Real estate: Το προφίλ των ξένων επενδυτών, γιατί επιλέγουν την Κύπρο και οι πόλεις που προτιμούν

Οι ξένοι επενδυτές και αγοραστές που δείχνουν ενδιαφέρον για το κυπριακό real estate, αποτελούνται κυρίως από άτομα υψηλού εισοδήματος. Μεταξύ τους, εργολάβοι και άλλοι επενδυτές με αυξημένο ενδιαφέρον σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα.

Όσον αφορά το προφίλ τους, οι πλείστοι προέρχονται από το Ισραήλ, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Λιβανέζοι και οι Ουκρανοί. Παράλληλα, παρατηρήθηκε και σημαντική κάθοδος επενδυτών ακινήτων από τη Σαουδική Αραβία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά το 2023 παρατηρείται μια στροφή προς την Λάρνακα και την Πάφο, με τις δύο πόλεις να καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο από τη Λεμεσό που αποτελούσε ανέκαθεν προορισμό για ξένους υψηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, η Λεμεσός παραμένει βασικός προορισμός και πρώτη επιλογή λόγω του κοσμοπολίτικου τρόπου ζωής και του φιλικού οικοσυστήματος προς τις επιχειρήσεις.

Η έκθεση της EY Κύπρου με τίτλο «Industry Semi Annual Update: Cyprus Real Estate»(Οκτώβριος 2023) αποτυπώνει τις τάσεις στην αγορά ακινήτων στο νησί. Στο κεφάλαιο «Βιομηχανικό κλίμα» αναλύονται αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023.

Ουσιαστικά έγινε μια καταγραφή των απόψεων βασικών «παικτών» του κυπριακού real estate. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα συμμετείχαν εργολάβοι, κατασκευαστές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, σύμβουλοι ακινήτων, επαγγελματίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων και agents.

Τονίζεται ότι οι απαντήσεις που λήφθηκαν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των συμμετεχόντων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η έρευνα διεξήχθη.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, κατά το 2023 ξεχώρισαν σημαντικά οι εισροές από ισραηλινούς επενδυτές και developers, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα, με την ασφάλεια να είναι ο βασικός παράγοντας που τους ωθεί στην Κύπρο.

Η Λεμεσός προσελκύει μεσαίου προς υψηλού εισοδήματος επενδυτές και η Λάρνακα αυτούς με χαμηλότερα εισοδήματα.

Επίσης, η Λάρνακα είναι πολύ δημοφιλής σε επενδυτές και developers από τη Μέση Ανατολή και κυρίως από τον Λίβανο.

Η Λεμεσός συνεχίζει να προσελκύει Ρώσους επενδυτές με υψηλή κοινωνική θέση, σημειώνοντας αρκετές εισροές τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα, σημαντικός αριθμός Ρώσων μετακόμισαν στην Κύπρο για λόγους ασφάλειας και ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και από Ουκρανούς και Λευκορώσους επενδυτές οι οποίοι επίσης έδειξαν προτίμηση στη Λεμεσό.

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι που με μετεγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό, προχώρησαν σε αγορές κατοικιών για προσωπική χρήση, γραφειακών και επαγγελματικών χώρων, μεταξύ τους χώρους για να μεταφέρουν τα headquarters τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της EY, περισσότεροι επενδυτές ακινήτων προέρχονται από το Ισραήλ (55%), ακολουθεί η Ρωσία (27%) μαζί με τον Λίβανο και την Ουκρανία (27%). Τέλος, ακολουθεί η Σαουδική Αραβία (9%), μαζί με χώρες της κεντρικής Ευρώπης (9%) και η Λευκορωσία (9%).

EY REAL ESTATE

Σύμφωνα με την έρευνα, οι λόγοι που οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν την Κύπρο είναι οι εξής:

  • Για λόγους ασφαλείας (36%). Επηρεάζονται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές εντάσεις ή αναταραχές στην περιοχή.
  • Καθεστώς παραμονής και θεώρησης visa (21%).
  • Άλλοι λόγοι, όπως η μετεγκατάσταση έδρας (21%).
  • Επένδυση (14%). Η Κύπρος θεωρείται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με υψηλές αποδόσεις στα ακίνητα.
  • Τρόπος ζωής στην Κύπρο (7%). Για παράδειγμα, ξένοι συνταξιούχοι επιλέγουν την Κύπρο καθώς και άλλοι επενδυτές για αγορά εξοχικού.
2 ευ

Τέλος, το 45% των συμμετεχόντων της έρευνας υποστηρίζουν ότι κατά τους επόμενους έξι μήνες, ο αριθμός ξένων επενδύσεων θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και δεν θα σημειώσει μεταβολή.

Η πρόβλεψη της μη μεταβολής μπορεί να είναι να οφείλεται στον αντιληπτό κορεσμό της αγοράς και στη σταθερή ζήτηση. Το 35% αναμένουν αύξηση και το 18% μείωση η οποία αποδίδεται στα υψηλά επιτόκια και την παγκόσμια αβεβαιότητα.

3 ευ

Δειτε Επισης

Αύξηση 8,9% στην προστιθέμενη αξία του κατασκευαστικού τομέα το 2022
Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή Χριστοδουλίδη για το νόμο για περιβαλλοντική μελέτη έργων
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λευκωσία
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Επιμένουν οι συντεχνίες για νομοθετική ρύθμιση σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία
Οικιστικά οικόπεδα για ανάπτυξη-Δες τα όλα στο GoLand της Gordian
Νέες κατοικίες και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Αναζητείται ανάδοχος για το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Στόχος η αύξηση της επισκεψιμότητας
Έργα για να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης η ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού-«Δεν θα είναι πατσιαρίσματα»
Αυτό είναι το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης Παναγιώτου για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία