Προκρίνει… σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν μπορεί να αναβάλει αυτή την κίνηση λόγω της χρηματοδότησης των κρατών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος της Bundesbank, Jens Weidmann, στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, και αυτό τις αφήνει ενδεχομένως εκτεθειμένες σε αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εάν η ΕΚΤ δεν «σφίξει» την πολιτική της για να αντιμετωπίσει την ανοδική πίεση στις τιμές.

«Η ΕΚΤ δεν είναι εκεί για να φροντίσει για την φερεγγυότητα των κρατών», δήλωσε ο Weidmann, του οποίου ο ρόλος ως προέδρου της γερμανικής Bundesbank του δίνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

«Εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο, η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τον στόχο σταθερότητας των τιμών της», δήλωσε ο Weidmann.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ξανά και ξανά ότι θα σφίξουμε τη νομισματική πολιτική εάν το απαιτούν οι προοπτικές των τιμών. Δεν μπορούμε τότε να λάβουμε υπόψη το κόστος χρηματοδότησης των κρατών», πρόσθεσε.

Μετά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ενισχύσει τον υποτονικό πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta του κορωνοϊού ενέχει κίνδυνο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP