Ξ. Κονομής: Η Τράπεζα Κύπρου χρηματοδότης και συνεργάτης των κυπριακών επιχειρήσεων

«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η οικονομία του νησιού, αν και είναι ανθεκτική, απαιτεί ένα ενιαίο όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Director of Corporate and SME Banking Division της Τράπεζας Κύπρου, Ξένιος Κονομής.

Στη νέα τάξη πραγμάτων και με τις ευκαιρίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται, η Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε, αποτελεί «τον χρηματοδότη, τον σύμβουλο αλλά πρωτίστως τον συνεργάτη των κυπριακών επιχειρήσεων».

Σε χαιρετισμό του στο 7ο Business Leaders Summit που διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Κονομής αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του κυπριακού επιχειρείν, λέγοντας ότι η μετά την πανδημία οικονομική ανάκαμψη, που ενισχύεται από ένα εκ νέου ισχυρό τουριστικό τομέα και μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνολογίας, δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη εικόνα συνεπικουρούμενη από την ανθεκτικότητα παραδοσιακών τομέων της οικονομίας.

Ωστόσο, η γεωγραφική θέση της χώρας, καθώς και οι πρόσφατες παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές, με πιο πρόσφατη τον πόλεμο στο γειτονικό Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την Κύπρο, έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις.

Συνεπώς, κατά τον κ. Κονομή, οι ηγέτες επιχειρήσεων, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η οικονομία του νησιού, αν και είναι ανθεκτική, απαιτεί ένα ενιαίο όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη. «Το Όραμα 2035 είναι ήδη σε ισχύ και αποτελεί μια καλή αφετηρία στην προσπάθεια αύξησης της ανθεκτικότητας και περαιτέρω διαφοροποίησης του οικονομικού μας μοντέλου», είπε.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «Ο εξελισσόμενος επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί προσαρμοστικότητα-ηγέτες που δεν είναι απλώς αντιδραστικοί στις εξελίξεις, αλλά διορατικοί εκ των προτέρων, προμηθείς.

Οι σημερινοί ηγέτες έχουν ένα όραμα που εκτείνεται πέρα από το παρόν. Πριν κάθε απόφαση τους, εξετάζουν και προετοιμάζονται για το που θα μπορούσαν να οδηγηθούν τα πράγματα κάτω από διάφορα σενάρια, ήπια και ακραία.

Συνδυάζουν το όραμα και τους στόχους τους με ενσυναίσθηση, κατανοώντας ότι οι επιχειρήσεις ευδοκιμούν όχι μόνο από το αποτέλεσμα των κερδών, αλλά και από τη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Η επιμονή και η αφοσίωση στη διαρκή μάθηση ολοκληρώνουν την εργαλειοθήκη του σημερινού επιτυχημένου ηγέτη».

Μίλησε ακόμη για τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση ή ο επιχειρηματίας στην εποχή των mega-trends. Έφερε ως παράδειγμα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάνοντας λόγο σε «επιχειρηματική αναγκαιότητα» συμπληρώνοντας ότι το νέο τοπίο της παγκοσμιοποίησης, «μας αναγκάζει να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε σε διαφορετικές αγορές και πολιτισμούς».

Η μάχη για το ταλέντο δεν ήταν ποτέ πιο σκληρή, με την εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς εργασίας και την άνοδο των μοντέλων της εξ αποστάσεως εργασίας κάτι που σχολίασε ο director of Corporate and SME Banking Division της Τράπεζας.

Ακόμη, εξήγησε ότι η βιωσιμότητα και η ηθική ηγεσία αφορούν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι μελλοντικές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην ψηφιακή τραπεζική και το πώς η Τράπεζα Κύπρου πρωτοπορεί παρουσιάζοντας ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει και που απευθύνονται σε κάθε επιχείρηση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ψηφιακή ανάπτυξη. Επί του παρόντος στην πλατφόρμα Jinius έχουν εγγραφεί πέραν των 1.700 εταιρειών, τόνισε.

Νωρίτερα, ανέλυσε το ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα Κύπρου στη νέα εποχή, που είναι όπως είπε το να επιτελέσει «τον χρηματοδότη, τον σύμβουλο αλλά πρωτίστως τον συνεργάτη των κυπριακών επιχειρήσεων».

Υπενθύμισε ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, ο νέος δανεισμός της τράπεζας παρέμεινε ισχυρός και ανήλθε σε €1,1 δισ. κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για δάνεια σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τα εταιρικά δάνεια ανήλθαν στα €509 εκατ. και είναι αυξημένα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 οπότε και είχαν παραχωρηθεί εταιρικά δάνεια €496 εκατ.

Πρόσθεσε: «Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού είναι ότι στην Τράπεζα Κύπρου μπορούμε να προσφέρουμε στους εταιρικούς μας πελάτες εξατομικευμένες λύσεις.

Η συσσωρευμένη γνώση και οι εμπειρίες των ανθρώπων που στελεχώνουν την ομάδα της Εταιρικής Τραπεζικής σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αιχμής που διαθέτουμε, καθιστούν τις λύσεις που προτείνουμε ευέλικτες και προσαρμοσμένες στα δεδομένα του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο κάθε πελάτης μας. Αξιολογούμε κάθε επιχειρηματικό πλάνο ξεχωριστά εξ ου και είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τα δυνατά και αδύνατά του σημεία».

Στόχος της Τράπεζας, είπε, είναι «το να διασφαλίζει πως οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πελάτες, διέπονται από τις αρχές της βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ενισχύουν την κοινωνία».

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά