Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αραβικό «φλερτ» στα κυπριακά ακίνητα

H «επέλαση» του κορωνοϊού και οι συνεπακόλουθοι περιορισμοί στις μετακινήσεις παγκοσμίως είχαν αρνητική επίδραση σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς. Το real estate ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν δυσμενώς και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η παγκόσμια απαγόρευση ταξιδιών λόγω της πανδημίας έχει θέσει σε «σίγαση» τις πωλήσεις ακινήτων από ξένους αγοραστές στην παραδοσιακά δραστήρια αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στη χώρα μας είναι αισιόδοξοι, καθώς βλέπουν αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων αγοραστών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Imperio, Γιάννη Μισιρλή, η Κύπρος αναμένει την έλευση μεγάλου αριθμού Αράβων επενδυτών ακινήτων, κάτι το οποίο θα γίνει πράξη μόλις αρθούν οι διεθνείς περιορισμοί στις μετακινήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μισιρλής, οι αραβικής προέλευσης εν δυνάμει αγοραστές ανυπομονούν να έρθουν στην Κύπρο για να επισκεφτούν προσωπικά τα ακίνητα, γεγονός που θα δημιουργήσει ζήτηση σε μια αγορά, η οποία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2022.

Άλλωστε, παρά τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 6,2% το προηγούμενο έτος, η αγορά ακινήτων στη χώρα μας παρέμεινε σχετικά ισχυρή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Δείκτη Τιμών Ακινήτων της Κεντρικής Τράπεζας, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί φέτος κατά 2%. Όπως ανέδειξε ο κ. Μισιρλής, «Η αγορά ακινήτων βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης πριν ξεσπάσει η πανδημία και πρόκειται να επιστρέψει σε αυτήν μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Επομένως, είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να ανυπομονούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ανάπτυξη. Ήδη το ενδιαφέρον από αγοραστές της Μέσης Ανατολής το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και κυρίως σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό».


Σύμμαχος η καλή επιδημιολογική εικόνα
Σημαντικό παράγοντα υλοποίησης μιας επένδυσης εν μέσω πανδημίας συνιστούν οι επιδημιολογικοί δείκτες μιας χώρας. Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, το ζεστό καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών, η άρση των περιορισμών, καθώς επίσης και το προχωρημένο εμβολιαστικό πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για προσέλκυση ξένων επενδυτών. Μέχρι τώρα, οι εν δυνάμει αγοραστές ενδιαφέρονταν να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων στο νησί, ωστόσο οι πρακτικές δυσκολίες των περιοριστικών μέτρων έβαζαν φρένο στα όποια επενδυτικά τους σχέδια.

Ενισχύεται και η τοπική ζήτηση
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα δείχνουν επικείμενη αναθέρμανση του τομέα και μέσω της τοπικής ζήτησης. Έρευνα με επίκεντρο την αγορά πρώτης κατοικίας που πραγματοποίησε πρόσφατα η LionGlobal, καταδεικνύει ότι την κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσουν οι Millennials.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι Κύπριοι Millennials επιθυμούν την αγορά ενός μεγάλου και ευρύχωρου σπιτιού με κήπο ή διαμερίσματος, παρά την ενοικίαση. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για υλοποίηση των σχεδίων των νεαρών ζευγαριών για αγορά ακινήτου αποτελεί η υιοθέτηση, εκ μέρους του κράτους, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης απόκτησης πρώτης κατοικίας. Και αυτό γιατί η έρευνα έδειξε πως οι νέοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν το ποσό της προκαταβολής που απαιτείται από τις τράπεζες, προκειμένου να τους παραχωρήσουν δάνειο. Πάντως, η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρωταγωνιστής το Sunset Gardens
Υπό τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία, οι εν δυνάμει αγοραστές, ντόπιοι και ξένοι, ελκύονται από ακίνητα τα οποία είναι οικολογικά βιώσιμα, προσφέρουν ανέσεις και διατίθενται σε προνομιακές τιμές. Ένα τέτοιο έργο αποτελεί το Sunset Gardens της Imperio, μια οικολογικά βιώσιμη κοινότητα 315 διαμερισμάτων που αναπτύσσεται σε προνομιακή τοποθεσία στη δυτική Λεμεσό και το οποίο έχει δει τους τελευταίους τέσσερις μήνες να πωλούνται 75 από τα διαμερίσματά του, κυρίως σε νεαρά ζευγάρια.

Συνοψίζοντας, τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιτρέπουν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να αισιοδοξούν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ιδιαίτερα δραστήριο για τον τομέα των ακινήτων και πως έπεται και συνέχεια. Είναι εξάλλου, ξεκάθαρο ότι ο τομέας των ακινήτων έχει πολλά ακόμα να προσφέρει, φτάνει να επικεντρωθεί στις νέες ανάγκες των ξένων επενδυτών αλλά και στα δεδομένα των ντόπιων αγοραστών.

Δειτε Επισης

Η λήξη του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία εκτόξευσε τις πολεοδομικές αιτήσεις
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη
RIA COURT 67: Στα σκαριά το νέο έργο του ομίλου Πανίκκος Λειβαδιώτης
Δέκα κατοικίες στη Λευκωσία στους πλειστηριασμούς Δεκεμβρίου
Built to Rent: Concept που μπορεί να αποτελέσει και για την Κύπρο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων
Κ. Κωνσταντή: Το στεγαστικό δεν λύνεται εν μία νυκτί-Σωστά τα μέτρα, θα κριθούν στην πράξη
Νέο Κυπριακό Μουσείο: Δείτε πώς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες (pics)
Προνομιακά εμπορικά κτήρια στην Αραδίππου με προοπτικές απόδοσης πέραν του 7%
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και άλλα τεμάχια