Eπένδυση στη γνώση

Ο Σερ Φράνσις Μπέικον έχει πει πως η γνώση είναι δύναμη. Τι είδους δύναμη, όμως, μας παρέχει η γνώση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το να γίνει κάποιος αυθεντία στον τομέα του είναι μια σχετικά τυποποιημένη διαδικασία – επιλέγουμε το επαγγελματικό μας μονοπάτι, μελετάμε ακαδημαϊκά επί αυτού, απομνημονεύουμε τη σχετική θεωρία, έπειτα την εφαρμόζουμε στην πράξη και την κάνουμε δεύτερη μας φύση. Αυτό το συγκεκριμένο είδος γνώσης είναι ένα απαραίτητο βιοποριστικό εργαλείο. Διαιωνίζεται για αιώνες ολόκληρους, περνώντας από τη μια γενιά στην επόμενη, από τεχνίτες σε επιχειρηματίες σε αρχηγούς κρατών.

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα καταπιαστεί με την εν λόγω γνώση.

Πέρα από τη σχετική γνώση που προϋποθέτουν τα επαγγέλματά μας, υπάρχει ένα άλλο είδος γνώσης το οποίο δίνει στον κάτοχο του ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Αυτός ο οποίος εκπαιδεύει τον εαυτό του σε συνεχή βάση, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν το επάγγελμά του αλλά επί αυτών που επηρεάζουν ολιστικά τη ζωή του, μπορεί να θεωρηθεί πως κατέχει πραγματική γνώση ζωής. Το να γνωρίζουμε τι μας επηρεάζει ενδόμυχα, μας εξοπλίζει με τη δύναμη του να κάνουμε σχετικές αλλαγές στη ζωή μας, αναλόγως με το τι θέλουμε να νιώσουμε, τι θέλουμε να βιώσουμε, και τι επιθυμούμε να αφήσουμε απέξω. Κάθε λεπτό που περνά είναι και μια άλλη ευκαιρία για να πάρουμε μια απόφαση που είναι ικανή να μας αλλάξει τη ζωή. Αυτές οι αποφάσεις, όμως, πρέπει να είναι καλά πληροφορημένες, αλλιώς διατρέχουν τον κίνδυνο να μας αλλάξουν τη ζωή μας προς το χειρότερο αντί προς το καλύτερο. Κι εδώ ακριβώς είναι που έρχεται η γνώση, όντας τόσο ισχυρή και έχοντας τη δύναμη να τροχοδρομήσει τις ζωές μας σε πορεία επιτυχίας αντί σε πορεία πρόσκρουσης πάνω στα βράχια της άγνοιας.

Η επαγγελματική κάρτα του Δρ. Σάντζει Τολάνι αναγράφει ‘Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και Εκπαιδευτής | Χρηματοοικονομικός Μέντορας’ αλλά είναι πολύ παραπάνω από αυτό. Τον παρακολουθώ στενά και μελετώ ευλαβικά τα γραφόμενά του. Μου αρέσει να τον αποκαλώ ‘δάσκαλο της ζωής’, λόγω των απλοϊκών πλην διορατικών τρόπων μέσω των οποίων μεταδίδει γνώση σχετικά με διάφορα θέματα που επηρεάζουν την ίδια τη ζωή. Αν έχετε ποτέ παρακολουθήσει μια από τις πολλές του παρουσιάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες στο YouTube, τότε θα ξέρετε τι εννοώ. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, τότε σας προτρέπω να αφιερώσετε πέντε λεπτά, να μπείτε στο κανάλι του στο YouTube, να τον δείτε, και να πάρετε μια γεύση από το επικοινωνιακό του χάρισμα.

Μια από τις αγαπημένες μου παρουσιάσεις του Δρ. Τολάνι φέρει τον εύστοχο τίτλο “28.000” και έχει διάρκεια πεντέμισι λεπτά, μέσα στα οποία συμπιέζει, έπειτα φανερώνει το νόημα της ζωής, με μοναδικά του εργαλεία ένα πίνακα και μια πένα, και τα δυο εικονικά. Το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναπαράγεται εδώ κατόπιν εξασφάλισης προσωπικής άδειας από τον Δρ. Τολάνι, είναι ως ακολούθως:

Σκοπός μου δεν είναι να σας στερήσω την ευχάριστη αγωνία που συνοδεύει την παρακολούθηση της εν λόγω παρουσίασης, έτσι δεν θα μπω σε λεπτομέρειες όσο αφορά το πώς ο Δρ. Τολάνι κατέληξε στα πιο πάνω αποτελέσματα, αλλά θα σας πω αυτό, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα των διδαγμάτων του: τα χρόνια που έχουμε στη διάθεση μας για αμειβόμενη εργασία δεν είναι τόσα πολλά όσο πιστεύουμε ή τόσο εξασφαλισμένα όσο θα θέλαμε να είναι. Ο Ηράκλειτος είπε πως “τα πάντα ρει”. O Δρ. Τολάνι κατάφερε να μετουσιώσει οπτικά αυτό το γνωμικό και να αντλήσει το μήνυμα του χρησιμοποιώντας τεχνολογία και καλές δόσεις χιούμορ και αφήγησης. Αυτό είναι το είδος γνώσης για το οποίο μίλησα στην αρχή του άρθρου, το είδος που μας δίνει δύναμη και έλεγχο στις ζωές μας. Γιατί; Πολύ απλά επειδή μας αφυπνίζει, μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους, και μας ωθεί σε δράση. Δέστε το βίντεο και θα καταλάβετε.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει το αύριο, και αυτό είναι εντάξει, αλλά μπορούμε με βεβαιότητα να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας σε μια θέση όπου, με επαρκή γνώση, μπορούμε να ελέγξουμε τη μοίρα μας και να δώσουμε στο καράβι μας τη ρότα την οποία εμείς επιθυμούμε. Και αυτή, αγαπητοί μου, είναι δύναμη πραγματική.

Για να δείτε πως τα προϊόντα της EuroLife μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τη ζωή σας με επιτυχία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Στάθη Στασή (Εγκεκριμένος Χρηματοοικονομικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος και μέλος MDRT*) στο 99531119 ή με e-mail στο info@stathisstasis.com. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ευρεία γκάμα επιλογών προγραμματισμού ζωής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.stathisstasis.com.

*Τι είναι το MDRT: Το Million Dollar Round Table είναι το πρότυπο της ασφαλιστικής αριστείας, τα μέλη του οποίου κρίνονται βάσει υψηλών και αυστηρών κριτηρίων παραγωγής, ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας.  

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο