Ξανά η Κύπρος όμηρος των λαϊκιστών της Βουλής

InBusinessNews  12/07/2019 19:05
Ξανά η Κύπρος όμηρος των λαϊκιστών της Βουλής

Ξανά η Κύπρος όμηρος των λαϊκιστών της Βουλής

InBusinessNews  12/07/2019 19:05

Δύο καταστροφικές προτάσεις νόμου για τη λειτουργία των τραπεζών αλλά και για την κυπριακή οικονομία πήραν το πράσινο της Ολομέλειας της Βουλής.

RELATED ARTICLES


Η πρώτη πρόταση
Η πρώτη πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το ΔΗΚΟ, προνοεί αναθεώρηση της διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ουσιαστικά αυξάνει τον χρόνο σε διάφορες διαδικασίες πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται ο υπολογιζόμενος χρόνος για εκποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα η καθυστέρηση στη διαδικασία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου (της εξασφάλισης).

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης και Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Η πρόταση για αναστολή εκποιήσεων
Από την άλλη, η δε πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων μέχρι την 1η Οκτωβρίου όσων περιπτώσεων θα εισέλθουν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, η οποία κατατέθηκε από τον Μαρίνο Σιζόπουλο εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, χαρακτηρίζεται πέρα για πέρα λαϊκίστικη, δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη δέσμευση που ανέλαβαν οι τράπεζες έναντι της Βουλής. Παράλληλα, αυτή η δέσμευση, την οποία τηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η οποία έχει επαναβεβαιωθεί, στέλνει άσχημο μήνυμα στους Ευρωπαίους επόπτες ότι η Κύπρος προσπαθεί να μπλοκάρει καθορισμένες διαδικασίες.

Σημειώνεται επίσης ότι ΕΔΕΚ αποδέχθηκε την τροπολογία του ΔΗΚΟ  η οποία, παρόλο που καλύπτει μικρότερο εύρος περιπτώσεων, το έπραξε ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για να τεθούν σε ισχύ αυτές οι νομοθεσίες που αφαιρούν τα εργαλεία των τραπεζών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ευχής έργον είναι ο Πρόεδρος να μην υπογράψει άμεσα τις σχετικές νομοθεσίες που ενέκρινε η Βουλή, καθώς αναμένεται να προκύψει ζήτημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 

Η παρέα λαϊκιστών ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θέτουν την κυπριακή οικονομία σε ομηρία, αφαιρώντας τα εργαλεία που είχαν οι τράπεζες στα χέρια τους για ριζική επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ουσιαστικά, μέσω αυτών των νομοθεσιών, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν, αλλά δεν το κάνουν, αναμένεται να συνεχίσουν αυτές τις κακές πρακτικές.

Τo moral hazard βασιλεύει στην Κύπρο, επιτρέποντας σε αυτούς που παρανομούσαν εις βάρος των καταθετών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να το ξανακάνουν.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας