Στις πρώτες χώρες στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων η Κύπρος

Στις πρώτες χώρες κατατάσσεται η Κύπρος όσον αφορά το ύψος της απευθείας κρατικής στήριξης στις ΜμΕ, χωρίς μάλιστα να είναι υπό μορφή δανεισμού, καθότι οι μέχρι τώρα εφάπαξ χορηγίες που παραχωρήθηκαν ανέρχονται περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, το μέχρι σήμερα πακέτο στήριξης των εργαζομένων, ανέρχεται πέριξ των 700 εκ. ευρώ και αποτελεί το 4ο υψηλότερο στην Ε.Ε, ενισχύοντας σημαντικά τα εισοδήματα των εργαζομένων και οδηγώντας, μάλιστα, σε οριακή αύξηση των αποταμιεύσεων.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με την Ευρωζώνη, η Κύπρος κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 4ου τριμήνου του 2020 και 1ου τριμήνου του 2021, που έφτασε το 2% του ΑΕΠ σε σχέση με μείωση 0,6% στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία περιορίστηκε τον Μάρτιο του 2021 στο 7,1% σε σχέση με 8,1% στην Ευρωζώνη. Ασυγκρίτως καλύτερα είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανεργία και για το 2020.

Τα πιο πάνω στοιχεία και αριθμοί παρατίθενται σε κοινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, διά της οποίας απαντούν στην κριτική που ασκείται από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, όσον αφορά την οικονομική στήριξη που η Κυβέρνηση παρέχει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: 

Μ. Σιζόπουλος: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας

Μπαίνει και στο Aphrodite Hills o Παπαλέκας

Η συνταγή που θα οδηγήσει τις ΜμΕ στην κορυφή

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Coffee Berry: Νέα stand alone καταστήματα σε πολυσύχναστες περιοχές

Σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει μετατρέψει την προεκλογική του εκστρατεία, σε εκστρατεία καθημερινής παραπληροφόρησης, οι δύο υπουργοί τονίζουν τα εξής:

«Ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει αβοήθητες τις Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και δεν επιδοτεί μέρος των λειτουργικών τους εξόδων, τα ενοίκια, ενώ οι μέχρι τώρα 5 εφάπαξ χορηγίες ανέρχονται στα 400 περίπου εκ. ευρώ., τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα δηλωμένα ενοίκια. Αυτό, κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες για το ύψος της απευθείας κρατικής στήριξης στις ΜμΕ χωρίς μάλιστα να είναι υπό μορφή δανεισμού.

Ισχυρίζεται επίσης, ότι η Κυβέρνηση δεν στηρίζει επαρκώς τους εργαζομένους, αγνοώντας ότι το μέχρι σήμερα πακέτο στήριξης των εργαζομένων, πέριξ των 700 εκ. ευρώ, αποτελεί το 4ο υψηλότερο στην Ε.Ε, ενισχύοντας σημαντικά τα εισοδήματα των εργαζομένων, οδηγώντας μάλιστα και σε οριακή αύξηση των αποταμιεύσεων.

Προσπαθεί να πείσει ότι η Κύπρος συγκρίνεται δυσμενώς με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την οικονομική διαχείριση της πανδημίας ενώ τα πραγματικά στοιχεία είναι διαφορετικά.

Σε σχέση με την Ευρωζώνη, η Κύπρος κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μεταξύ 4ου τριμήνου του 2020 και 1ου τριμήνου του 2021, που έφτασε το 2% του ΑΕΠ σε σχέση με μείωση 0,6% στην Ευρωζώνη, και η ανεργία περιορίστηκε τον Μάρτιο του 2021 στο 7,1% σε σχέση με 8,1% στην Ευρωζώνη. Ασυγκρίτως καλύτερα είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανεργία και για το 2020.

Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του ΔΗΚΟ για το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να έχει υποβάλει τις όποιες προτάσεις παρά τις εκκλήσεις μας. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ έχει καταψηφίσει όλα τα κονδύλια για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσω της καταψήφισης του προϋπολογισμού. 

Δεν θα ακολουθήσουμε. Η Κυβέρνηση, με επίγνωση των δυσκολιών θα συνεχίσει να στηρίζει στοχευμένα την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις επιχειρήσεις όπως το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Γυρίζουμε σελίδα, περνούμε στην ανάκαμψη, έχουμε σχέδιο και επιδιώκουμε τις συναινέσεις που χρειάζονται για να πάει η χώρα στο αύριο».

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων