Οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζονται και Βασιλάκης και Φουρλής συμβουλεύουν

Δύο κορυφαία ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας υποδέχτηκε στο φετινό 7o Business Leaders Summit η Τράπεζα Κύπρου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Redefining Business and Entrepreneurship: Inspiring Insights from Successful Business Leaders» ο Ευτύχιος Βασιλάκης, president of Aegean and Olympic Air και ο Βασίλειος Φουρλής, vice chairman of the board directors of HOUSEMARKET SA (IKEA) αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ).

Ε. Βασιλάκης: Η Aegean λίγο πριν τα 25χρονα

Ο Ευτύχιος Βασιλάκης παρουσίασε τα ορόσημα του oμίλου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά το 2024 θα συμπληρωθούν 25 χρόνια από την πρώτη πτήση της Aegean.

"Η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία κατέρρευσε στον covid για να φτάσει σε πλήρη ανάκαμψη το 2023-2024", ανέφερε κάνοντας τον δικό του απολογισμό για τον τομέα.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού από πλευράς oμίλου. Όπως είπε, η Aegean επενδύει στους ανθρώπους της, προσφέροντας συστηματική αναβάθμιση, υποτροφίες, σχολή εκπαίδευσης και μια σειρά από κίνητρα. Σχετικά με αυτό, ανέφερε: "Ο Όμιλος παραμένει επικεντρωμένος στην προσέλκυση, διατήρηση και δέσμευση των ταλέντων που απαιτούνται για την επίτευξη επιχειρησιακής αριστείας".

Μίλησε για το ένα «σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα». Έκανε λόγο δε για το πρώτο πράσινο Hangar της Ευρώπης, καθώς παρέχονται «φιλικές στο περιβάλλον κτηριακές εγκαταστάσεις µε µειωµένο αποτύπωµα. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, η συνολική επένδυση ανέρχεται στα €140 εκατ. με ορίζοντα υλοποίησης και ωρίµανσης επένδυσης τα 5-7 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του έδωσε άλλωστε μερικά στοιχεία και αριθμούς: Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2023 πετούσε σε 46 χώρες, σε 165 προορισμούς με 264 δρομολόγια. Συνολικά, στο δίκτυό της προστέθηκαν 16 νέοι διεθνείς προορισμοί.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μίλησε για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, περιγράφοντας τα πρώτα στάδια της εταιρείας και τον διαμοιρασμό των ευθυνών στον όμιλο, αρχικά από τους γονείς του και στη συνέχεια σε περισσότερα στελέχη. Είμαστε διαφορετικοί, είπε, τονίζοντας ωστόσο την ομαλή σχέση μεταξύ των μελών.

Για την εταιρική κοινωνική ευθύνη επεσήμανε το γεγονός ότι από το 2012 οι αεροπορικές πληρώνουν για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. «Αυτό έχει μπει βαθιά στο πετσί μας», σημείωσε.

Είναι απαραίτητες οι συζητήσεις για την πράσινη μετάβαση, πρόσθεσε, λέγοντας ωστόσο ότι τα δεδομένα κινούνται διαφορετικά στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών. «Πιστεύουμε στην λογική ότι πρέπει να υπάρχουν και κανόνες και συζήτηση για να είμαστε πιο βιώσιμοι και λιγότερο επιζήμιοι για το περιβάλλον».

Στα βαρίδια κατέγραψε την γραφειοκρατία και την καθυστέρηση στη δικαιοσύνη.

Β. Φουρλής: Η δραστηριότητά μας στις αγορές

«Έχουμε ιδιαίτερους δεσμούς με την κυπριακή αγορά», είπε κατά την έναρξη της παρουσίασής του ο κ. Φουρλής, ο οποίος προτού καθίσει στο πάνελ, ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του σημερινού λιανεμπορίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της Eurostat σχετικά με τους χρήστες του διαδικτύου που αγόρασαν ή παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση μέσα από τα χρόνια, ο Βασίλειος Φουρλής σχολίασε το γεγονός ότι οι διαδικτυακές αγορές αγαθών στην Ε.Ε., το 2022, πραγματοποιούνταν κατά 42% για ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ.

Ακολούθησε η παρουσίαση των προτιμήσεων και των συνηθειών των καταναλωτών σε σύγκριση με τις διάφορες χώρες.

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των πληρωμών. Μέσα από την παρουσίασή του, τόνισε το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιθυμούν πληρωμές χωρίς τριβές όσο και εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που και σε σχέση με τους δείκτες ESG, είπε αρχικά ότι το governance ενώ ακούγεται επιβαρυντικό στη λειτουργία, προστατεύει τις εταιρείες από υπερβολικά ρίσκα και λάθη. «Και επειδή στην περιοχή μας υποφέρουμε, το governance είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Όσο για το Environment χαρακτηριστικά είπε πως «δεν υπάρχει επιστροφή, θα ζήσουμε με κανόνες. Υπάρχουν μεν υπερβολές, αλλά είναι μέρος της επιχειρηματικής μας ζωής και θα συνεχίσει να είναι».

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος, managing director της GNORA Communication Consultants συντόνισε τη συζήτηση.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά