Τα 16 μεγαλύτερα συγχρηματοδοτούμενα έργα εκατομμυρίων του ΥΠΕΣ

Τα 16 κυριότερα και μεγαλύτερα συγχρηματοδοτούμενα έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, σε Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Λευκωσία παρουσιάζει το InBusinessNews. 

Διαβάστε ακόμα:
Χ. Κουρέας: Η πλέον κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις σε ακίνητα
Νέο δεκαώροφο ξενοδοχείο αποκτά η Σωτήρα
 
Πρόκειται για projects εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται σημαντικά, τόσο από κατασκευαστικής άποψης όσο και για τα οφέλη που αυτά θα επιφέρουν στις περιοχές παρέμβασης. Στην πλειονότητα τους, αποτελούν έργα /ανάπλασης πλατειών και δρόμων, καθώς επίσης  και αποκατάστασης/μετατροπής παλαιών κτηρίων, αρχαιολογικής αξίας και μη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται και έργα στην Πάφο, τα οποία έχουν υλοποιηθεί την περίοδο 2016 – 17, στο πλαίσιο του Πάφος 2017.
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων στη Λευκωσία - Φάση Α
 
Προϋπολογισμός έργου: €1,9 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Ιούνιος 2018
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιανουάριος 2020
 
Το έργο Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων - Φάση Α  περιλαμβάνει την ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου. Το έργο περιελάμβανε τον επανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων. Σε κάθε δρόμο ορίστηκε κεντρικά η λωρίδα διέλευσης των οχημάτων. Τα πεζοδρόμια είναι ισοεπίπεδα με τον δρόμο και διαχωρίζονται από αυτόν με γρανιτένιους πασσάλους. Η τελική επιφάνεια των δρόμων διαμορφώθηκε από κυβόλιθους γρανίτη ενώ στα πεζοδρόμια τοποθετήθηκαν κυβόλιθοι από γρανίτη και γρανιτόπλακες. Ο οδικός φωτισμός τοποθετήθηκε στα κτίρια στα οποία έγιναν εργασίες στις όψεις τους. Επιπρόσθετα, το έργο περιελάμβανε συντήρηση / αποκατάσταση όψεων όλων των οικοδομών στους πιο πάνω δρόμους. Ανάλογα με την κατάσταση κάθε οικοδομής έγιναν και οι απαραίτητες εργασίες. Πέραν της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος στα πλαίσια του έργου αντιμετωπίζονται κυκλοφοριακά προβλήματα, παρέχεται διευκόλυνση διακίνησης ΑΜΕΑ, πραγματοποιείται βελτίωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, ενοποίηση υφιστάμενων αναπλάσεων (Παλαιού Δημαρχείου με Πλατεία Φανερωμένης), κτλ.
Επιδιώκεται ο χώρος να μετατραπεί σε κομβικό σημείο δημιουργικών δραστηριοτήτων που θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης νέων επαγγελματιών, καταλύτης για την αναβάθμιση της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής του ιστορικού κέντρου κατά μήκους της διαχωριστικής γραμμής.  Τέλος, ενθαρρύνεται η ώθηση ιδιοκτητών άλλων υποστατικών για στέγαση ομοειδών επιχειρήσεων. Το έργο συμβάλλει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με απώτερο σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 
 
ΛΕΜΕΣΟΣ
 
Πράσινος Περίπατος στα Θρησκευτικά, Ιστορικά και Αρχιτεκτονικά Μνημεία στη Λεμεσό
 
Προϋπολογισμός έργου: € 2,4 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής:  Νοέμβριος 2018
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούνιος 2020
 
 
Ο περίπατος θα ξεκινάει και θα συνδέει ουσιαστικά την περιοχή Κέντρου Πόλης, το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη, τη Μαρίνα Λεμεσού και το παλιό λιμάνι. Θα συνδέει όλους τους ενδιαφέροντες χώρους της περιοχής, θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία του κέντρου της πόλης με σηματοδότηση. Θα γίνει ανακίνηση μνημείων όπου χρειάζεται.
Η περιοχή διαθέτει έναν απαράμιλλο πλούτο αρχιτεκτονικών, ιστορικών αλλά και θρησκευτικών μνημείων, (χριστιανικά, μουσουλμανικά), που αναδεικνύουν τα πολυπολιτισμικά ίχνη της διά μέσου των αιώνων. Τα χαρακτηριστικά του περιπάτου αυτού θα είναι οικολογικά, πολιτισμικά και τουριστικά. Ο «πράσινος» περίπατος θα δεντροφυτευτεί με είδη από την τοπική χλωρίδα. Θα φωτιστεί με νέας τεχνολογίας φωτισμό και θα αξιοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα δημιουργηθεί λογισμικό, ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να «κατεβάσει» στη smart συσκευή του όλες τις σχετικές αρχιτεκτονικές, ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, τουριστικές πληροφορίες του περιπάτου και της περιοχής γενικότερα. Τμήμα του οδικού δικτύου της πορείας θα ανακατασκευαστεί και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ανακατασκευή οδοστρώματος και διαμόρφωση πλατεμάτων, προσβάσεις σε ΑμεΑ και όδευση τυφλών, κατασκευή διαβάσεων πεζών,  οδικό φωτισμό και αστικός εξοπλισμός όπως κάλαθοι, παγκάκια. Το έργο αναμένεται να συμβάλει θετικά  στη βελτίωση του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ελκυστικότητας και της ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας σημαντικής αλλά υποβαθμισμένης περιοχής στο κέντρο της πόλης, με σημαντικές όμως προοπτικές ανάπτυξης.
Το έργο αναμένεται να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα της περιοχής, να προσελκύσει νέα εισοδήματα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να αναβαθμίσει το τοπικό περιβάλλον, να εντάξει πολιτιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές καινοτομίες στον πολεοδομικό ιστό, να προσελκύσει επισκέπτες, επιχειρηματικότητα και απασχόληση. 
 
Ανάπλαση Πλατειών στη Λεμεσό - παρά την οδό Νίκου Ρούσσου, παρά την οδό Φιλελλήνων, Συντάγματος και Αναγέννησης
 
Προϋπολογισμός έργου: €2,7 εκατ
Χρονοδιάγραμμα:  Έργο σε τέσσερις φάσης, με έναρξη τον Απρίλιου του 2018 τελική ολοκλήρωση τον Μάρτιο του 2020.
 


 Το Έργο αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων (4) πλατειών - 4 φάσεις - και περιλαμβάνει:
1) την Πλατεία παρά την οδό Νίκου Ρούσσου,
2) την Πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων (ΣΙΝΕ ΒΟΛΟΣ),
3) την Πλατεία Συντάγματος (η οποία περιλαμβάνει και την οδό Ερμού) και 4) την Πλατεία παρά τον κυκλικό κόμβο Μισιαούλη και Καβάζογλου (Αναγέννησης).

Οι εργασίες στις πλατείες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατασκευή υπαίθριων καθιστικών χώρων, κατασκευή πορειών με διαδρόμους, κατασκευή κερκίδων για μικρές εκδηλώσεις, ευκολίες ΑμεΑ, φωτισμό, εξοπλισμό, κατασκευή παιχνιδότοπου, τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής για ενήλικες και κατασκευή χώρου εστίασης και στεγάστρου. Η αναβάθμιση των δημόσιων πλατειών θα συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και στο δομημένο περιβάλλον, στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής θα ενισχύσει την εμπορικότητα, την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη ζωτικότητα της περιοχής παρέμβασης.
 
 
 
Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη - Οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος οδών Δημοκρατίας / Αλεξανδρείας / Παλλάδος
 
Προϋπολογισμός έργου: €5.5 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Απρίλιος 2019
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Απρίλιος 2021

 


 
Οι οδοί Παλλάδος, Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού (καναλιού) Γαρύλλη και αποτελούν βασικό οδικό άξονα. Το έργο αυτό είναι συνέχεια του Έργου «Γραμμικό πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη», το οποίο υλοποιήθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, και θα αποτελέσει μία ουσιαστική διέξοδο και συνδετήριο άξονα της περιοχής με το θαλάσσιο μέτωπο. Το έργο σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, προσβάσεις σε ΑμεΑ και όδευση τυφλών, κατασκευή συνεχούς δικτύου ποδηλατόδρομου, κατασκευή διαβάσεων πεζών και κυκλοφοριακούς κόμβους, υπογειοποίηση  υπηρεσιών, ενίσχυση του υφιστάμενου αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων, ανακατασκευή οδοστρώματος, τοπιοτέχνηση με θάμνους και δέντρα, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος και σύνδεση του με το σύστημα τριτοβάθμιας επεξεργασίας, Οδικό φωτισμό, αστικό εξοπλισμό όπως κάλαθοι, παγκάκια, κάθετη και οριζόντια σήμανση και κατασκευή πεζογέφυρας.                                                                                                                                                                                                                        Tο έργο αναμένεται να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της μετακίνησης στην περιοχή παρέμβασης, αφού μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις συντήρησης, κυκλοφοριακής διαχείρισης και οργάνωσης, θα βελτιωθούν οι συνθήκες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των ποδηλατιστών, των πεζών και των ατόμων με αναπηρίες. Επιπρόσθετα, η δημιουργία ποδηλατόδρομου και πλατιών πεζοδρομίων, καθώς παρόδιων χώρων στάθμευσης, θα συμβάλει θετικά στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων. Επιπρόσθετα, θα τονώσει την ελκυστικότητα της περιοχής, τόσο ως τόπο κατοικίας όσο και επίσκεψης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανάγκης για παροχή σχετικών υπηρεσιών και προσφορά αγαθών. Επιπλέον, η αναβαθμισμένη περιοχή, θα επαναπροσελκύσει επαγγέλματα και τεχνίτες που είχαν απομακρυνθεί εξαιτίας της εγκατάλειψης και του απομονωτισμού της περιοχής.
Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της Περιοχής Παρέμβασης και η αξιοποίηση των φυσικών της πλεονεκτημάτων αναμένεται να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα. Επιπλέον, λόγω της ελκυστικότητας που θα προσδώσει στην περιοχή, θα τονωθεί η τοπική αγορά και οικονομία.
 
Αποκατάσταση των τριών Δημοτικών Πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και χρήση για κοινωνικές υπηρεσίες
 
Προϋπολογισμός έργου: €5,1 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Σεπτέμβριος του 2019
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Μάιος του 2021

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση των τριών Δημοτικών Πολυκατοικιών στη Οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και τη χρήση τους για κοινωνικές υπηρεσίες.
Η πρώτη δημοτική πολυκατοικία θα αποκατασταθεί και θα δοθεί σε χρήση ως πολυλειτουργικό κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών. Το πολυλειτουργικό αυτό κοινωνικό κέντρο θα συστεγάσει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης.
Στη δεύτερη δημοτική πολυκατοικία θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων μετά το Σχολείο, και η μεταφορά και επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος «Ελεύθερα Χέρια» εκεί. Η δράση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση έχοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής και το γεγονός ότι μόνο στις παραπλήσιες Πολυκατοικίες του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης που στεγάζει οικογένειες χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, σήμερα υπάρχουν πάνω από 90 παιδιά.
Στην τρίτη δημοτική πολυκατοικία, έχοντας υπόψη τα σοβαρά φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται στη περιοχή κυρίως από νέους, αλλά και τα προβλήματα ανεργίας που μαστίζουν τη κατηγορία αυτή του πληθυσμού, θα λειτουργούν δράσεις και προγράμματα επικεντρωμένα στις σύγχρονες ανάγκες των νέων ηλικίας 13-35 χρονών κυρίως. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και διάφορες δράσεις πρωτογενούς πρόληψης οι οποίες ενισχύουν υγιείς τρόπους απασχόλησης, εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης. Στα πλαίσια του έργου θα διαμορφωθεί και ενσωματωθεί και η παρακείμενη πλατεία.  Το έργο αποσκοπεί στον εμλπουτισμό του κοινωνικού και πολιτιστικού εξοπλισμού της περιοχής στη δημιουργία υποδομών που θα παράσχουν εξειδικευμένες εξυπηρετήσεις, σε κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση και συγκεντρώνονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην Περιοχή Παρέμβασης, με στόχο την κοινωνική ευημερία των κατοίκων.
 
 
Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων στη Λεμεσό
 
Προϋπολογισμός έργου:  €1,9 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Νοέμβριος 2019
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Μάιος 2021

 

Το έργο αφορά στην ανέγερση του Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων, το οποίο θα φιλοξενηθεί επί της οδού Φιλελλήνων και στο οποίο αναμένεται να μεταστεγαστεί το Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων. Το Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες σε άτομα τρίτης ηλικίας και θα περιλαμβάνει χώρο συνάθροισης, εστίασης, καθιστικού, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών, δωμάτια ξεκούρασης, αναπαυτήρια, γραφείο Ιατρικής Στήριξης, εξωτερική βεράντα: σκιασμένο /καλυμμένο καθιστικό, ενιαίο χώρο πολλαπλών χρήσεων, διαμόρφωση αυλής και χώροι στάθμευσης. Το έργο αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του κοινωνικού εξοπλισμού της περιοχής και στη δημιουργία  υποδομής που θα παράσχει εξειδικευμένες εξυπηρετήσεις στους ηλικιωμένους με στόχο την κοινωνική τους ευημερία.
 
ΛΑΡΝΑΚΑ
Ανέγερση Νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας
 
Προϋπολογισμός έργου: €6,3 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Σεπτέμβριος 2018
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούλιος 2020

 

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέας Δημοτικής Αγοράς στο αστικό κέντρο της Λάρνακας, καθώς επίσης και τοπιοτεχνημένο ανοικτό χώρο που θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας υπαίθριας λαϊκής αγοράς.
Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς θα αποτελείται από ισόγειο και ένα όροφο. Στο ισόγειο θα στεγάζονται 20 καταστήματα (εμβαδού 40 τ.μ. περίπου το καθένα). Οι χρήσεις των καταστημάτων θα αφορούν χρήσεις που χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές δημοτικές αγορές (πώληση φθαρτών και φρούτων, ξηρών καρπών, αλλαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδών τοπικής χειροτεχνίας και παραδοσιακών ποτών). Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ανοιχτός τοπιοτεχνημένος χώρος, όπου θα λειτουργεί υπαίθρια λιανική αγορά (παζάρι), ο οποίος θα διαθέτει στέγαστρο τύπου τέντας για 30 πωλητές/παραγωγούς περίπου, οι οποίοι θα εμπορεύονται προϊόντα όπως αναφέρονται προηγουμένως. Η εν λόγω υπαίθρια αγορά θα λειτουργεί μόνο μία φορά τη βδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες ο χώρος θα χρησιμοποιείται για εκθέσεις προϊόντων (π.χ. λουλουδιών, φυτών, βιβλίων, είδη χειροτεχνίας). Στο μεσοπάτωμα θα λειτουργήσουν 4 χώροι εστίασης, (εμβαδού περίπου 125 τ.μ. ο καθένας), καθώς και ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος (εμβαδού 108 τ.μ. περίπου). Στην οροφή του κτιρίου θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου. Το όλο έργο θα διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο στάθμευσης για τους εργαζόμενους σε ανεξάρτητο κτίριο.                                                                                                            
Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση των συνθηκών στέγασης, εμπορίας και εργασίας υφιστάμενων και νέων πωλητών δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης, βελτιώνοντας όχι μόνο την επιχειρηματικότητα αλλά και την ελκυστικότητα της με αποτέλεσμα την προσέλκυση και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων  και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας/απασχόλησης στην γύρω περιοχή. Το έργο συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αφού αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 90 θέσεις εργασίας.
 

Ανάπλαση /Αναβάθμιση Δημοτικού Κήπου Λάρνακας και Εσωτερικών Αυλών και Παρόδια Φύτευση
 
Προϋπολογισμός έργου: €1 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Οκτώβριος 2017
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Φεβρουάριος 2019
 

Ο Δημοτικός Κήπος Λάρνακας βρίσκεται στο Αστικό Κέντρο της πόλης.  Εντός του χώρου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Δημοτικό Θέατρο.  Ο χώρος του Δημοτικού Κήπου περικλείεται από τη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου και τις οδούς Λεωνίδα Κιούπη & Λουκή Δ. Πιερίδη. Το έργο αφορά στην ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και περιελάβανε δενδροφύτευσα για αναβάθμιση και εμπλουτισμό χώρων πρασίνου, πεζόδρομους, πλατειακούς χώρους, παιχνιδότοπους, φωταγώγηση, αστική επίπλωση, πρόσβαση για Αμεα και την κατασκευή καφετέριας και χώρων υγιεινής.
Σκοπός του έργου είναι η αισθητική και η περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού κέντρου της πόλης και η επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως η έλλειψη ανοικτών χώρων κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
 
 
Ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνση ΑμεΑ στο Κέντρο της Λάρνακας

Προϋπολογισμός έργου: €3,2 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Ιούνιος 2019
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2020
 
Το έργο αφορά στην ανάπλαση κεντρικών δρόμων του πυρήνα της Λάρνακας.  Περιλαμβάνει μέρος της εμπορικής περιοχής, την παλιά αγορά της πόλης, την τούρκικη αγορά με την παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία, εκκλησίες και τζαμιά. Η προτεινόμενη αναβάθμιση αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης των πεζών και των οχημάτων, ενώ θα εφαρμόζονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ.
Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή των δρόμων, πεζοδρομίων και της πλατείας του Τζαμί Κεμπίρ, εργασίες για τοποθέτηση / υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και οχετών όμβριων υδάτων, δημιουργία λεκανών για μελλοντική φύτευση δέντρων και η λειτουργία του αφορά στη συντήρηση των δρόμων, των οχετών όμβριων, και των φρεατίων υδροσυλλογής, τη συντήρηση των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας από τη ανά περίπτωση αρμόδια αρχή και τη συνεχή ηλεκτροδότηση του οδικού φωτισμού και τη φωταγώγηση του κάστρου, του τζαμιού και της πλατείας. Το έργο αναμένεται να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της μετακίνησης στην περιοχή παρέμβασης, αφού μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις συντήρησης, κυκλοφοριακής διαχείρισης και οργάνωσης, θα βελτιωθούν οι συνθήκες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, λεωφορείων,  ποδηλατιστών, πεζών και των ατόμων με αναπηρίες. Το έργο συμβάλλει επίσης στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων αφού με τις παρεμβάσεις ενθαρρύνεται η μετακίνηση των πεζών και διευκολύνεται  η διακίνηση των ΑΜΕΑ  στο αστικό κέντρο, όπου παρατηρείται εντονότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
 
Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού
 
Προϋπολογισμός έργου: €1,6 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Δεκέμβριος 2018
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούνιος 2020

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και αναπαλαίωση της διώροφης οικοδομής που βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως στη Λάρνακα και είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο, στην ανάπλαση της εσωτερικής αυλής και τη μετατροπή τους σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Στον όροφο της οικοδομής υπάρχουν έξι αίθουσες, οι οποίες θα διαμορφωθούν με τρόπο ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν σε προσωρινή βάση 10-12 δημιουργούς/καλλιτέχνες. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί χώρος υποδοχής, εκθεσιακός χώρος και μικρό καφεστιατόριο.
Η μεγάλη εσωτερική αυλή θα διαμορφωθεί με τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις κ.α. από καλλιτέχνες της πόλης και όχι μόνο. Το κτίριο θα περιλαμβάνει επίσης μικρό εστιατόριο, το οποίο θα είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών και των επισκεπτών, οι οποίοι θα περνούν από τον εκθεσιακό χώρο και θα ενημερώνονται για τις δημιουργίες, τους δημιουργούς και τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Το έργο αναμένεται να  συνεισφέρει τόσο στην εξέλιξη της δημιουργικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων των καλλιτεχνών/δημιουργών που θα στεγαστούν στον χώρο, όσο και στην μετέπειτα προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές. Επιπρόσθετα, ο χώρος θα αποτελέσει πόλο έλξης του ντόπιου πληθυσμού αλλά και τουριστών, θα ενισχύσει τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής και της περαιτέρω της πολιτιστικής ανάπτυξης.
 
 
Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης
 
Προϋπολογισμός έργου: €4,2 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Ιανουάριος 2019
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούλιος 2020

 

Το έργο αφορά στην μετατροπή και αναβάθμιση του υφιστάμενου Κοινοτικού Κέντρου Λάρνακας, το οποίο την τελευταία δεκαετία υπολειτουργεί, σε πολυδύναμο πολυχώρο κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης. Το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση της υφιστάμενης πισίνας και την ανέγερση στη θέση της νέου κτιρίου, την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου, την αναβάθμιση γηπέδου και την μετατροπή του εξωτερικού χώρου σε χώρο απασχόλησης των νέων.

Το νέο διώροφο κτίριο που θα είναι συνδεδεμένο με το υφιστάμενο θα περιέχει χώρους επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης για ομάδες κοινωνικά ευάλωτες, αλλά και για χρήση του από το Ανοικτού Σχολείου του Δήμου Λάρνακας.  Στο ισόγειο θα υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία θα φέρει πτυσσόμενα διαχωριστικά για να μπορεί να φιλοξενήσει ακροατήριο διαφόρων μεγεθών, καθώς επίσης καφετέρια. Στον όροφο θα υπάρχουν αίθουσες - εργαστήρια τέχνης, θεάτρου, ηλεκτρονικών υπολογιστών, γυμναστικής και χορού, μουσικής, εκμάθησης ελληνικής και τουρκικής γλώσσας όπως επίσης και αίθουσα συνεδριάσεων.

Το αναβαθμισμένο υφιστάμενο κτίριο θα περιλαμβάνει την κεντρική είσοδο, γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, χώρους υγιεινής, καθώς επίσης καφετέρια για εξυπηρέτηση των επισκεπτών. To υφιστάμενο κλειστό πολυμορφικό γήπεδο (καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, χειροσφαίριση, ποδόσφαιρο σάλας) θα ανακαινισθεί και θα έχει κερκίδες στις δύο πλευρές, γυμναστήριο και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, αποδυτήρια, αποθήκες, χώρους υγιεινής και θα είναι ανοικτό σε όλο τον πληθυσμό στα πλαίσια του προγράμματος του ΚΟΑ Αθλητισμός για όλους (ΑΓΟ). Επίσης, ο χώρος του γηπέδου θα μπορεί να παραχωρηθεί για θεατρικές ή/και μουσικές παραστάσεις σε σχολεία ή άλλα ιδιωτικά σχήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων εθνικοτήτων του πληθυσμού.
Στον εξωτερικό χώρο περιλαμβάνεται ανοικτό γήπεδο αντισφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, καθώς χώρος για roller-skates και παιδότοπος, καθώς επίσης και χώρος στάθμευσης.
Το έργο υλοποιείται σε μια περιοχή της πόλης της Λάρνακας που πραγματικά το έχει ανάγκη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών σε άτομα από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με σκοπό την προσωπική τους ανάπτυξη, τη δημιουργική απασχόληση και τη βελτίωση τους βιοτικούς τους επιπέδου.
 
