Έφθασαν σε επίπεδα προ πανδημίας οι πωλήσεις ακινήτων το 2021

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έκθεσης της PwC Κύπρου που αφορούν τον τομέα του real estate στην Κύπρο.

Η έκθεση φανερώνει ότι οι πωλήσεις ακινήτων κατά το 2021 αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το 2020 και έφτασαν σε επίπεδο προ πανδημίας (2019), κάτι που δείχνει τη συνολική ανάκαμψη του τομέα.

Την ίδια ώρα, οι επαρχίες που παραδοσιακά έχουν την πρωτιά στους ξένους αγοραστές, δηλαδή η Πάφος και η Λεμεσός, το 2021 σημείωσαν πτώση στις πωλήσεις τους συγκριτικά με το 2019. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι η τοπική ζήτηση συνεχίζει να στηρίζει τον τομέα του real estate αφού σε σημαντικό βαθμό αντισταθμίζει τις μειωμένες πωλήσεις

Διαβάστε ακόμη:

«Μένουν οι ρωσικές, έρχονται ουκρανικές εταιρείες στην Κύπρο»

Ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Swift ο Κ. Πετρίδης

Στους top προορισμούς για μόνιμη διαμονή η Κύπρος

Το InBusinessNews, παρουσιάζει τα ευρήματα της έκθεσης της PwC που αφορούν τις πωλήσεις ακινήτων κατά το 2021 συνολικά και ανά επαρχία, καθώς και τις αγορές που έγιναν από ξένο αγοραστικό κοινό.

Οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, τα πωλητήρια έγγραφα ακινήτων το 2021 έφτασαν τις 10.347, ενώ το 2020 ήταν 7.968 και το 2019 10.366.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2021 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 30% από το 2020 και έφτασαν σε επίπεδα προ πανδημίας, δηλαδή σε επίπεδα 2019, κάτι που αποδεικνύει τη συνολική ανάκαμψη του τομέα.

Οι πωλήσεις ανά επαρχία

Κατά το 2022 όλες οι επαρχίες της Κύπρου παρουσίασαν διψήφια αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, συγκριτικά με το 2020.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων, σημείωσε η Λευκωσία, 37% σε ετήσια βάση, και ακολουθεί η Λεμεσός με 35% αύξηση, σε σύγκριση με το 2020.

Συγκρίνοντας τις πωλήσεις του 2021 με αυτές του 2019, παρατηρείται ότι, η Πάφος και η Λεμεσός, που είναι οι επαρχίες με την περισσότερη ζήτηση από ξένους, σημείωσαν πτώσεις στις πωλήσεις, 31% και 5% αντίστοιχα.

Αντίθετα, για την ίδια περίοδο, η Λευκωσία είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση, ύψους 41% κάτι που αποδεικνύει ότι η τοπική ζήτηση συνεχίζει να στηρίζει την αγορά, αντισταθμίζοντας έτσι σε κάποιο βαθμό τις μειωμένες πωλήσεις από ξένους.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις το 2021, πρώτη έρχεται η Λεμεσός, με μερίδιο 32% και δεύτερη η Λευκωσία, με μερίδιο 27% των συνολικών.  

 

Ξένοι αγοραστές ακινήτων

Κατά το 2021, συνολικά 3.691 ακίνητα σε όλη την Κύπρο αγοράστηκαν από ξένους, έναντι 2.985 ακινήτων κατά το 2020, κάτι που δείχνει αύξηση 24%.

 

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 οι πωλήσεις σε ξένους ήταν σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 (περίοδος προ πανδημίας).

Επίσης, περίπου το 50% των ακινήτων που αποκτήθηκαν ξένους ολόκληρη την χρονιά του 2021 αφορούν αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η Λάρνακα αντιπροσώπευε την επαρχία με το υψηλότερο ποσοστό αγοραστών εκτός Ε.Ε. (61%).

 

Για το 2021, η Πάφος και η Λεμεσός, είναι οι τις επαρχίες με τα πιο πολλά πωλητήρια έγγραφα σε ξένους, με ποσοστό 31% και 30% αντίστοιχα.

Οι δύο παραθαλάσσιες επαρχίες, μαζί αποτελούν σχεδόν τα 2/3 των συνολικών συναλλαγών από ξένους που πραγματοποιήθηκαν στο νησί.

Σε συνολική εικόνα, όλες οι επαρχίες τις Κύπρου κατέγραψαν αύξηση κατά το 2021 σε σύγκριση με το 2020 σε ό,τι αφορά τις αγορές ακινήτων από ξένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

 

 

 

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο