«Μένουν οι ρωσικές, έρχονται ουκρανικές εταιρείες στην Κύπρο»

Την εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Ρωσία σαφώς και θα έχουν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην Κύπρο, εκφράζει η Μαρία Ζαβρού, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Επιχειρήσεων και Ξένων Επενδύσεων του ΣΕΛΚ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της KPMG Κύπρου και μέλος του Κυπρο-Ουκρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Ωστόσο, η κ. Ζαβρού εκτιμά πως δεν πρόκειται να δούμε ρωσικά headquarters να αποχωρούν από την Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Swift ο Κ. Πετρίδης

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο InBusinessNews, η κ. Ζαβρού σημείωσε πως οι κυρώσεις που τίθενται στην Ρωσία θα δημιουργήσουν αναταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, στις εισαγωγές και εξαγωγές, κάτι που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο.

Οι τομείς που θα επηρεαστούν

Όπως υπέδειξε, αναμένεται πλήγμα στον τομέα του τουρισμού, αφού η Κύπρος δέχεται τουριστικό ρεύμα από Ρωσία και Ουκρανία, ενώ θα επηρεαστούν σημαντικά και οι εξαγωγές, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια είχαν αυξηθεί.

Διαβάστε εδώ: Τι εισάγει η Κύπρος από Ρωσία και τι στέλνει στον μεγάλο εξαγωγέα

Αναφορικά με τον τομέα των υπηρεσιών, η κ. Ζαβρού προβλέπει πως θα επηρεαστεί πρωτίστως και προειδοποιεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες για το πώς θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους οι ρωσικές εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα.

Επισημαίνοντας πως στην Κύπρο ζουν και εργάζονται πολλοί Ρώσοι και Ουκρανοί και ότι σίγουρα ένας πόλεμος, επηρεάζει με πολλούς τρόπους, η Μαρία Ζαβρού εξήγησε:

«Για παράδειγμα, πολλές από τις δραστηριότητες που είναι σε εξέλιξη, δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω της σύρραξης. Το κέντρο του Κιέβου εκκενώθηκε και όλα τα γραφεία και οι επιχειρήσεις έκλεισαν και παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει κυρώσεις σε Ρωσία, με την Κύπρο να μην έχει άλλη επιλογή από το να τις ακολουθήσει».

Διαβάστε ακόμη:

Έφθασαν σε επίπεδα προ πανδημίας οι πωλήσεις ακινήτων το 2021

Στους top προορισμούς για μόνιμη διαμονή η Κύπρος

Σχέσεις σε γερές βάσεις 

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα δούμε ρωσικά headquarters να αποχωρούν από την Κύπρο, η κ. Ζαβρού εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Αντίθετα, πιστεύω ότι θα δούμε ρωσικές, αλλά κυρίως ουκρανικές εταιρείες να έρχονται στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, η Κύπρος έχει διαχρονικές εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες είναι ανθεκτικές. «Οι σχέσεις αυτές είναι δύσκολο να διαταραχθούν, εκτός βέβαια αν ληφθούν λανθασμένα μέτρα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, σενάριο που το θεωρώ απομακρυσμένο», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, η κ. Ζαβρού έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τα διαβήματα που θα πάρει προς τις δύο χώρες, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση κινείται σε μια λεπτή γραμμή η οποία χρήζει μεγάλης προσοχής.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης