CSS & ASSOCIATES LLC

Η CSS & Associates LLC είναι μια πολυβραβευμένη αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό και έργα σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 1991 ως ένα μικρό οικογενειακό γραφείο και εξελίχθηκε σε εταιρεία με την πάροδο των χρόνων.

Έχει στο ενεργητικό της μελέτες για περισσότερα από 1.000 έργα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες αναπτύξεων, από απλές προσθήκες σε υφιστάμενες κατοικίες μέχρι πολυώροφες οικοδομές, από χώρους αναψυχής μέχρι εργοστάσια. Πέραν τούτου, στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας έχουν συμμετοχή σε επιπρόσθετο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που αφορούν, κατά κύριο λόγο, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, παρουσιάσεις και διαλέξεις σε πανεπιστήμια και συνδιασκέψεις, συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, σχετικούς με την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, τον αστικό σχεδιασμό και την Βιώσιμη Κυκλοφορία (Europa Nostra, ELTIS, Med-Cities, CIVITAS κτλ.). Στέλεχος της εταιρείας είχε ενεργό συμμετοχή στην ετοιμασία του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού. Επίσης, η εταιρεία μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές του τομέα των ακινήτων και ετοιμάζει αναφορές σχετικές με τις δυνατότητες ανάπτυξης τεμαχίων ή οικοδομών. Τέλος, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή νέων τάσεων, όπως τον βιώσιμο και βιοκλιματικό σχεδιασμό και τα παθητικά κτίρια, δίνοντας έτσι ένα πιο «πράσινο» τρόπο προσέγγισης στην αρχιτεκτονική και γενικότερα στον οικοδομικό τομέα της χώρας μας. Είμαστε από τα πρώτα γραφεία στην Κύπρο που προώθησαν τις ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές και ενημερωνόμαστε συνεχώς για καινούργια υλικά και νέους  τρόπους κατασκευής, έτσι ώστε να αντεπεξερχόμαστε σε κάθε απαίτηση, αλλά και να μπορούμε να καθοδηγούμε τους πελάτες μας να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας αποτελείται σήμερα από Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Πολεοδόμους και Αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, οι οποίοι πλαισιώνονται από εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των οικοδομικών μελετών και εργασιών.

Σχέση οικογενειακή

Οι πελάτες μας είναι διαφόρων κατηγοριών και απαιτήσεων. Από ιδιώτες που ζητούν μια απλή μετατροπή ή προσθήκη στην κατοικία τους μέχρι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης γης με μεγάλα συγκροτήματα. Εκείνο που πιστεύουμε ότι μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλους συναδέλφους είναι αφενός η πλήρης και ολοκληρωμένη προσέγγιση των έργων και αφετέρου η σχέση που αναπτύσσουμε με τους πελάτες μας, η οποία ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του παροχέα - πελάτη. Για το πρώτο σημείο, η πολιτική και τακτική μας είναι ότι δεν θεωρούμε ποτέ ότι ένα έργο ολοκληρώθηκε! Είμαστε δίπλα από τους πελάτες μας από τη στιγμή που έρχονται για πρώτη φορά στο γραφείο μας, κατά την περίοδο των μελετών, την κατασκευή, την παράδοση και την έναρξη της χρήσης του έργου, αλλά και μετά από αυτή, ως εκ τούτου η σχέση μας δεν τελειώνει ποτέ. Θεωρούμε την κάθε οικοδομή σαν ένα παιδί μας, που όσο περνούν τα χρόνια χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο φροντίζουμε και τις οικοδομές μας. Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είμαστε μια οικογενειακή εταιρεία. Φροντίζουμε ώστε όλα τα άτομα της ομάδας να αισθάνονται μέλη αυτής της οικογένειας, έτσι το κλίμα στο εργασιακό μας περιβάλλον είναι εξαιρετικό. Σε αυτό το κλίμα εντάσσουμε και τους πελάτες μας. Όταν, για παράδειγμα, σχεδιάζουμε μια κατοικία, τη φροντίζουμε σαν να είναι η κατοικία του αδελφού ή του παιδιού μας! Αυτή την αφοσίωση την αισθάνονται οι πελάτες μας και γι’ αυτό αναπτύσσεται και μια άλλου είδους σχέση μεταξύ μας, πιο ανθρώπινη, πιο οικογενειακή. Αυτή λοιπόν η προσέγγιση είναι που κάνει την εταιρεία μας να ξεχωρίζει.  

Χρόνια επιτυχιών

Παρά την πανδημία, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πολύ επιτυχημένα για την εταιρεία και γενικά για τον τομέα των κατασκευών στην Κύπρο. Επομένως, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, ο εγκλεισμός και ο covid-19 δεν επηρέασαν την ανάπτυξη και τη δουλειά μας. Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, θα έλεγα ότι το κάθε νέο έργο που αναλαμβάνουμε είναι και μια νέα πρόκληση. Δεν υπάρχουν δύο παρόμοιοι πελάτες ούτε δύο παρόμοια οικόπεδα και ως εκ τούτου ούτε δύο παρόμοια κτίρια. Σε κάθε έργο προσπαθούμε να πετύχουμε πάντοτε το καλύτερο αποτέλεσμα, την καλύτερη δυνατή ένταξη της οικοδομής στο οικόπεδο και τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση του πελάτη μας. Τα βασικά έργα, με τα οποία ασχολήθηκε η εταιρεία τους τελευταίους μήνες, αφορούν μεγάλες και πολυώροφες γραφειακές αναπτύξεις, όπως αυτή του Portgate στη Λεμεσό, που είναι ο πρώτος πύργος, ο οποίος σχεδιάστηκε και αναγείρεται αποκλειστικά από κυπριακή ομάδα, αλλά και οικιστικές αναπτύξεις, μικρές πολυκατοικίες, οικιστικά συγκροτήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Όσον αφορά το μέλλον ένα μόνο πλάνο υπάρχει, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο ρυθμό. Κανένας από την ομάδα μας δεν θεωρεί την αρχιτεκτονική  επάγγελμα. Το επάγγελμα είναι η δράση που κάνεις, για να εξασφαλίσεις τα προς το ζην. Εμείς ασχολούμαστε με την αρχιτεκτονική απλώς για ευχαρίστηση. Είναι αυτό που μας ικανοποιεί, είναι αυτό που μας ξεκουράζει, έχουμε, δηλαδή, καταφέρει να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα!

Παράγοντες ανησυχίας

Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους των οικοδομών, η οποία ακολουθεί τη γενικότερη άνοδο των τιμών, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχουμε παρατηρήσει οποιαδήποτε σημάδια ύφεσης, είναι σίγουρο ότι εάν η αυξητική τάση συνεχιστεί, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα κρίση του οικοδομικού τομέα, κάτι που όλοι φυσικά δεν ευχόμαστε. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση και φοβόμαστε ότι στο τέλος της ημέρας, αν το ζήτημα δεν τύχει του κατάλληλου χειρισμού από το κράτος, στους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες. Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ για τις κατοικίες πέραν των 140 τ.μ., το θεωρούμε κάπως αψυχολόγητο, καθότι περιορίζει την εφαρμογή του μέτρου μόνο για τα χαμηλά στρώματα - αν μπορούμε να εκφραστούμε έτσι - των συμπολιτών μας, τους οποίους φυσικά και διευκολύνει να αποκτήσουν μια προσιτή κατοικία. Παράλληλα όμως, αποκλείει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, που αποτελούν σήμερα τη μεσαία τάξη και οι οποίοι, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύποροι, έχουν τη δυνατότητα για ανέγερση μιας πιο άνετης οικίας της τάξης των 180-200 τ.μ., που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών κατοικιών. Επίσης, αν τα 140 τ.μ. αναφέρονται σε όλους τους καλυμμένους χώρους της οικοδομής, τότε το πρόβλημα διευρύνεται, καθότι μειώνεται ακόμα περισσότερο το ωφέλιμο μέγεθος της κατοικίας. Πιστεύουμε είναι λάθος να εφαρμοστεί. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα της πρώτης κατοικίας για μειωμένο συντελεστή, όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα, αποτελεί ορθότερη κοινωνική πολιτική. Εάν όμως, πρέπει να τεθεί ένα όριο μεγέθους, αυτό θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, τα 300 τ.μ., ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα συμπολιτών μας.  

 

Στοιχεία επικοινωνίας

CSS & ASSOCIATES LLC

Διεύθυνση: Αγίου Φωτίου 55, Λεμεσός

Τ.κ.: 50453, 3605, Λεμεσός

Τηλέφωνο: 25872090

Φαξ: 25872092

Ιστοσελίδα: www.css-architects.com

Δειτε Επισης

PLACELIFT - Γιορτάζουμε την ολοκλήρωση των 100 έργων από την Placelift!
MSP IOANNOU BROS
CYBARCO CONTRACTING
CSS & ASSOCIATES LLC
CONAGRO
AGC CONTRACTORS LTD
ΠΕΨΗΣ & ΥΙΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΤΔ
ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ
Προσοχή εργοτάξιο