40+1 γυναίκες σε δημόσια αξιώματα

Μπορεί τα δημόσια αξιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία να είναι πολλά, είναι όμως λίγες οι γυναίκες που κατέχουν κάποια από αυτά. Για την ακρίβεια, 41 στο σύνολο: Δυο γυναίκες στο  Υπουργικό Συμβούλιο (η μια εκ των οποίων υφυπουργός), μόλις μια στη γενική διεύθυνση υπουργείων, 11 στη Βουλή, τέσσερις δήμαρχοι και ένας μικρός αριθμός σε επιτροπάτα, προεδρία ΔΣ ημικρατικών και άλλα αξιώματα.
 
Το InBusinessNews παρουσιάζει τις γυναίκες που υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα, 39 στον αριθμό. Bonus, τέσσερις ακόμα Κύπριες, που αν και δεν κατέχουν σήμερα κάποιο δημόσιο αξίωμα, το πλούσιο βιογραφικό και η δράση τους τις εντάσσουν στον κατάλογο μας.  

 

Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία
Η Κύπρια Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έχει κάνει σπουδές στην Ψυχολογία και την παιδοψυχολογία, ενώ είναι εκπαιδεύτρια σε θέματα ασθενών με καρκίνο του μαστού και δικαιώματα των ασθενών σε ευρωπαϊκές οργανώσεις.
Υπήρξε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ. από το 2006 μέχρι και πρόσφατα που ανέλαβε το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο υγείας,  ενώ από τον Μάιο 2013 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Β’ του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού “Europa Donna” (2004-2006) κ.α.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Ν. Νουρής: Τι φοβάμαι για μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης (video)

Φάκελος χαλλούμι: Αναζητούν τη χρυσή τομή
 

Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπουργός Εργασίας
Κρατάει με επιτυχία τα ηνία του υπουργείου Εργασίας για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος από το 1978.
Το 1979 διορίστηκε στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλους σχεδόν τους τομείς του.
Διετέλεσε Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων και Εφόρου ΦΠΑ. Από το 2010 μέχρι το 2013 κατείχε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
 

Νατάσα Πηλείδου, Υφυπουργός Ναυτιλίας
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 15 ετών κυρίως σε διευθυντικές θέσεις. Διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία. Εργάστηκε επίσης στην PwC. Διετέλεσε επίσης Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).
 

Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, Επίτροπος Διοικήσεως
Η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σπούδασε νομικά στην Αθήνα ενώ αργότερα εντάχθηκε στην Νομική Υπηρεσία, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως δικηγόρος. Τον Μάρτιο του 2017 διορίστηκε στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως. Πρόκειται για την Τρίτη γυναίκαι που ανέλαβε το συγκεκριμένο πόσο μετά την Ηλιάνα Νικολάου (1999) και την Ελίζα Σαββίδου (2006). 

 

Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας  του Παιδιού
Η νέα Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών (1970-1975). Άσκησε τη δικηγορία στη Λεμεσό από το 1978 μέχρι το 1989, οπότε και διορίστηκε το1989 Προσωρινός Επαρχιακός Δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Το 1997 προάχθηκε σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή και το 2003 σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου. Από το 2012 έγινε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 

Ειρήνη Λοϊζίδου, Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Διορίστηκε στη θέση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τον Σεπτέμβριο του 2015. Η κα. Λοϊζίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία και έχει καταγωγή από την Κερύνεια. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στον Τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA – CIIM) και Πιστοποιημένος Διαμεσολαβητής (CEDR). Διατηρούσε δικηγορική εταιρεία μέχρι τον διορισμό της.
 
 

Τούλα Ονουφρίου, Πρόεδρος της Εταιρίας Υδρογονανθράκων
Η κ. Ονουφρίου, είναι Πρόεδρος της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου που αποτελεί τον Εμπορικό και Τεχνικό Βραχίονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα Έρευνας και Εμπορευματοποίησης Υδρογονανθράκων. Είναι, επίσης, Καθηγήτρια Αξιοπιστίας και Διαχείρισης Υποδομών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας EMERGE CoE και Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο Imperial College (UK).
 
  

Εύα Ρωσσίδου Παπακυριακού, επικεφαλής ΜΟΚΑΣ
Καταρτισμένη δικηγόρος, η Εύα Ρωσσίδου Παπακυριακού, εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πριν ενταχθεί το 1990 στο δυναμικό της Νομικής Υπηρεσίας. Σήμερα είναι επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ.).
 
 
 

Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας
Eίναι κάτοχος πτυχίου οδοντιατρικής από Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό στη «Διεύθυνση με Ειδίκευση στη Δημόσια Διοίκηση», από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (MIM), ενώ το 2001 παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη «Διοίκηση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας», της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», στη Σουηδία. Είναι Γενική Διευθύντρια του  Υπουργείου Υγείας από το 2015, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει Διευθύντρια Οδοντιατρικών Υπηρεσιών.
 
 

Άννα Αριστοτέλους, Διευθύντρια Κεντρικών Φυλακών
Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών από το 2016, η Άννα Αριστοτέλους σπούδασε στο Ηνωµένο Βασίλειο και είναι κάτοχος πτυχίου Νοµικής και µεταπτυχιακού στο ∆ιεθνές Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο και στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων. Άσκησε το επάγγελµα του δικηγόρου, εργάστηκε στην Επίτροπο Νοµοθεσίας και στη συνέχεια διορίστηκε στην Αστυνοµία ως αξιωµατικός στην εξειδικευµένη θέση του νοµικού. Μεταξύ άλλων θέσεων, εργάστηκε ως Νοµικός Σύµβουλος τεσσάρων Αρχηγών Αστυνοµίας. Εργάστηκε ως Υπεύθυνη του Γραφείου του Υπουργού ∆ικαιοσύνης και ∆ηµοσίας Τάξεως (2013).
 
 

Ρέα Γεωργίου, Γενική Λογίστρια
Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, είναι εγκεκριμένος λογιστής, Fellow member του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και κάτοχος πτυχίου Οικονομικών BA First Class Honours. Έχει πέραν των 30 χρόνων πείρα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εργάστηκε σε ελεγκτικό οίκο στο Λονδίνο. Το 1987 προσλήφθηκε στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Το 2010 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα, η οποία κατέχει τη θέση αυτή από ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 

Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου μεγάλωσε στο χωριό Πελένδρι. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, με έμφαση στη Δημόσια Διοίκηση, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 μέχρι το 2009 εργάστηκε σε διάφορες θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2009 διετέλεσε Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους. Τον Φεβρουάριο του 2018 διορίστηκε αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ενώ με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ανέλαβε χρέη Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
 
 

Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζανέττου, Επίτροπος νομοθεσίας
Η Επίτροπος νομοθεσίας γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και κατέχει δίπλωμα LL.B από το Queen Mary College University of London. Ακολούθως απέκτησε τον τίτλο του Barrister at Law από το Middle Temple, επίσης του Λονδίνου. Εργάστηκε σε γνωστά δικηγορικά γραφεία, μέχρι το 1990 που εργοδοτήθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Κατείχε τη θέση του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από το 2014. Από το 2015 είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και στην Εκπαίδευσης, θέση που κατέχει και σήμερα.
 
 

Δήμητρα Καλογήρου, Προέδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Η Δήμητρα Καλογήρου (BSc, MSc, MPhil) είναι η Προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2011.Προηγουμένως, η κ. Καλογήρου εργαζόταν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως Ανώτερη Λειτουργός και διαθέτει εμπειρία 15 ετών στον χρηματοοικονομικό τομέα.

 

 

Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου
Γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε Mathematical Economics στο Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι εγκεκριμένος λογιστής-ελεγκτής μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Είναι επίσης μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (Institute of Internal Auditors – IIA). Κατέχει επίσης, τον τίτλο του Πιστοποιημένου Εξεταστή Απάτης (Certified Fraud Examiner).  Εργάστηκε σε ελεγκτικά γραφεία στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Το 1994 εργοδοτήθηκε ως Λογιστής στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ενώ από το 1996 εργάστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού. Το 2015 διορίστηκε Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 

Ιωάννα Φιάκου, Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων
Κατάγεται από την Αθηένου. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών. Το 2015 ανέλαβε στα 33 της χρόνια το πηδάλιο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, θέτοντας ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας και την ένταξη αποτελεσματικών μέτρων εποπτείας του κλάδου σε γενικότερο επίπεδο. Το 2018 ανανεώθηκε η θητεία της ως Προέδρου της Αρχής.
 
 

Ρένα Ρουβιθά Πάνου, Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA
Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics (Metcalfe Scholar) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αποκτώντας τα πτυχία M. Phil. Economics από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και Science Master’s in Management (ΜΒΑ) από το Massachusetts Institute of Technology (Fulbright Scholar). Μεταξύ 1984 και 1991 η κ. Ρουβιθά Πάνου εργάστηκε ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος σε χρηματοοικονομικούς οίκους των ΗΠΑ με έδρα τη Βοστώνη. Mεταξύ 1991 και 2006 εργάστηκε στον Όμιλο της Λαϊκής Τράπεζας όπου κατείχε, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του Ανώτερου Διευθυντή, του Γενικού Διευθυντή Ομίλου Εξωτερικού & Διαθεσίμων και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας Ελλάς. Διορίστηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως το 2008 και της θυγατρικής της τράπεζας στη Ρωσία, θέσεις τις οποίες κατείχε μέχρι τον Απρίλιο 2014. Διετέλεσε επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τσιμεντοποιΐας Βασιλικού και της Alpha Bank Κύπρου. Τον Ιούλιο 2016 ανέλαβε την Προεδρία της Cyta, θέση στην οποία επαναδιορίστηκε τον Ιανουάριο 2019.
 
 

Ρόνα Πετρή Κασάπη, Πρόεδρος Αρχής Ραδιοτηλεόρασης
Η Ρόνα Κασάπη γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατάγεται από τη Λευκωσία. Είναι Δικηγόρος, εγγεγραμμένη στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο από το 1992. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι κάτοχος πτυχίου LL.B (Bachelor of Laws, Hons) (University of East Anglia, Norwich, United Kingdom), μεταπτυχιακού LL.M (Master of Laws) στο Ναυτικό Δίκαιο (King’s College, University of London) και του τίτλου Barrister-at-Law (Gray’s Inn, Inns of Court, London). Από το 1991 μέχρι το 2004 εξάσκησε το επάγγελμα του Δικηγόρου-Νομικού Συμβούλου σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, με ειδίκευση στο Ναυτικό και στο Εμπορικό Δίκαιο. Διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος του πολυεθνικού Ομίλου εταιρειών Coca Cola Hellenic Bottling Company στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Το 2017 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
 
 

Στέλλα Καμμίτση, Πρόεδρος ΟΧΣ
Η Πρόεδρος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης,  Στέλλα Καμμίτση είναι δικηγόρος και ειδικεύεται στο διεθνές και κυπριακό Εταιρικό και Τραπεζικό Δίκαιο. Είναι κάτοχος του  Νομικού Διπλώματος (LLB (Honours) του Πανεπιστημίου του Leicester και του LLM στο Διεθνές Τραπεζικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

 

Ηλιάνα Νικολάου: Πρόεδρος Συμβουλίου Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου
Η Ηλιάνα Νικολάου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Το 1990 διορίστηκε δικαστής του νεοσύστατου τότε Οικογενειακού Δικαστηρίου και το 1992 Πρόεδρος του ίδιου Δικαστηρίου. Από το 1998-2010 κατείχε το αξίωμα της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ΓΓ του Ινστιτούτου Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου και μέλος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (F.R.A) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το Σεπτέμβρη του 2010 είναι επισκέπτης καθηγητής στο Διοικητικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
 

Αντιγόνη Αθηαινίτη, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στο ΔΣ του ΘΟΚ από την έναρξη λειτουργίας του, το 1971. Η κ. Αντιγόνη Αθηαινίτη Παπαφιλίππου είναι  Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΑΝΤ1.
 
 


 

Έφη Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών
Η Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, Έφη Ηλιάδου Παπαδοπούλου,  γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου μέχρι το διορισμό της ως δικηγόρος στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το 1981. Εργάστηκε στη θέση αυτή μέχρι τον Οκτώβριο του 1986, οπότε διορίστηκε στη θέση του Επαρχιακού Δικαστή. 
Το 1996 προάχθηκε στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου και στις 18/5/2004 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ήταν  η πρώτη γυναίκα Δικαστής. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου από το 1997 μέχρι το 2002.

 

 


Σουζάνα Παύλου, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια
Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου,  διορίστηκε το 2015 Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, για την 5ετή θητεία 2015-2020. Η κα Παύλου είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα βίας κατά των γυναικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με εμπειρία πέραν των 10 χρόνων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διοίκηση και συντονισμό έργων σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο και στην υλοποίηση και διαχείριση Ευρωπαϊκών και εθνικών έργων.
 

 

Αναστασία Παπαδοπούλου, Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα κακοποίησης γυναικών και παιδιών
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου "Φωνή" και Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν στην κακοποίηση γυναικών και παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, είναι δικηγόρος. Ξεκίνησε την άσκησή της στο Λονδίνο στη δικηγορική εταιρεία Slaughter and May, ενώ αργότερα έγινε συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Είναι, επίσης, µέλος του Ανώτατου Συµβουλευτικού Συµβουλίου του «Hope For Children» UNCRC Policy Center. Το 2015 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Σύμβουλος της Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.
 

 

Ιωσιφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσιφίνα Αντωνίου, γεννήθηκε στην Λάρνακα. Φοίτησε στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού  Συναγερμού και μέλος του Εκτελεστικού  Γραφείου του ΔΗΣΥ. Λαμβάνει μέρος σε πολλά  Ευρωπαϊκά  και  Παγκόσμια  Συνέδρια που έχουν σαν θέμα την Ισότητα των Φύλων.
 

Τζόζη Χριστοδουλου, Σύμβουλος του ΥΠΕΞ για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική
H Τζόζη Χριστοδούλου είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών, στην ισότητα των φύλων, στη μετανάστευση, στην εμπορία προσώπων και στην προώθηση της ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, για το φύλο και τη μετανάστευση, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και για την ίση εκπροσώπηση μεταξύ γυναικών και ανδρών. Έχει υπηρετήσει ως Συντονίστρια Πολιτικών στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου για 14 χρόνια όπου συνέβαλε στην διαμόρφωση και στη βιωσιμότητα του Ινστιτούτου. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων. Επίσης, είχε διοριστεί από την Κύπρο ως μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εμπορία Ανθρώπων, όπου υπήρξε μέλος από το 2009- 2011. 
 
 
Οι κυρίες της Βουλής
 

Μαριέλλα Αριστείδου
Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας από τον Ιούνιο του 2016. Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Σπουδών Αθηνών. Επαγγέλλεται επιχειρηματίας.
 
 

Αννίτα Δημητρίου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016. Κατάγεται από τους Τρούλλους Λάρνακας και την Αμμόχωστο. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΚΟ. από τον Ιούνιο του 2016.Κατάγεται από τη Λευκωσία. Σπούδασε Νομικά (LL.B.) στο University of Wolverhampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, Barrister-at-Law στο Lincoln’s Inn στο Λονδίνο. Είναι δικηγόρος. Διετέλεσε επίσης Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗ.ΚΟ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι το Οκτώβριο του 2018, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος  (Ιανουάριος 2014-Μάιος 2016), ενώ είναι αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. από τον Ιούνιο του 2018.
 

 


Άννα Θεολόγου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου της Συμμαχίας Πολιτών (Ιούνιος 2016 - Φεβρουάριος 2018), ανεξάρτητη (Φεβρουάριος 2018-Οκτώβριος 2019) και του κινήματος "Ανεξάρτητοι" από τον Οκτώβριο του 2019. Κατάγεται από το κατεχόμενο Λευκόνοικο Αμμοχώστου.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα νομισματικά και χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές (M.B.A.) στη διαχείριση ενεργειακών πόρων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 

Σκεύη Κουκουμά
Βουλευτής της εκλογικής Περιφέρεις Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Κατάγεται από το Αυγόρου.  Σπούδασε γραμματειακά και αρχιτεκτονικό σχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ επαγγέλλεται διευθύντρια τεχνικού γραφείου. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. από το 1990, επικεφαλής του Γραφείου Γυναικών του Α.Κ.Ε.Λ. από το 2010 και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. από το 2015.

 

Ξένια Κωνσταντίνου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Δεκέμβριο του 2019. Κατάγεται από τη Λάρνακα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο University of Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, γενική γραμματέας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) του ΔΗ.ΣΥ., αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του ΔΗ.ΣΥ. (ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ.) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος (2014-2017). Είναι, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ. από το 2012.
 

 

Ελένη Μαύρου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από τον Ιούνιο του 2016 και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Κατάγεται από την κατεχόμενη Κερύνεια. Σπούδασε πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.) και πολιτική και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι Διευθύντρια του ομίλου επικοινωνίας “Διάλογος”. Διετέλεσε, επίσης, βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας από το 2001 μέχρι το 2006, καθώς επίσης και Δήμαρχος Λευκωσίας (2007-2011) και - Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια (2012-2013). Είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.


Σάβια Ορφανίδου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Δεκέμβριο του 2019.Κατάγεται από το Ακάκι και τον Κάτω Δρυ. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διεθνή πολιτική οικονομία με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο University of Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ άλλων είναι εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ. (Φεβρουάριος 2012-Μάιος 2018).
 
 

Ευανθία Σάββα
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από τον Ιούνιο του 2016. Κατάγεται από την Αραδίππου. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 

Ελένη Σταύρου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016. Κατάγεται από τη Λευκωσία και την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακά στην πολεμολογία και τις μεσογειακές σπουδές στο King’s College London στο Ηνωμένο Βασίλειο και διδακτορικό δίπλωμα στις ελληνοαραβικές σχέσεις, τις σχέσεις με το Ισραήλ και για θέματα τρομοκρατίας από το King’s College London. Έχει, επίσης, μεταδιδακτορικό δίπλωμα στον άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Begin-Sadat Center for Strategic Studies, Bar-Ilan University στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ).


 

Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από το 2011. Κατάγεται από τη Λεμεσό. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δημοσιογραφία στο Mediterranean College στην Αθήνα, ενώ υπήρξε δημοσιογράφος επί σειρά ετών.
 
Οι γυναίκες δήμαρχοι

 

 

 

Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, Δήμαρχος Κερύνειας

Η Δήμαρχος Κερύνειας σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει  την Ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Υγειονολογίας, Διδακτορικό Δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Υγεία και Μάστερ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το πανεπιστήμιο του Λήντς, Ην. Βασιλείου. Την περίοδο της τουρκικής εισβολής υπηρετούσε στο Επαρχιακό Νοσοκομείο Κυρηνείας. Υπηρέτησε στη Διοίκηση, στα Κεντρικά Γραφεία του Υπουργείου Υγείας, όπου και ανελίχθηκε στις διάφορες διοικητικές βαθμίδες του Υπουργείου. Τα τρία τελευταία χρόνια πριν την αφυπηρέτηση της τοποθετήθηκε στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Νοσοκομείου.
 

 

Φωτούλα Χατζήπαπα, Δήμαρχος Λακατάμιας
Η Φωτούλα Χατζήπαπα, είναι ιατρός και μέχρι την εκλογή της στη θέση της Δημάρχου Λακατάμιας εργαζόταν στο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας, ως Ιατρικός Λειτουργός 1ης τάξης. Εργάστηκε ως ιδιώτης ιατρός στη Λακατάμια για 18 χρόνια. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Σόφιας και μεταπτυχιακού Διπλώματος του πανεπιστημίου Surrey Αγγλίας, στη Γενική Ιατρική. Στη διάρκεια των σπουδών της ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στη Φοιτητική Οργάνωση  Κυπρίων Βουλγαρίας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια προβολής της Κύπρου και του Κυπριακού προβλήματος.

 

Ζήνα Παναγίδη Λυσάνδρου, Δήμαρχος Λευκονοίκου
Γεννήθηκε στην κωμόπολη του Λευκονοίκου, της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993, με υποτροφία της κυπριακής κυβέρνησης πήρε το Μάστερ της (ΜSc) στην Εκπαιδευτική Διοίκηση και Πολιτική από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άλμπανι. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ έχει εκδώσει διηγήματα. Είναι παντρεμένη με τον Αριστείδη Παναγίδη, γιο του ήρωα της αγχόνης Ανδρέα Παναγίδη και έχουν ένα γιο.

Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, Δήμαρχος Ακανθούς
Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου ,στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακό Μ.Α. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκτός από εκπαιδευτικός είναι και συγγραφές καθώς δημοσίευσε τα βιβλία όπως Χέρι με Χέρι, Μικροί στον αγώνα, Παίζοντας ...Θυμάμαι κ.α. εξελέγη δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Ακανθούς το 2016.

 
Bonus

Ελένη Θεοχάρους
Η πρώην ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Από 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδο-ουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου στην Λευκωσία και παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Συκτυβκάρ και της Επίτιμης Διδάκτορος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής. Δίδαξε Παιδοχειρουργική σε διάφορα νοσοκομεία Αναπτυσσόμενων Χωρών. Δίδαξε Αγωγή Υγείας στην Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δύο θητείες και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού εκλεγμένη με τον ΔΗΣΥ. Τον Νοέμβριο του 2015 αποχώρησε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και στη συνέχεια ίδρυσε την Αλληλεγγύη
 
 
Φωτεινή Παπαδοπούλου
Η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου γεννήθηκε στο Παρίσι. Από το 1973, είναι ενεργό μέλος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, τους σκοπούς και τις αρχές του οποίου υπηρετεί πιστά τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Πιστή οπαδός του εθελοντισμού, ξεκίνησε τη δράση της στον Ερυθρό Σταυρό, δημιουργώντας το Τμήμα Νέων, σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την Κύπρο, λίγο πριν την Τουρκική εισβολή του 1974. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία διαφόρων προγραμμάτων, που ξεκίνησαν στα σχολεία, και στόχο έχουν όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι να μυηθούν στον εθελοντισμό.
 
 

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή
Κύπρια νομικός και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Συγκοινωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο/Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Licentiate (Ph.D) στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες (1975-1979) του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.
Από το 1980 μέχρι το 2007 υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε διάφορές χώρες.Έχει δώσει διαλέξεις σε δεκάδες πανεπιστήμια και «δεξαμενές σκέψης», καθώς και συνεντεύξεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολλών χωρών. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες και άρθρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Εξωτερική Πολιτική, την Πολιτιστική Διπλωματία, την ιστορία και αρχαιολογία, την Τουρκία, την Ισότητα των Φύλων, τα Ομοσπονδιακά συστήματα, την οικονομία και την ποίηση. Έχει επίσης τιμηθεί με Βραβεία και Διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.
 

 

Ανδρούλα Βασιλείου
Πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Υγείας, καθώς επίσης και Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2010-2014. Σπούδασε νομικά στο Middle Temple Inn of Court του Λονδίνου και Διεθνείς Σχέσεις στο London Institute of World Affairs.Άσκησε τη νομική στην Κύπρο για 20 χρόνια (1968-1988). Κατ΄ αυτή την περίοδο υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της Chartered Standard Bank και, αργότερα, της Τράπεζας Κύπρου. Ήταν, επίσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο πολλών δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών. Σταμάτησε την άσκηση της νομικής το 1988, όταν ο σύζυγός της εκλέγηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1991, εκλέγηκε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών και επανεκλέγηκε σ΄ αυτή τη θέση για δύο ακόμα θητείες. Το 1996 εκλέγηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, θέση στην οποία επανεκλέγηκε για δύο θητείες. Το 1996 εκλέγηκε Βουλευτής, αντιπροσωπεύοντας το Κίνημα των Ελευθέρων Δημοκρατών, και το 2001 επανεκλέγηκε για δεύτερη θητεία.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί