Χ. Κουρέας: Η πλέον κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις σε ακίνητα

Διάφορες κατηγορίες ακινήτων προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις, όπως ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε παραθαλάσσιες πόλεις, ενώ μεγαλύτερη απόδοση και περισσότερο κέρδος μπορούν να προσφέρουν ακίνητα σε πιο ελκυστικές τιμές, τόνισε στο InBusinessNews ο ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της M.M Makronissos Ltd, Χάρης Κουρέας.

Διαβάστε ακόμα:
Νέο δεκαώροφο ξενοδοχείο αποκτά η Σωτήρα
Τα 16 μεγαλύτερα συγχρηματοδοτούμενα έργα εκατομμυρίων του ΥΠΕΣ

Επεσήμανε ακόμα ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια από τις πλέον κατάλληλες για επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς η τοπική αγορά προσφέρει μεγάλο εύρος επιλογών σε οικιστικά, αλλά και σε επαγγελματικά ακίνητα, την ώρα που η ομαλοποίηση της κυπριακής οικονομίας δημιουργεί κλίμα εφορίας στους επίδοξους επενδυτές.

Περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στα ακίνητα

Κατά την άποψή σας η επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο είναι καλή εναλλακτική επιλογή σε αυτούς που αναζητούν αποδόσεις; 
Η αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων αποτελεί διαχρονικά μια από τις πλέον ελκυστικές και κερδοφόρες επενδύσεις παγκοσμίως, προσφέροντας ικανοποιητική ασφάλεια και σταθερή απόδοση, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθεί στον σωστό χρόνο και για το σωστό ακίνητο. 

Θεωρώ πως η περίοδος που διανύουμε είναι μια από τις πλέον κατάλληλες για επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς η τοπική αγορά προσφέρει μεγάλο εύρος επιλογών σε οικιστικά, αλλά και σε επαγγελματικά ακίνητα και η ομαλοποίηση της κυπριακής οικονομίας δημιουργεί κλίμα εφορίας στους επίδοξους επενδυτές.

Αποτελεί άλλωστε γεγονός ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο ακολουθεί αυξητική πορεία, συνολικού ύψους 170%. Εάν δε συγκριθεί και με το μέγεθος της κτηματικής αγοράς προ του 2010, που είχε φτάσει μέχρι και σε διπλάσια επίπεδα από τα σημερινά -το 2007-, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ότι η θετική αυτή τάση θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα η επένδυση σε ακίνητα να έχει πολύ καλή απόδοση στο μέλλον. 

Επίσης, η αυξημένη ζήτηση στην ενοικίαση ακινήτων, δημιουργεί συνθήκες υψηλής απόδοσης για τα κεφάλαια που κατευθύνονται στην αγορά αυτή. Η αξία των ακινήτων αυξάνεται ακολουθώντας την ανοδική πορεία των ενοικίων, σε αντίθεση με τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα  σε ένα τραπεζικό λογαριασμό με πολύ χαμηλά έως και μηδενικά καταθετικά επιτόκια. Και ας μην ξεχνάμε τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για δανειοδότηση που αφορά σε αγορά  ακινήτων, καθιστώντας την αγορά αυτή εξαιρετικά ελκυστική.

Τέλος, τα κίνητρα που προσφέρει η Κυβέρνηση για την ώθηση της κτηματαγοράς, όπως το Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων.

Πολλά ακίνητα μπορούν να αποδώσουν

Τι είδους ακίνητα προσφέρουν καλές αποδόσεις σε επενδυτές; 
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ακινήτων που προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις.

Ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε παραθαλάσσιες πόλεις και περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, προσφέρουν τη δυνατότητα για βραχυπρόθεσμα ενοίκια (short term rentals) τα οποία είναι και πολύ πιο κερδοφόρα και οι αποδόσεις τους μεγαλύτερες. 

Επίσης, επενδύσεις σε περιοχές οι οποίες προσφέρουν ακίνητα σε πιο ελκυστικές τιμές σε σύγκριση με όμοια ακίνητα σε άλλες περιοχές της Κύπρου, προσφέρουν στον επενδυτή την ευκαιρία να έχει και μεγαλύτερη απόδοση αλλά και περισσότερο κέρδος (capital appreciation) σε περίπτωση μεταπώλησης. Τέλος, τα εμπορικά ακίνητα έχουν παραδοσιακά υψηλές αποδόσεις.

Ο όμιλός σας τι έχει να προτείνει σε Κύπριους και ξένους, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το/τα ακίνητο/τα για επένδυση;
Ο όμιλος μας δραστηριοποιείται στον τομέα των πολυτελών ακινήτων και σε έργα που παρέχουν υψηλού επιπέδου ανέσεις και εξελιγμένο τρόπο καθημερινής διαβίωσης (lifestyle), με ναυαρχίδα μας το μεγαλεπήβολο έργο της Μαρίνα Αγίας Νάπας. 

Και εδώ βρίσκεται το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Στη Μαρίνα Αγίας Νάπας προσφέρουμε κάτι περισσότερο από απλά ακίνητα. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία και μια ολοκληρωμένη λύση για ένα επενδυτή –από διεθνούς φήμης χώρους εστίασης, καταστήματα, εγκαταστάσεις για χαλάρωση και διασκέδαση, SPA, γυμναστήρια, reception και concierge services, 24/7 υπηρεσίες ασφαλείας, Facility and Property management, Rental Services, δυο μαγικές παραλίες με Beach Clubs διεθνών προδιαγραφών και μοναδικά σπίτια και διαμερίσματα με φόντο την Μεσόγειο. Βρισκόμαστε επίσης, σε μια περιοχή με τεράστια τουριστική επισκεψιμότητα, -2 περίπου εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο-, με πολύ υψηλά ποσοστά πληρότητας -που υπερβαίνουν το 90%-, και με μεγάλη ζήτηση για πολυτελή καταλύματα. 
 
Ο συνδυασμός των συστατικών αυτών δημιουργεί για τον επενδυτή μια εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη ευκαιρία που αφορά τόσο εκείνους που επιθυμούν σταθερή απόδοση, όσο και αυτούς που επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα με προοπτική αύξηση της αξία τους στο μέλλον.

Αποδόσεις 4% - 6%

Τι αποδόσεις μπορούν να προσφέρουν τα ακίνητά σας;
Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, η οποία στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και αναλύσεις οίκων διεθνούς φήμης, οι αποδόσεις των ακινήτων μας θα κυμαίνονται από 4% - 6% αναλόγως της αξίας και του είδους του ακίνητου. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι με την ολοκλήρωσή του, το έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας θα είναι ένα έργο μοναδικό, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και ολόκληρη την γύρω περιοχή. Δεδομένου δε, ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τόσο της μαρίνας, όσο και των υπόλοιπων εμπορικών και οικιστικών κτισμάτων είναι απόλυτα πρωτοποριακή, δημιουργεί την αύξηση του ενδιαφέροντος αγοραστών και επενδυτών, παγκοσμίως.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τις αποδόσεις βρίσκεται, επίσης, στην ανάπτυξη της ίδιας της περιοχής στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα, η οποία και παρουσιάζει σταθερές προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης, με αποτέλεσμα την ανοδική πορεία της αγοραστικής τους αξίας.
 
Δώστε μας ένα-δύο παραδείγματα.
Με δεδομένη την εξέλιξη των εργασιών στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, θα ήθελα να τονίσω την σταθερή τήρηση του κατασκευαστικού διαγράμματος των κτισμάτων και των συνοδευτικών έργων κατασκευής της Μαρίνας και να σας διαβεβαιώσω ότι με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει στην ανάδειξη του υψηλού τουριστικού προφίλ της Κύπρου, αναδεικνύοντας παράλληλα το βάθος της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας, τιθέμενη σε λειτουργία θα αναβαθμίσει την Κύπρο ως προορισμό ποιοτικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ για σήμερα το μεγαλειώδες αυτό έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη Κύπρο, με διεθνή φήμη και διεθνές ενδιαφέρον από αγοραστές και επενδυτές. 

Δειτε Επισης

Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης