Μιχάλης Μιχαήλ: Προσελκύοντας ξένους επενδυτές εν μέσω πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις, ωστόσο η Κύπρος επαναρχίζει σιγά σιγά τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδυτών.
 
Ένα από τα βασικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί και το διαδίκτυο, μέσα από το οποίο διοργανώνεται από πλευράς Invest Cyprus, σειρά digital συνεδρίων. Με αφορμή το Invest Cyprus Roadshow India, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Μιχαήλ, μίλησε στο InBusinessNews για την προσπάθεια αυτή. Μεταξύ άλλων μιλά για το ενδιαφέρον Ινδών επενδυτών για τη χώρα μας, τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον απόηχο της πανδημίας προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός και ως κέντρο headquartering.
 
Γενικά για το συνέδριο αλλά και όλη την σειρά των επενδυτικών συνεδρίων του Invest Cyprus
Μετά την πανδημία, έπρεπε να βρούμε τρόπους να συνεχίσει η Κύπρος να βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας και σε συνεργασία με την IMH που διαθέτει μια πλατφόρμα για διοργάνωση διαδικτυακών συνεδρίων, αρχίσαμε σιγά σιγά να διοργανώνουμε ξανά τα εν λόγω συνέδρια. Αρχίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με το Ισραήλ, έχουμε την ερχόμενη βδομάδα του διαδικτυακό συνέδριο με επίκεντρο την Ινδία και προγραμματίζουμε άλλα οκτώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Βρίσκουμε ότι τα όσα έχουμε να παρουσιάσουμε θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές από την Ινδία.
 
Θεωρείτε ότι θα υπάρχει ανταπόκριση στην παρακολούθηση των συνεδρίων με δεδομένη και την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με τον κορωνοϊό;
Τίποτα δεν αντικαθιστά την προσωπική επαφή και το να βρίσκεσαι με τους ανθρώπους αυτούς στην Κύπρο, να τους εξηγείς και να τους δείχνεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Μέσω του διαδικτύου γίνεται ότι μπορεί να γίνει, εξηγούμε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος αλλά σίγουρα, όπως προανέφερα, η διαδικτυακή δεν αντικαθιστά την προσωπική επαφή. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, οπότε θα πρέπει να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.
 
Ποια η σημασία της Ινδίας για την Κύπρο;
Η Ινδία είναι μια τεράστια αγορά, έχουμε πάει αρκετές φορές και κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί διαπιστώνουμε μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια χώρα με πάρα πολλούς επενδυτές, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου.  Εξακολουθούμε να πιστεύομε στις πολύ καλές πιθανότητες που έχουμε ώστε ξένοι να επενδύσουν στην Κύπρο. Στην παρούσα φάση, η Ινδία έχει τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας, αλλά ευτυχώς μέσω του διαδικτύου μπορούμε να τους προσεγγίσουμε και με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα μας για να δουν τι ακριβώς μπορεί να τους προσφέρει η Κύπρος.
 
Ποιοι οι στόχοι του συνεδρίου;
Οι στόχοι του συνεδρίου είναι ξεκάθαροι, θέλουμε να κρατήσουμε την επενδυτική κοινότητα σε εγρήγορση, η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έκανε τεράστια πρόοδο στα θέματα της πανδημίας, οι κυβερνητικές πολιτικές ήταν τέτοιες που μας έχουν δώσει το δικαίωμα να τους πούμε ότι μπορούν να έλθουν στην Κύπρο χωρίς να έχουν να φοβηθούν οτιδήποτε και πέραν αυτού ότι οι ευκαιρίες για επενδύσεις είναι εδώ και ελπίζω ότι αυτοί οι στόχοι μας θα επιτευχθούν..
 
Ποια η σημασία και η προοπτική για την Κύπρο του regional headquartering υπό το φως των διεθνών εξελίξεων και τάσεων για substance, AML requirements, new compliance and transparency requirements; 
Είναι γεγονός ότι μια από τις επενδυτικές δραστηριότητες, τις οποίες προωθούμε δυναμικά, είναι το λεγόμενο headquartering, δηλαδή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως έδρα τους, διότι με το headquartering γίνεται μια πολυδιάστατη επένδυση στην Κύπρο. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους τομείς όπως το real estate, οι κατασκευές είτε την εργοδότη επιστημόνων μας, είτε τη χρησιμοποίηση πολλών από τους πόρους τους οποίους διαθέτουμε. Όλα αυτά και μέσα στα πλαίσια των πολιτικών που ισχύουν στην Κύπρο για τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για πιθανούς επενδυτές. Αξίζει να αναφέρω ότι  την τελευταία βδομάδα είχαμε το report international investment, το οποίο μας είχε κατατάξει στην 30η θέση. Συνεπώς, είναι τεράστιες οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο για να δείξουμε ότι η Κύπρος  είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για να την «χρησιμοποιήσουν» για οποιαδήποτε από τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.  
 
Υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως έδρα ξένων εταιρειών;
Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, δεν έχουμε βιομηχανία και δεν μπορούμε να προσελκύσουμε οργανισμούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη βαριά βιομηχανία. Είμαστε μα χώρα υπηρεσιών και γι αυτό το λόγο προωθούμε ιδιαίτερα το headquartering, γιατί οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τόπο μας, το εξειδικευμένο προσωπικό μας, τις πάρα πολλές φορολογικές συμβάσεις τις οποίες έχουμε και πολλά άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Έχουμε πάρα πολύ ενδιαφέρον, πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν κάνει δραστηριότητες στην Κύπρο και έχουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να αναδείξουμε τον τόπο μας σε αυτό τον τομέα δραστηριότητας.
 
Οι τομείς των εταιρειών που προσελκύουμε ποιοι είναι συνήθως;
Είναι και γενικότεροι αλλά κυρίως εστιάζονται στην τεχνολογία, στις επικοινωνίες, στη μηχανογράφηση, στην εκπαίδευση και πολλά άλλα, τα οποία σχετίζονται καθαρά με τον τομέα των υπηρεσιών πέραν του τουρισμού.
 
Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος; Ποια τα πλεονεκτήματα;
Είμαστε πολύ ανταγωνιστικός προορισμός. Κατ΄ αρχήν βρισκόμαστε γεωγραφικά στο μέσο τριών ηπείρων. Κατά δεύτερο, παρουσιάζουμε σειρά πλεονεκτημάτων. Για παράδειγμα είμαστε η μόνη χώρα μαζί με την Ιρλανδία που έχουμε το αγγλικό δίκαιο, το οποίο για πάρα πολλές χώρες έχει σημασία. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δίνουμε σημασία σε όλα αυτά, αυτός είναι και ο λόγος που έχω κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Κυβέρνηση να δοθούν περισσότεροι πόροι στον Οργανισμό για να μπορέσει να επιτελέσει καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά το έργο του διότι έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλές χώρες που έχουν δώσει σημασία στις επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον τουρισμό, το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ στην Κύπρο είναι οι επενδύσεις και γι αυτό θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα.
 

Δειτε Επισης

Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)