ΠΑΦΟΣ
 

Αποκατάσταση και Αξιοποίηση του Χανιού του Ιμπραήμ στην Πάφο

Προϋπολογισμός έργου: €3,1 εκτα
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Φεβρουάριος 2016
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Σεπτέμβριος 2017

 

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ που βρίσκεται στο Εμπορικό Κέντρο της Πάφου. Αποτελείται από ένα μεγάλο συγκρότημα διατηρητέων οικοδομών, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί και επιδιορθωθεί. Επίσης, έγιναν νέες προσθήκες τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο του συγκροτήματος. Ο περιβάλλοντας χώρος αναδιαμορφώθηκε και δημιουργήθηκε υπαίθριος χώρος για πολιτιστικές δραστηριότητες. Η νέα χρήση του Χανιού θα είναι εργαστήρια για καλλιτέχνες και τεχνίτες, ανοιχτοί χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθεσιακός χώρος, μικρός μουσικός χώρος και γραφείο υποδοχής.
Σκοπός του έργου η προβολή της μνήμης του χώρου μέσα από την αποκατάσταση των αυθεντικών του στοιχείων που διατηρούνται και την ένταξη σύγχρονων που συνάδουν με τον χαρακτήρα του χώρου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και ενθάρρυνση της χειμερινής επισκεψιμότητας, η ανάπτυξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με θετικά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση της περιοχής που βρίσκεται και στη βελτίωση της ελκυστικότητάς της.
 
 
Αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκιδείου Δημοτικού Θεάτρου στην Πάφο και του περιβάλλοντος χώρου
 
Προϋπολογισμός έργου: €3,8 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Απρίλιος 2016
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Νοέμβριος 2017
 

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκιδείου Θεάτρου και τη δημιουργία ενός δημόσιου κτηρίου ορόσημο για την πόλη και την αναβάθμιση της περιοχής. Η ανάπλαση εσωτερικά του κτηρίου περιελάβανε αντικατάσταση κολόνων, κατασκευή του κεντρικού χώρου του Θεάτρου, κατασκευή καμαρινιών, γραφείων, αποθηκών, αποχωρητηρίων και τοποθέτηση νέου εξοπλισμού για την καλύτερη λειτουργία του Θεάτρου. Η ανάπλαση εξωτερικά του Θεάτρου περιελάβανε διαμόρφωση της εισόδου του Θεάτρου και κατασκευή καφετέριας αλλά και του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου.                                   

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής, αφού με την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου αναπτύσσονται νέες χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα με επακόλουθο την προσέλκυση ξένων και ντόπιων τουριστών. Ταυτόχρονα, αποτελεί βάση για ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θετικά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση της περιοχής που βρίσκεται και στη βελτίωση της ελκυστικότητάς της.
 
 
Αναβάθμιση και ενοποίηση δημοσίων δρόμων του Εμπορικού Παραδοσιακού Κέντρου, βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης και ανάδειξη της Πλατείας Κέννεντυ στην Πάφο
 
Προϋπολογισμός έργου: €8,7 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Δεκέμβριος 2015
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούνιος 2017

 


 
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και ενοποίηση δημόσιων δρόμων του Εμπορικού Παραδοσιακού Κέντρου της Πάφου, βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης και ανάδειξη της Πλατείας Κέννεντυ. Οι εργασίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, κατεδαφίσεις, χωματουργικές εργασίες, υπηρεσίες για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας,  εργασίες τεχνικής φύσεως για όμβρια, πλακοστρώσεις, τοπιοτεχνήσεις/φυτεύσεις, αρδεύσεις, προσαρμογές υφιστάμενων κατασκευών και υπηρεσιών και ασφαλτοστρώσεις.                                                                                                                                                                         Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως η έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης, η κυκλοφοριακή κίνηση, η χαμηλή επιχειρηματικότητα, η αισθητική υποβάθμιση και θα επιτευχθεί η συνολική βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, πεζών και ατόμων με αναπηρίες. Οι παρεμβάσεις, η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, η βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης έχουν ήδη αυξήσει την επισκεψιμότητα των χώρων, τόσο ως τουριστικού προορισμού, ως χώρου επισκέψεων και εργασίας και σιγά σιγά θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής,  την απασχόληση και θα ενισχύσουν την περιοχή οικονομικά με θετική πάντοτε συμβολή προς το περιβάλλον.
 
 
Ανάπλαση, Αναδιαμόρφωση και Ανάδειξη Χώρων στη Συνοικία Μουττάλου στην Πάφο
Προϋπολογισμός έργου: €3,8 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Φεβρουάριος 2016
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Νοέμβριος 2017
 
Το έργο αφορά στην ανάπλαση, αναδιαμόρφωση και ανάδειξη χώρων στη συνοικία του Μουττάλου με χωρικούς μετασχηματισμούς (μορφικούς και λειτουργικούς). Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης ξεκινά από την οδό Φελλάχογλου και καταλήγει στις σπηλιές του γκρεμού και την πλατεία. Ο γενικότερος σχεδιασμός περιελάβανε στοιχεία αστικού εξοπλισμού, στέγαστρα, χώρους υγιεινής, στοιχεία πρασίνου και δενδροφύτευσης. Στην ευρύτερη περιοχή του τζαμιού δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης, ενώ στην περιοχή των Σπηλιών έγινε τοπιοτέχνηση και μονοπάτια από ξύλο, πατημένο χώμα, μπετόν, καθώς και μικρός πλατειακός χώρος και δημιουργία αναψυκτηρίου. Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας υποβαθμισμένης περιοχής επιλύοντας διαχρονικά προβλήματα της συνοικίας Μουττάλου, όπως η έλλειψη ελεύθερων χώρων και προνοιών σκίασης, η χαμηλή επιχειρηματικότητα, η αισθητική υποβάθμιση και η έλλειψη πρασίνου.
 
  
Σύνδεση και Ανάδειξη των Πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού στην Πάφο
 
Προϋπολογισμός έργου: €4 εκατ
Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Ιανουάριος 2016
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούλιος 2017
 
Το έργο αφορά στην ανάπλαση και ενοποίηση των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού, καθώς και του δημόσιου αστικού χώρου γύρω από τον Δημόσιο Κήπο της Πάφου.  Οι εργασίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, κατεδαφίσεις, χωματουργικές εργασίες, υπηρεσίες για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, εργασίες τεχνικής φύσεως για όμβρια, πλακοστρώσεις, τοπιοτεχνήσεις/φυτεύσεις, αρδεύσεις, προσαρμογές υφιστάμενων κατασκευών και υπηρεσιών, ασφαλτοστρώσεις κλπ. Οι πλατείες 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά οργανώθηκαν με επίκεντρο τα δύο μνημεία που τις σηματοδοτούν (Στήλη 28ης Οκτωβρίου και Περίπτερο Κοιμωμένου Έρωτα). Ο χώρος αντιμετωπίστηκε ως ενιαία ισοεπίπεδη επιφάνεια και αποκλείστηκε το αυτοκίνητο. Ο χώρος στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού οργανώθηκε και η κίνηση του αυτοκινήτου περιορίστηκε, και τμήμα του Δημόσιου Κήπου/πρασίνου επεκτάθηκε μέσα στην πλατεία. Το έργο αναμένεται να  επιλύσει διαχρονικά προβλήματα της περιοχής του ιστορικού κέντρου, όπως η οχληρία λόγω κυκλοφοριακής κίνησης, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η χαμηλή επιχειρηματικότητα και η αισθητική υποβάθμιση.

 

 

Δειτε Επισης

«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού