Σήμα κινδύνου από Moody’s για την αναστολή των εκποιήσεων

Στον απόηχο της ψήφισης από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, των νομοθετημάτων που προβλέπουν προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων, η Κύπρος δέχεται την πρώτη διεθνή αντίδραση.
 
Καμπανάκι κινδύνου για την ψήφιση των εν λόγω προτάσεων νόμου κρούει ο αμερικανικός Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος στο εβδομαδιαίο του outlook προειδοποιεί ότι οι αλλαγές που προκύπτουν, θα δυσκολέψουν τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για μείωση των προβληματικών τους δανείων, ενώ οι πωλήσεις ΜΕΔ θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μια αποτυχία μείωσης των κόκκινων δανείων, προσθέτουν οι Moody’s, θα αυξήσει τις ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια.
 
Διαβάστε ακόμα:
 
Όπως εξηγεί ο Οίκος, οι εν λόγω τροποποιήσεις, πιθανότατα, θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τις τράπεζες το να εκποιούν τις εξασφαλίσεις έναντι των δανειοληπτών που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, προστίθεται, διευρύνονται οι λόγοι, βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει κατά της διαδικασίας εκποιήσεων και να αμφισβητήσει τη δημοπρασία της περιουσίας του, γεγονός που πιθανόν θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, σε συνδυασμό και με το  δικαστικό σύστημα της Κύπρου, στο οποίο παρατηρούνται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι νέες τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή, ενδέχεται είτε να επηρεάσουν την τιμή των πιθανών πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε να αποτρέψουν δυνητικούς επενδυτές από την απόκτηση τους, λόγω της αβεβαιότητας που θα προκύψει σχετικά με το χρόνο που θα χρειάζεται μια εκποίηση. Εξάλλου, σημειώνεται, μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή πώλησης ΜΕΔ, σε σχέση με το παρελθόν, θα οδηγούσε σε ζημιές και σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
 
Επίσης, αναφέρει ο Οίκος, η δυσκολία στις εκποιήσεις,  θα έχει ως αποτέλεσμα το να διστάζουν οι τράπεζες να επεκτείνουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με περαιτέρω βαρύτητα στις αξίες ανάκτησης και την ευρύτερη οικονομία.
  
Σημειώνεται, τέλος ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα επηρεαστούν όλες τις τράπεζες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνική.
 
Καταλήγοντας, ο Οίκος Moody’s αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανόν να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή των τροποποιήσεων.
 
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του αμερικανικού Οίκου ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP