Oxygono & AmpersanD: Ο κόσμος μου. Η δράση μου. Ο πλανήτης μας!

Τα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρα και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Σύμφωνα με αυτά, η κλιματική αλλαγή προκαλεί επικίνδυνες και εκτεταμένες διαταραχές και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχουν πληγεί σοβαρά. Είναι ώρα για δράση και αυτό αφορά όλους, σε ατομικό, κρατικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2019 την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν οδικό χάρτη για να καταστεί η οικονομία της ΕΕ βιώσιμη, μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και εξασφαλίζοντας μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση. Στόχος είναι η ΕΕ να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, βασισμένη σε μια οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων και όπου κανένας άνθρωπος και καμία περιφέρεια δεν θα μείνουν στο περιθώριο.

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα

Από τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βοηθά άτομα, κοινότητες και οργανισμούς να μοιραστούν και να εφαρμόσουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα ενθαρρύνει όλες και όλους να δράσουν. Είναι ένα κίνημα ανθρώπων που ενώνουν τις φωνές τους για ένα κοινό σκοπό, κάνοντας όλα όσα χρειάζονται στον δικό τους μικρόκοσμο, για να χτίσουν μια πιο βιώσιμη Ευρώπη για όλους.

Οργανισμοί αλλά και μεμονωμένα άτομα μπορούν να αναλάβουν μια δέσμευση για το κλίμα (climate action pledge). Αυτές οι δεσμεύσεις μπορεί να είναι μικρές επιλογές ή μεγάλες, τολμηρές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για πρακτικές αλλαγές που επιδρούν στην καθημερινή μας ζωή και στον κόσμο μας. Από τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε, κινούμαστε, θερμαίνουμε ή δροσίζουμε τα σπίτια μας, μέχρι τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε μαζί. Το Σύμφωνο φέρνει μαζί όλες αυτές τις δεσμεύσεις, για να δείξει πώς η συνέργεια πολλών μικρών πράξεων μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά για τον πλανήτη μας.

Δράσεις για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο

Στις 29 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά η Ημέρα Δράσης για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, κατά την οποία δόθηκε το έναυσμα για περισσότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών και δράση σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 μια διαδικτυακή συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα και τις βιώσιμες αγορές με την υποστήριξη της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό που είχε απευθύνει στην αρχή της συζήτησης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλέλια Βασιλείου, τόνισε πως η προσπάθεια και η συζήτηση για το περιβάλλον αφορά όλους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας ο οποίος πρέπει να μένει αμέτοχος ή αδιάφορος σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το κλίμα, σε ό,τι αφορά τη δράση κάθε ενός μας στην καθημερινότητα, στις μικρές ή μεγάλες μας συνήθειες, στις επιλογές που κάνουμε καθημερινά, γιατί αυτές είναι που ορίζουν και το βάρος που δίνουμε στην πράξη και στο αποτέλεσμα της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Μέχρι στιγμής:

• Περισσότεροι από 250 οργανισμοί έχουν αναλάβει συνολικά 1.765 δεσμεύσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων και δύο από την Κύπρο.

• Περισσότεροι από 30 χιλιάδες πολίτες έχουν αναλάβει πέραν των 2 εκατομμυρίων δεσμεύσεων.

• Περισσότερα από 800 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή ως Πρεσβευτές του Συμφώνου.

• Περισσότερα από 450 Peer Parliaments έχουν διοργανωθεί στις χώρες τις ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η ενημερωτική εκστρατεία για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα υλοποιείται στην Κύπρο από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono, που δρα ως τοπικός συντονιστής, με την υποστήριξη της Αmpersand public affairs. Περισσότερες δραστηριότητες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο προώθησης του Συμφώνου και σχετική ενημέρωση θα αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα του Oxygono όσο και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γνωρίστε τους Πρεσβευτές μας

Πάνος Κακονίτης: Ως μηχανικός περιβάλλοντος, έχει αναγάγει τη φροντίδα για το περιβάλλον όχι μόνο σε επάγγελμα αλλά και πάθος. Ως Πρεσβευτής στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από την κλιματική αλλαγή. Απευθυνόμενος τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, σκοπός του είναι να εμπνεύσει και να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Vlatka Katusic: Στόχος της είναι να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως ερευνήτριας στο Ερευνητικό Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας στο Παρίσι και ειδικότερα ως ειδικής ερευνήτριας στον τομέα Κυκλικής Οικονομίας της Circular Economy Alliance Limited, η οποία εδράζεται στην Κύπρο. Η στρατηγική της εστιάζεται στο να ενημερώσει, να αποτελέσει έμπνευση και να στηρίξει έργα και δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ψηφιακή και κυκλική μετάβαση μέσω δικτύωσης, εκστρατειών στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύσεων και ανταλλαγής γνώσεων με ένα ποικίλο δίκτυο ενδιαφερομένων.

Φίλιππος Τύμβιος: Για αυτόν, το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο. Η κλιματική αλλαγή απειλεί να διαταράξει μόνιμα την καθημερινότητά μας και έχει ήδη αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ως Πρεσβευτής, επιδιώκει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του κοινού και των κυβερνητικών Αρχών για τον συντονισμό, τη συνεργασία και τις δραστηριότητες που απαιτούνται, με στόχο την προώθηση της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την επιστημονική ενημέρωση της κοινωνίας.

Σάββας Βλάχος: Είναι μέλος της ομάδας του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (CEA), ενός ανεξάρτητου, μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 2009 και έχει γίνει σημείο πληροφόρησης για την τοπική κοινωνία, παρέχοντας εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση. Ως Πρεσβευτής, συμμετέχει σε έργα σε συνεργασία με τοπικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμβάλλοντας στην καινοτομία, την έρευνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υποστηρίζει τις τοπικές Αρχές στην ανάπτυξη των σχεδίων τους για τον μετριασμό του κλίματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail:contact@oxygono.org  | Ιστοσελίδα: www.oxygono.org | Ampersand public affairs: Κύπρος Σάββα (kypros.savva@ampersand.com.cy)

 

Δειτε Επισης

Oxygono & AmpersanD: Ο κόσμος μου. Η δράση μου. Ο πλανήτης μας!
ENOROS CONSULTING: Έργα και στόχοι με προοπτικές
ENERGYINTEL SERVICES: Με όπλο τον ήλιο
Elysee: «Streaming Water, Streaming Life!»
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Πρωτοπόρος στην πορεία προς τη βιωσιμότητα
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Με το βλέμμα στο περιβάλλον
Οι γυναίκες σε ρόλο ρυθμιστή
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η Κύπρος δρα και ΑΛΛΑΖΕΙ