Αναβρασμό σε τράπεζες και αγορά φέρνουν οι αλλαγές στις εκποιήσεις

Έντονος προβληματισμός και σοβαρή ανησυχία υπάρχει στις τράπεζες, μετά την ψήφιση των νομοθεσιών που αλλάζουν το πλαίσιο των εκποιήσεων. Ορισμένες από τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν είναι οι καθυστερήσεις στις εισπράξεις και στην ανάκτηση χρεών με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι, με τις νέες νομοθεσίες, η διαδικασία είσπραξης θα παίρνει χρόνια.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε φάση διαβουλεύσεων και συλλογής στοιχείων και επιχειρημάτων προκειμένου να πείσουν έμπρακτα για τις δυνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία τα νέα νομοθετήματα.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, σχετική επιστολή προς τη Βουλή ετοιμάζεται από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών.

Για αλυσιδωτές επιπτώσεις ανησυχεί το ΚΕΒΕ
Γενικότερος αναβρασμός επικρατεί και από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου. Σε ειδική συνεδρία θα παρακαθίσει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη το ΚΕΒΕ προκειμένου να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις σε σχέση με τις νομοθεσίες, στην παρουσία των εισηγητών των νομοθεσιών, του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και εκπροσώπου του Συνδέσμου Τραπεζών.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης προειδοποίησε για πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της χώρας και των τραπεζών, σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. 

Επεσήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να εξεταστεί ο αντίχτυπος αυτών των νομοθεσιών στις τράπεζες αλλά και την οικονομία, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε, το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Μπορεί να πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες κάνουν όντως σοβαρές προσπάθειες για αναδιαρθρώσεις προτού προχωρήσουν σε εκποιήσεις, όμως, από την άλλη πιθανόν αυτές οι νομοθεσίες, όπως έχουν ψηφιστεί, να είναι ακραίες και να θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα», είπε σχετικά ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

 

Διαβάστε ακόμα: Γ. Λοΐζου: Aύξηση 40% στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Ancoria Bank


Διαβάστε ακόμα: Β. Αντύπας - Α. Χατζηλαζάρου: IQOS, μία νέα εποχή

 

Αναπομπή ζητά η ΟΕΒ
Από την πλευρά της η ΟΕΒ προειδοποίησε ότι οι τροποποιήσεις στις νομοθεσίες αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκτηση χρεών και στις απεγνωσμένες προσπάθειες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ταυτόχρονα, η Οργάνωση εξηγεί ότι δημιουργούνται αρνητικές προεκτάσεις στην αξιοπιστία της Κύπρου, όχι μόνο έναντι των Θεσμών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και έναντι όσων μας εμπιστεύθηκαν και προέβησαν σε αγορές Κυπριακών χαρτοφυλακίων πιστώσεων με το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς, το οποίο εκ των υστέρων διαφοροποιείται. «Εννοείται ότι ταυτόχρονα επηρεάζεται αρνητικά ο προγραμματισμός των Τραπεζών, για περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους με την απαλλαγή ΜΕΔ μέσω πώλησης τους, αφού η διάθεση αγοράς προφανώς θα μειωθεί», σημειώνει σχετικά η ΟΕΒ.

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΒ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον Νόμο στη Βουλή, απευθύνοντας ταυτόχρονα δραματική έκκληση στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να επαναφέρουν την προτεραία κατάσταση πραγμάτων, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου και αποτρέποντας τους κινδύνους.

Χ. Γεωργιάδης: Θα παίρνει χρόνια να γίνει μία είσπραξη
Την εισήγησή του για αναπομπή των νομοθεσιών θα καταθέσει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών, καλώντας τη Βουλή να τις επανεξετάσει.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται βεβιασμένα την τελευταία μέρα που συνεδριάζει η Βουλή πριν τις διακοπές, σημειώνοντας ότι η ένδειξη του ίδιου αλλά και εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι δεν θα λαμβανόταν απόφαση τόσο άμεσα.

«Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει την είσπραξη δανείων που έχουν αποδοθεί και που να διασφαλίζει ότι μια τέτοια διαδικασία είσπραξης δεν θα παίρνει χρόνια;», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνοντας ότι διαχρονικά στην Κύπρο οι διαδικασίες εισπράξεων, αντί για μερικούς μήνες, έπαιρναν αρκετά χρόνια, επεσήμανε ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές τα προβλήματα θα συνεχιστούν. «Με τις αποφάσεις που λήφθηκαν δεν αναιρούνται απλώς οι αποφάσεις του 2018. Μπορεί να πηγαίνουμε και προ του 2015 επειδή είναι τόσο προβληματικές κάποιες από τις αλλαγές που έχουν επέλθει. Θεωρώ ότι πάμε σε μια κατάσταση που θα παίρνει χρόνια», είπε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Τόνισε ακόμα ότι τώρα που άρχισε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ κάποιοι έρχονται να εξουδετερώσουν το νομοθετικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι δύο αλλαγές είναι αρκετές να το εξουδετερώσουν. «Είναι όπως ένα αυτοκίνητο. Αν αφαιρέσεις δύο κρίσιμα εξαρτήματα, δεν λειτουργεί. Αυτή είναι η πρακτική επίπτωση της αλλαγής της νομοθεσίας. Θα έχουμε διαδικασίες που θα παίρνουν χρόνια», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»