Molly Moeser: Τα προγράμματα συμμόρφωσης θέλουν συνεχή βελτίωση

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού προγράμματος συμμόρφωσης ανέλυσε η Molly Moeser, Deputy Chief of Bank Integrity Unit, Money Laundering and Asset Recovery Section (MLARS), Department of Justice, Criminal Division, Money Laundering and Asset Recovery Section, USA.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 6th International Compliance Forum τόνισε ότι ρόλο παίζουν η ηγεσία, η οργανωτική δομή, το προσωπικό συμμόρφωσης περιλαμβανομένων ανώτερων διοικητικών στελεχών η επιτροπών, η ακριβής εκτίμηση κινδύνου, οι εσωτερικοί έλεγχοι, η διαφάνεια, η επαρκής στελέχωση και εκπαίδευση, όπως επίσης η έρευνα και η βελτίωση.

Μεταξύ άλλων, η κ. Moeser τόνισε την ανάγκη βελτιώσεων του προγράμματος συμμόρφωσης, οι οποίες απαιτούνται συχνά ως μέρος των εταιρικών ποινικών αποφάσεων.

Εξηγώντας ότι σε πολλές χώρες τα ανεπαρκή προγράμματα συμμόρφωσης ενδέχεται να αποτελούν εταιρικές ή μεμονωμένες εγκληματικές παραβιάσεις, σημείωσε ότι τα αποτελεσματικά προγράμματα συμμόρφωσης μπορούν να σταματήσουν, να αποτρέψουν ή να εντοπίσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες εγκληματικές ενέργειες από ιδρύματα, υπαλλήλους, πράκτορες, συνεργάτες ή πελάτες.

Όσον αφορά τη διερεύνηση και δίωξη περίπλοκων, πολυπεριφερειακών και διεθνών ποινικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άτομα που παραβιάζουν το καταστατικό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επεσήμανε ότι στο επίκεντρο τίθενται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών, των διευθυντών και των υπαλλήλων τους, των οποίων οι ενέργειες απειλούν την ακεραιότητα του μεμονωμένου ιδρύματος ή του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα