Η επόμενη μέρα του τουρισμού μέσα από την οπτική των ξενοδόχων

Την δική τους οπτική για την αγορά ενόψει του 2023 και με φόντο τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η βιομηχανία του τουρισμού, καθώς και το πώς αυτές μπορούν να ξεπεραστούν, ανέλυσαν στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο 44ο Cyprus Hotel Summit & Exhibition, εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αναδεικνύοντας μέσα από τις τοποθετήσεις τους την μεγάλη σημασία που διαδραματίζει ο παράγοντας βιωσιμότητα.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Alexander Schneider, πρόεδρος, Nikki Beach Hotels and Resorts, λέγοντας ότι ο όμιλος επικεντρώθηκε στις εμπειρίες που προσφέρονται.

Διαβάστε ακόμα: 

«Είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν τη ψυχή της τουριστικής βιομηχανίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται», είπε. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρά πράγματα που να έχουν νόημα, όπως οι μεταφορές για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα. «Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα; Ναι απολύτως. Πρέπει να γίνουμε πιο έξυπνοι; Βεβαίως», υπογράμμισε.

Από πλευράς του ο Δημήτρης Μανίκης, president for Europe, Middle East, Eurasia and Africa EMEA, Wyndham Hotels & Resorts σημείωσε ότι υπάρχει χώρος για όλους. «Το lifestyle είναι το ένα μέρος της εξίσωσης και η επωνυμία το δεύτερο. Οι καταναλωτές θα επιλέξουν ποιο brand θέλουν». Ένα δεύτερο σημείο πρόσθεσε είναι η βιωσιμότητα. «Και ο στόχος μας πρέπει να είναι να κάνουμε το σωστό πράγμα», τόνισε. Ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η «βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει με εμάς ή τα ξενοδοχεία, αφορά την επόμενη γενιά».

Ο Γιάννης Ρέτσος, President, SETE, CEO Electra Hotels & Resorts, έκανε μία αναδρομή πίσω, πριν από την πανδημία. «Μετά την πανδημία λέγαμε ότι το 2024 ο τουρισμός θα έχει ανακάμψει παγκοσμίως, αλλά μετά ήρθε η ρωσική εισβολή. Οπότε κοιτώντας το μέλλον θα πρέπει αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο μεγάλες», σχολίασε. Όπως είπε, οι αναπτύξεις δεν πρέπει να είναι αυθόρμητες, αλλά να υπάρχει στρατηγικό πλάνο. «Μόνο με ξεκάθαρη στρατηγική μπορούμε να κινηθούμε προς το 2030», υπογράμμισε.

«Το μέλλον βρίσκεται στο παρελθόν», είπε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Hellenic Chamber of Hotels, και πρόσθεσε «ότι οι ξενοδόχοι σε Ελλάδα και Κύπρο τα καταφέρατε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο». Για τον ίδιο, δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί για να δώσει λύση. «Το μυστικό είναι η προσαρμοστικότητα, και σε Ελλάδα και Κύπρο έχετε αποδείξει ότι το έχετε», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη βιωσιμότητα, και ποιες οι σκέψεις του επί τούτου, απάντησε ότι «βλέπω την βιωσιμότητα ως υποχρέωση. Έχουμε κάνει πολύ λίγα πράγμα για πολλή  καιρό. Πρέπει να δούμε ποιες άλλες επιλογές έχουμε. Είναι ένα επείγον θέμα και πρέπει να το δούμε με προσοχή», κατέληξε. 

Το πάνελ συντόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους.

Δειτε Επισης

Το brand story της Loacker και τα 40 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Ανέβασε ταχύτητα η αγορά οχημάτων... Εκτοξεύθηκαν οι εγγραφές
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Mallouppas & Papacostas: Η Baker Tilly ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για απόκτηση έως και του 100%