έκθεση με τίτλο «Επανεφρεύοντας την οικονομία εκ των έσω-Πώς τα νεοσύστατα οικοσυστήματα της Ευρώπης μπορούν να μάθουν το ένα από το άλλο για να πυροδοτήσουν και να αυξήσουν την επιχειρηματικότητα»(Reinventing our economy from within How Europe’s start-up ecosystems can learn from each other to ignite and scale up entrepreneurship), γίνεται μια εμβάθυνση στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup, δηλαδή στις χώρες των 27, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία.

Όπως αναφέρεται, από χώρα σε χώρα, ο τρόπος που επιτρέπεται η ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, διαφέρει αρκετά. Σε αυτό το κομμάτι, η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση, πίσω από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση παραθέτει επίσης τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να διευκολύνουν την επιτυχία ενός νεοσύστατου οικοσυστήματος, όπως η απλούστευση της διοικητικής διαδικασίας έναρξης και στελέχωσης μιας νεοφυούς επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν λιγότερο δαπανηρή για το τελικό αποτέλεσμα μιας νεοφυούς επιχείρησης να το επιτυχεί.

Ένα παράδειγμα που παραθέτει είναι η περίπτωση της Εσθονίας, η οποία έχει δημιουργήσει την πρωτοβουλία «Start-up Estonia», για την παροχή ουσιαστικών οικονομικών κινήτρων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών των κινήτρων, είναι ο μηδενικός φόρος εισοδήματος εταιρειών για την επανεπένδυση και τη διατήρηση κερδών εντός των οντοτήτων.

Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου είναι εφικτό μέσα σε 30 λεπτά να μπορεί να δημιουργηθεί μια εταιρεία στην πλατφόρμα ψηφιακού μητρώου ηλεκτρονικού επιχειρείν και να χρειάζονται μόνο δύο έως τρεις εργάσιμες ημέρες για την επίσημη εγγραφή, η οποία χρησιμοποιεί συμβολαιογραφικές υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από μη γραφειοκρατικές και εξαιρετικά ψηφιοποιημένες διαδικασίες.

Η Κύπρος βρίσκεται εντός δεκάδας, και συγκεκριμένα στην 8η θέση, πίσω από την ηγέτιδα Εσθονία και το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Δημιουργία αξίας

Η έκθεση της McKinsey & Company υπογραμμίζει επίσης πώς τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων διαφέρουν σημαντικά ως προς την ικανότητά τους να συνεισφέρουν αξία στις εθνικές τους οικονομίες.

Συγκεκριμένα, στις 29 χώρες που καλύπτονται στην ανάλυσή, παρατηρήθηκαν μερικές χώρες-ηγέτες να αναδύονται από την άποψη της συνολικής οικονομικής παραγωγής, όπως η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.

«Ωστόσο», σημειώνει η έκθεση, «καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιτύχει υψηλά επίπεδα σε όλους τους τομείς της δημιουργίας αξίας, δηλαδή τον αριθμό των εταιρειών, τις θέσεις εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις κλίμακας και τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ενώ η Εσθονία έχει μεγάλο αριθμό συνολικών εταιρειών και κεφαλαιοποίηση αγοράς, μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού εργατικού δυναμικού της απασχολείται στην πραγματικότητα από αυτές τις εταιρείες».

Η Κύπρος σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

Αντιστροφή της αρνητικής τροχιάς

Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι τα εθνικά οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων της Ευρώπης έχουν σημαντικές δυνατότητες να αντιστρέψουν την τρέχουσα αρνητική οικονομική τροχιά.

Όπως σημειώνεται, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν 3,6 έως 8,1 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον θέσεις εργασίας στην οικονομία και να συνεισφέρουν 1,2 τρισεκατομμύρια έως 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Για να επιτευχθεί αυτό το δυναμικό, τα μεμονωμένα οικοσυστήματα νεοσύστατων επιχειρήσεων θα πρέπει να βελτιώσουν την απόδοση σε δύο βασικούς τομείς.

Πρώτον, την επιχειρηματική δραστηριότητα σε πρώιμο στάδιο, που ορίζεται ως ο αριθμός των ενηλίκων που ξεκινούν ή διευθύνουν μια νέα επιχείρηση και δεύτερον, την επιτυχημένη κλίμακα-υφιστάμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αναφέρεται ακόμη ότι σε μεμονωμένες χώρες, μερικά στοιχεία startup παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε Ηνωμένες Πολιτείες και την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που τους δίνουν τη δυνατότητα να μπορούν να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ανώτερη εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προοπτικές την Κύπρου
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Πώς διαχειριστήκαμε επιτυχώς τις κρίσεις και η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Μοναδικές επιλογές για διαμερίσματα κοντά στη θάλασσα
Παραδίδεται την Κυριακή το πάρκο Πωλ Γκοκέν... Ο Δημόσιος Κήπος της δυτικής Λεμεσού
American Dream: Εννέα Κύπριοι μοιράζονται το success story τους στις ΗΠΑ
Το ταξίδι της Philip Morris για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο... Το ESG και το αποτύπωμά της στην Ευρώπη
Οι απολαβές των CEOs μεγάλων εταιρειών-Πόσο αμείφθηκαν το 2023
Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων κατά της αδήλωτης εργασίας...Η αυξητική τάση και τα μέτρα
Το Ιsland Charitable Foundation δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση