Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μισιρλής: Η μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων η λύση για τα ενοίκια

Θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για την αγορά ακινήτων, αλλά και για την κυπριακή οικονομία, χαρακτήρισε τα ψηλά ενοίκια ο διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής, τονίζοντας ότι η αγορά ενοικίου είναι σημαντική τόσο για την εγχώρια κτηματαγορά γενικότερα, όσο και για τις πόλεις της Λευκωσίας και Λεμεσού που πρωταγωνιστούν ως χώροι διαμονής και εργασίας. 

Αναλύοντας, στο πλαίσιο του διαδικτυακού Cyprus Investors Show - Wealth Management Conference, τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των ενοικίων, αναφέρθηκε στη χαμηλή οικοδομική δραστηριότητα την περίοδο 2012-2015, την απότομη ζήτηση μετά το 2015, τη μαζική άφιξη φοιτητών χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες οικιστικές μονάδες για τη στέγασή τους, τη ραγδαία αύξηση στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb, καθώς και την ετεροχρονισμένη ψήφιση της νομοθεσίας για ενοικιοστάσιο που απέτρεπε τις εξώσεις οδηγώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε βραχυπρόθεσμες μόνο ενοικιάσεις.

Αναγκαία η αύξηση προσφοράς
«Η λύση είναι απλή, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων», ανέφερε σχετικά ο κ. Μισιρλής, τονίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού και κατασκευής κατάλληλων ακινήτων.

Κάλεσε παράλληλα τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσαρμοστούν στις ανάγκες των ενοικιαστών και να γίνουν πιο ευέλικτοι στη διάρκεια ενοικίασης ενός ακινήτου, όπως για παράδειγμα 6 ή 9 μήνες, αντί έναν χρόνο που είναι η συνήθης διάρκεια ενός συμβολαίου ενοικίασης.

Αναγνωρίζοντας ακόμα το πρόβλημα που προκύπτει με το ποσό εγγύησης που καταβάλλουν οι ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες, επεσήμανε ότι στην Imperio εξετάζεται το ενδεχόμενο πληρωμής ασφαλίστρου που να εγγυάται την ασφάλεια για την κατάσταση ενός ακινήτου.

Οι ενοικιαστές να γίνουν αγοραστές
Τη συνεργασία ιδιωτικού τομέα και αρχών για να παραμείνει ζωντανό το όνειρο αγοράς κατοικίας από τους νέους προκρίνει ο διευθυντής της Imperio, σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι ενοικιαστές να μετατραπούν σε αγοραστές. 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα εξεύρεσης της προκαταβολής από τα νεαρά ζευγάρια για αγορά ακινήτου, έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εφαρμόζει το πρόγραμμα help to buy, με χρηματοδότηση 15% της προκαταβολής που καλείται να καταβάλει ο αγοραστής.

Όσον αφορά το ύψος το ενοικίων στην Κύπρο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα σε επιχειρηματίες για αύξηση της προσφοράς ακίνητων, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Αισιοδοξία για αύξηση τιμών ακινήτων
Αισιόδοξος για την πορεία των τιμών ακινήτων εμφανίστηκε ο κ. Μισιρλής, εξηγώντας ότι η αύξηση της ζήτησης και η μειωμένη προσφορά θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Τονίζοντας ότι σε περιόδους ύφεσης η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, έφερε ως παράδειγμα χώρες της Δύσης, στις οποίες, παρά τις μεγάλες μειώσεις του ΑΕΠ τους, δεν είχαν τις ανάλογες πτώσεις στις αξίες των ακινήτων.

«Υπάρχει συγκράτηση αξιών στις τιμές ακινήτων στην Κύπρο, καθώς οι λίγες συναλλαγές συμπληρώνονται στις αξίες που υπήρχαν προ Covid-19, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τις τιμές», επεσήμανε σχετικά.

Αναγνωρίζοντας ότι οι συναλλαγές στην κυπριακή αγορά ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους οκτώ μήνες,  όπως έγινε σε άλλες αγορές (Λονδίνο, Νέα Υόρκη Παρίσι), ο Γιάννης Μισιρλής εξήγησε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο.

«Ενθαρρυντικό είναι ότι, όταν κάποιος υποψήφιος αγοραστής μπορεί και θέλει να ταξιδέψει στην Κύπρο, το ενδιαφέρον και η αυξημένη ζήτηση θα μετατραπεί σε συναλλαγές και η αγορά να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα», τόνισε.

Τα μεγάλα έργα προχωρούν κανονικά
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για τα μεγάλα έργα της Λεμεσού, τα οποία προχωρούν κανονικά, χωρίς να κινδυνεύουν με αναστολή εργασιών.

Όπως είπε ο κ. Μισιρλής, οι περισσότερες μεγάλες αναπτύξεις στη Λεμεσό έχουν σημειώσει αρκετές προπωλήσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για να προχωρήσουν με την υλοποίηση των έργων. 

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι τα μεγάλα έργα δεν θα αναστείλουν τις κατασκευαστικές τους εργασίες.

Όσον αφορά έργα που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι εργασίες τους, κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να μελετήσουν τα δεδομένα της αγοράς και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Σχετικά με τους Ρώσους αγοραστές, είπε ότι ένας μικρός αριθμός Ρώσων θα επηρεαζόταν, σε περίπτωση που οι συζητήσεις Κύπρου – Ρωσίας όσον αφορά τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας δεν είχαν ευοδωθεί.

Τόνισε ακόμα ότι η ζήτηση από τη Ρωσία δεν αναμένεται να επηρεαστεί, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη, καταδεικνύει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Η λήξη του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία εκτόξευσε τις πολεοδομικές αιτήσεις
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη