Στραμμένη στην Κύπρο η προσοχή της ευρωζώνης

Στην Κύπρο θα κτυπάει η καρδιά της ευρωζώνης την ερχόμενη βδομάδα, καθώς σύσσωμoι οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα βρεθούν στη χώρα μας για διήμερη συνεδρίαση.

Με επικεφαλής την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν για δύο μέρες στην Κύπρο και θα καταπιαστούν με διάφορα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για κανονική συνεδρία της ΕΚΤ-αλλά όχι νομισματικής πολιτικής, άρα δεν θα υπάρξει η καθιερωμένη ανακοίνωση ή διάσκεψη Τύπου- η οποία θα διεξαχθεί εκτός Φρανκφούρτη. Η επιλογή της Κύπρου έγινε μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Υπενθυμίζεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2022 που η πρόεδρος της ΕΚΤ θα βρεθεί στην Κύπρο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της τον περασμένο Μάρτιο μετά από πρόσκληση του Κ. Ηροδότου κατά την οποία είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Μάλιστα, τότε η Κρ. Λαγκάρντ φρόντισε να διαμηνύσει πως μπορεί η Κύπρος να βρίσκεται γεωγραφικά στο άκρο της Ευρώπης, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται στον πυρήνα της.

Διαβάστε εδώ:

Η συνεδρία του Δ.Σ. δημοσιοποιήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ https://www.ecb.europa.eu/press/calendars/mgcgc/html/index.en.html ενώ ακολούθως η Κρ. Λαγκάρντ μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter γνωστοποίησε πως η συνεδρία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

 

Η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου στην Κύπρο έρχεται σε μία περίοδο με πολλές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία κατά την οποία ο ρόλος και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για συγκράτηση του πληθωρισμού είναι καθοριστικής σημασίας. Για την Κύπρο και το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο.

Δειτε Επισης

Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών
Δημήτριος Τσέας: Η τεχνολογία κρυπτογράφησης και blockchain ήρθε για να μείνει
Γεώργιος Πασσαλής: Καθολική η χρήση ΑΙ στις τράπεζες
Δ. Καπουνιαρίδης: Η Ελλάδα στην οθόνη του ραντάρ παγκόσμιων εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων