Χάρης Πολυκάρπου: Σε κρίση ταυτότητας ο καπιταλισμός

Η κρίση ταυτότητας για τον καπιταλισμό είναι γεγονός, ανέφερε από το βήμα του πρώτου  Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του κόμματος, Χάρης Πολυκάρπου.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα τα τελευταίου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, προσθέτοντας πως εκεί διαφάνηκε ότι το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται ξανά σε κρίση έχοντας καταστρέψει το περιβάλλον και έχοντας διευρύνει τις ανισότητες.

«Οι οικονομικές ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση αποτελούν σήμερα βασικές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, επομένως όταν καλούμαστε να αξιολογήσουμε την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, όταν καλούμαστε να θέσουμε το πλαίσιο για την επόμενη δεκαετία δεν μπορούμε παρά να το κάνουμε έχοντας ως κριτήριο την ικανότητα της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου.  «Το να αγνοεί κανείς αυτά τα φαινόμενα, το να υποβαθμίζει τη σημασία τους όταν αξιολογεί την πορεία της οικονομίας, το να τα θεωρεί επουσιώδη και έξω από τα πλαίσια της κυπριακής οικονομίας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά για τη βιωσιμότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι χρειάζεται να δούμε την πορεία της κυπριακής οικονομίας υπό το πρίσμα των οικονομικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής κρίσης και των τεχνολογικών εξελίξεων. «Χρειάζεται να κινηθούμε πέραν από την οπτική οικονομικής μεγέθυνσης και να βάλουμε στους στόχους πολιτικής ζητήματα που αφορούν άμεσα και ευθέως τη καθημερινότητα των σύγχρονων κοινωνιών.
Έχει σημασία η οικονομία να μεγαλώνει, εξίσου σημασία όμως έχει για ποιους μεγαλώνει, πόσο βιώσιμη είναι η πορεία της και πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυκάρπου.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που διατηρεί τη δυναμική του τομέα των υπηρεσιών με:

  • Ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών καταπολεμώντας τη διαφθορά και ενισχύοντας τη διαφάνεια, και την απόδοση δικαιοσύνης.
  • Στήριξης της ανάπτυξης στο τομέα της ναυτιλίας και ενίσχυση τη χώρας µας ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και υγείας.
  • Αειφόρο τουριστική ανάπτυξη ικανοποιώντας οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες µε την ταυτόχρονη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και της οικολογικής ισορροπίας.

«Στην αρχή της νέας δεκαετίας η Κύπρος έχει ανάγκη ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσφέροντας στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις ασφάλεια και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Πολυκάρπου.

Δειτε Επισης

Πάουελ: «Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά – Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση»
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι