Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Π. Νικολάου: Αναγκαία η δημιουργία σαφούς μακροπρόθεσμης στρατηγικής για ΑΞΕ

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος, ως αναδυόμενος ευρωπαϊκός κόμβος, είναι αναγκαίο να εστιάσει στην αποκατάσταση της φήμης και της εμπιστοσύνης, στη δημιουργία μιας σαφούς μακροπρόθεσμης στρατηγικής κατεύθυνσης για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) και σε πολιτικές «εντελώς ανεπηρέαστες από πολιτικές αλλαγές, ατζέντες και αντιπαραθέσεις», εξέφρασε από το βήμα του 7ου Business Leaders Summit, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Σκιαγραφώντας το σημερινό τοπίο, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, σχολιάζοντας την μικρή απόσταση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ:

«Δυστυχώς το απρόβλεπτο, το μη αναμενόμενο, το αιφνίδιο αρχίζει να γίνεται μέρος της κανονικότητας μας», ήταν τα λόγια του.

Ερχόμενος στην περίπτωση της Κύπρου και στις κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα, ο κ. Νικολάου είπε χαρακτηριστικά: «Εκεί που πολλοί μας περιμένουν να καταρρεύσουμε, τους εκπλήσσουμε και συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, να δείχνουμε ανθεκτικότητα και να ξεπερνούμε τις προσδοκίες».

Δήλωσε σχετικά ότι «αυτό το κυπριακό φαινόμενο, που μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία-δεκαετίες θα πρέπει να τo φροντίσουμε, να το ενισχύσουμε, να το προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα». Κατά τον CEO, η χώρα πρέπει να στοχεύσει σε άμεσες ξένες επενδύσεις(ΑΞΕ), όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε αυτές που συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής και την ίδια τη χώρα ως τόπο διαμονής, εργασίας και διαβίωσης.

Η Κύπρος χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που θα την καθιερώσει ως την επιχειρηματική «πρωτεύουσα» της περιοχής, ως τη βάση μεγάλων διεθνών οργανισμών, ήταν η θέση του.

Στρατηγική, που οφείλει να περιλάβει, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, την αποκατάσταση της φήμης και της εμπιστοσύνης της Κύπρου, τη δημιουργία μιας σαφούς μακροπρόθεσμης στρατηγικής κατεύθυνσης για τις ΑΞΕ και πολιτικές που να είναι μακροπρόθεσμες και εντελώς ανεπηρέαστες από πολιτικές αλλαγές, ατζέντες και αντιπαραθέσεις.

«Οι επενδυτές αξιολογούν πολύ ψηλά την αξιοπιστία και σταθερότητα. Πρέπει να είμαστε προβλέψιμοι στα μάτια των επενδυτών και όχι χώρα με ψηλό political risk που διαμορφώνει πολιτικές αναλόγως καταστάσεων και πιέσεων. Και όταν είσαι μικρή αγορά η αξιοπιστία είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έμφαση έδωσε και στην ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και λειτουργία της κυβέρνησης/δημόσιας υπηρεσίας και την προληπτική ευθυγράμμιση, όπως επίσης και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Η δημιουργία του φαινομένου συμπλέγματος οικοσυστήματος (ecosystem cluster effect), όπως αυτό που αναπτύσσεται τώρα με εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, προσελκύοντας εταιρείες παρόμοιας φύσης και αναπτύσσοντας δευτερεύοντες τομείς υποστήριξης επενδύσεων, είναι σημαντική.

Η ανάπτυξη δευτερογενών επενδύσεων σε υποστηρικτικούς τομείς είναι επίσης σημαντική, όπως επίσης και η προσέγγιση που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα υπηρεσιών για την προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών για σκοπούς καθιέρωσης της έδρας τους.

Εστίασε, τέλος στην ανάγκη για συνεργασία μεταξύ τραπεζών, εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, της κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερομένων μερών.

«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι κλειδί για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού και της παράδοσης», είπε, για να προσθέσει το εξής:

«Η Κύπρος έχει τα προσόντα να μετατραπεί στην επιχειρηματική «πρωτεύουσα» της περιοχής. Οι δυνατότητες μας είναι τεράστιες. Όταν υπάρχει ζήτηση υπάρχει και προσφορά, και μαζί με τις ξένες επιχειρήσεις θα έρθουν κι άλλες ΑΞΕ, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, θα αυξηθεί η κατανάλωση, θα υπάρχουν ανάγκες για διαμερίσματα, γραφεία κλπ. Θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της χωράς και θα δοθεί ξανά προοπτική στους νέους».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως «μόνο αν μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόμβο της περιοχής θα διασφαλίσουμε το βιοτικό τους επίπεδο και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας για τα επόμενα πολλά χρόνια».

Το Συνέδριο διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Δειτε Επισης

Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια
St Intertrust: Στήριγμα των επιχειρήσεων στην πορεία προς ανάπτυξή τους
Η Lidl Κύπρου στηρίζει την Κύπρο του μέλλοντος
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μνημόνιο συνεργασίας με Υπουργείο Άμυνας
Επιχειρηματική αποστολή και φόρουμ ΚΕΒΕ στην Αυστρία
Στο Ντουμπάι η Μαρίνα Χατζημανώλη-Συμμετέχει σε συνέδριο για θέματα ναυτιλίας
Το City of Dreams Mediterranean υποδέχθηκε την εορταστική περίοδο σε μια μαγευτική εκδήλωση
Lidl, Murex, Exness: Πολύτιμες εισηγήσεις και συμβουλές σε όσους αναζητούν εργασία(vid)