Powered by

Δεν καταρρέουν μόνο τα κρυπτονομίσματα

Εν μέσω της υποχώρησης του χρηματιστηρίου και των αναταράξεων στα κρυπτονομίσματα, μετά την απότομη διόρθωση που στοίχισε στην αγορά 400 δισ. δολάρια, οι αναλυτές της JPMorgan, με έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, προειδοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες της ευρύτερης αγοράς που αρχίζουν να πλησιάζουν τα επίπεδα bear market. Μεταξύ αυτών, οι εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγοράς (SPACs) και οι μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας, που βλέπουν να εξανεμίζονται τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της μακροβιότερης bull market στην ιστορία της Wall Street, εξαιτίας του φόβου των επενδυτών για την άνοδο του πληθωρισμού.

Παρότι οι μετοχές παγκοσμίως κινούνται μόλις 2,5% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου και του Μαΐου, ορισμένοι δείκτες -συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού Nasdaq- έχουν σημειώσει πτώση περίπου διπλάσια, ενδεικτικό σημάδι ότι "οι αγορές είναι ακριβές και ο πληθωρισμός τρέχει" με ρυθμό ικανό να εγείρει αμφιβολίες για τη διατήρησης της πολιτικής που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan στην έκθεσή τους.

Της "στροφής 180 μοιρών” ηγείται ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων, με τη συνολική αξία τους -αφού σχεδόν τριπλασιάστηκε φέτος- 

να κατρακυλάει σχεδόν κατά 18% από το υψηλό της την Τετάρτη, σε μεγάλο βαθμό λόγω της σειράς αρνητικών αναρτήσεων στο Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, διαπρύσιο υποστηρικτή των ψηφιακών νομισμάτων, που πρόσφατα εκφράστηκε δηκτικά για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, το bitcoin.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας, οι οποίες είδαν την αξία τους να τριπλασιάζεται πέρυσι εν αναμονή σαρωτικών αλλαγών στη νομοθεσία υπέρ του κλίματος, έχουν σημειώσει πτώση άνω του 35% από τον Ιανουάριο, καθώς ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας διολισθαίνει και ο πληθωρισμός εκτινάσσει τις τιμές βασικών εμπορευμάτων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Αντίστοιχη πορεία καταγράφουν και οι νεοεισαχθείσες στο ταμπλό εταιρείες. Εταιρείες όπως οι Airbnb, Coinbase, DoorDash και πολλές άλλες κυριολεκτικά "έσπασαν τα ταμεία” κατά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, αλλά μετά από μια άνοδο άνω του 100% σε ένα έτος, σημειώνουν "βουτιά” κατά 26% από το υψηλό που κατέγραψαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Renaissance IPO ETF.

Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στην περίπτωση των εταιρειών ειδικού σκοπού εξαγοράς ή SPACs (που από μόνες τους αποτελούν δείκτη υπερίμησης της αγοράς) και των εταιρειών που "έβαλαν” στο ταμπλό, καθώς κατά μέσο όρο καταγράφουν πτώση σχεδόν 38% από το υψηλό του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το πρώτο ETF SPAC.

Η μεγάλη αυτή πτώση είναι αντίστοιχη της "βουτιάς” κατά 34% που καταγράφει από τον Φεβρουάριο το ARK Innovation ETF - ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε "καινοτόμες” τεχνολογικές εταιρείες και η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι στην Tesla.

Αλυσιδωτή αντίδραση

"Όλες αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν μια αλυσιδωτή αντίδραση που λαμβάνει χώρα όταν οι αγορές είναι ακριβές… αλλά το οικοσύστημα που συνδέει την οικονομία, τις αγορές [και τη Federal Reserve) δεν είναι έναν πυρηνικός σταθμός που πρόκειται να καταρρεύσει”, επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον John Normand, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενοι κύκλοι της αγοράς έχουν δείξει πως περίπου το 80% των "φαινομενικά ακριβών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων” που καταρρέουν κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού κύκλου καταλήγουν να επιστρέφουν στα προηγούμενα υψηλά τους στον επόμενο.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική τόνωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, βοήθησε στην άνοδο των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε νέα αστρονομικά επίπεδα. Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι η αποδέσμευση της συμπιεσμένης καταναλωτικής ζήτησης και το κύμα ρευστότητας στην οικονομία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού και να αναγκάσουν τη Fed να επανεξετάσει τη χαλαρή νομισματική πολιτικής της, έχουν ξεκινήσει πλέον να κλυδωνίζουν την αγορά. 

Οι μετοχές κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους σε διάστημα τριών μηνών, και την ίδια στιγμή, άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν γίνει πιο ευαίσθητα σε απρόβλεπτα σοκ - κυρίως στις έντονες αντιδράσεις της αγοράς κρυπτονομισμάτων στα αντιφατικά (μια θετικά και μία αρνητικά) tweets του Musk.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου Glenmede, σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε επίσης τη Δευτέρα, αναφέρουν ότι "είναι πιθανό ο πληθωρισμός να οδηγήσει σε διόρθωση το χρηματιστήριο, αν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ανακατατάξεις στις ηγετικές τάξεις της αγοράς”. Η άποψή τους συνάδει με σχόλια και άλλων ειδικών της αγοράς που εκτιμούν ότι οι μετοχές της ενέργειας και του χρηματοοικονομικού κλάδου, που επλήγησαν σφόδρα το τελευταίο διάστημα, θα αναλάβουν τα "ηνία” της αγοράς από τους επί μακρόν κρατούντες το "τιμόνι” τεχνολογικούς τίτλους.

Άλλωστε, αξίζει να επισημανθεί ότι μεταξύ των επενδύσεων που παρέχουν προστασία από τις πληθωριστικές πιέσεις περιλαμβάνονται οι τίτλοι των εταιρειών ενέργειας, ο χρυσός και τα κρατικά τιμαριθμοποιημένα ομόλογα (γνωστά και ως TIPS).

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