Β. Αντύπας - Α. Χατζηλαζάρου: IQOS, μία νέα εποχή

Περισσότερες πληροφορίες για το βήμα που έκανε η εταιρεία δίνει ο κ. Βαγγέλης Αντύπας, Country Μanager Κύπρου & Μάλτας για την Παπαστράτος, θυγατρική της PMI στην Ελλάδα, η οποία έχει υπό την ευθύνη της επτά χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ο Γενικός διευθυντής της Cassandra, του επίσημου διανομέα των προϊόντων της PMI στην Κύπρο, κ. Αντώνης Χατζηλαζάρου, εξηγεί τη στρατηγική για την εγχώρια αγορά. 

Πότε έκανε την εμφάνισή του το νέο προϊόν και σε ποια χώρα;
Βαγγέλης Αντύπας: Το νέο προϊόν έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2014 στη Nagoya της Ιαπωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι λανσαρίστηκε στη χώρα της τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την καινοτομία. Από τον Οκτώβριο του 2016 κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, ενώ από τα τέλη του 2017 μπήκε στην αγορά της Κύπρου.

Ποιος είναι ο δημιουργός του;
Β.Α.:
Η εταιρεία Philip Morris International (PMI) είναι αυτή που μετά από εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες, για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, προχώρησε στο προϊόν θέρμανσης του καπνού, η καινοτομία του οποίου έγκειται στην απουσία της καύσης, που έχει αποδειχθεί πως αποτελεί και τον βασικό λόγο δημιουργίας τοξικών ουσιών. Στα ερευνητικά κέντρα της PMI στην Ελβετία και στη Σιγκαπούρη εργάζονται 430 επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να αναπτύξουν και να βελτιώνουν διαρκώς τα θερμαινόμενα, smoke-free, προϊόντα της εταιρείας. 

 

Διαβάστε ακόμα: Γ. Λοΐζου: Aύξηση 40% στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Ancoria Bank


Διαβάστε ακόμα: Αναβρασμό σε τράπεζες και αγορά φέρνουν οι αλλαγές στις εκποιήσεις


Πότε ήρθε στην Κύπρο και από ποια εταιρεία;
Αντώνης Χατζηλαζάρου:
Το νέο προϊόν έφερε η εταιρεία Cassandra Trading, που ασχολείται με την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων της PMI στην Κύπρο. Μπήκαμε δυναμικά στη λιανική αγορά και ανοίξαμε το πρώτο κατάστημα το Νοέμβριο του 2017, ενώ το δεύτερο άνοιξε στις αρχές του 2018. 

Πόσο προσωπικό απασχολεί η εταιρεία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό;
Α.Χ.:
Η Philip Morris International απασχολεί διεθνώς 77.000 εργαζόμενους σε 180 χώρες. Στην Κύπρο και μετά την έλευση του IQOS, η εταιρεία Cassandra Trading απασχολεί συνολικά 125 άτομα.

Ποιο το μερίδιο αγοράς του σε Κύπρο και Ελλάδα;
Β.Α.:
Μετά από μόλις 18 μήνες παρουσίας στην Κύπρο, το νέο προϊόν ξεπερνά το 8% σε μερίδιο αγοράς, κάτι που αποτελεί τεράστια εμπορική επιτυχία. Το αντίστοιχο μερίδιο στην Ελλάδα είναι το 8,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2019 που ανακοίνωσε η PMI.

Μιλάμε για μια καινοτομία στο χώρο του τσιγάρου, που έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Περιγράψτε μας τη λειτουργία του και δώστε μας facts & figures του. 
Α.Χ.: Όταν ήρθε το νέο προϊόν στην αγορά δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Συνεπώς χρειάστηκε χρόνος για να «εκπαιδεύσουμε» τους καπνιστές στη νέα αυτή κατηγορία των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού και να τους πείσουμε με επιστημονικά επιχειρήματα για τους λόγους που αξίζει να «σβήσουν» το τσιγάρο. Στην Κύπρο, περισσότεροι από 18.000 ενήλικοι καπνιστές έχουν πλέον υιοθετήσει το IQOS, έχοντας αλλάξει εντελώς τις καπνιστικές τους συνήθειες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα;
Α.Χ.:
Σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, στο νέο προϊόν δεν υπάρχει το φαινόμενο της καύσης, ούτε τα βλαβερά παράγωγα αυτής, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι ακίνδυνο. Η λειτουργία του είναι πολύ απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η φόρτιση της βάσης με τον ειδικό φορτιστή. Ειδική λεπίδα που βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής θερμαίνεται και με τη σειρά της θερμαίνει, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, τον πραγματικό καπνό που περιέχει η ράβδος καπνού.

Πού οφείλεται η επιτυχία σας;  
Α.Χ.:
Η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ίδιο το προϊόν, όπου προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική στους ενήλικους καπνιστές που θέλουν να απαλλαγούν από την καύση και τον καπνό του τσιγάρου. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως για την επιτυχία έχει παίξει και το δίκτυο σημείων διάθεσης που αναπτύξαμε, καθώς και η συνολική εμπειρία και η άρτια εξυπηρέτηση που παρέχουμε στους καταναλωτές μας. Τα άτομα που εργάζονται για το προϊόν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και δεν έχουν σκοπό να κάνουν απλώς μια πώληση. Αυτό που θέλουμε είναι  να αλλάξουμε για πάντα τη ζωή του ενήλικου καπνιστή που θα επιλέξει το προϊόν. Το νέο προϊόν έφερε μεγάλες αλλαγές στη δομή, το οργανόγραμμα, την κουλτούρα και τη λειτουργία της εταιρείας Cassandra Trading. Λόγω του IQOS δημιουργήθηκαν περίπου 90 νέες θέσεις εργασίας και υπολογίζεται ότι άλλες τουλάχιστον 20 νέες θέσεις θα ανοίξουν μέχρι τέλος του 2019.

Ποια είναι η φιλοσοφία και το μότο σας;
Β.Α.:
Η PMI πιστεύει βαθιά και ουσιαστικά σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο και εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Αυτό που λέμε είναι απλό. Εάν κάποιος καπνίζει, πρέπει να το διακόψει. Εάν κάποιος δεν καπνίζει, δεν πρέπει να το ξεκινήσει. Εάν κάποιος όμως δεν μπορεί ή δεν θέλει να το διακόψει, τότε πρέπει να κάνει την αλλαγή.           

Θέλουμε να ενημερώσουμε όσους συνεχίζουν να καπνίζουν σχετικά με τις καλύτερες εναλλακτικές που είμαστε σε θέση να παρέχουμε με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Και αυτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά είναι σίγουρα μια πρόσκληση που αξίζει τον κόπο. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό τον σκοπό και η επένδυση σε έρευνα και τεχνολογία, που έχει γίνει, ξεπερνάει τα 6 $δισ.

Πώς αντιμετωπίζετε στον ανταγωνισμό;
Β.Α.:
Ο ανταγωνισμός είναι καλοδεχούμενος. Εμείς λέμε «ναι» σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την απομάκρυνση των καπνιστών από το τσιγάρο, αρκεί να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Θα πρέπει να υπάρχουν στην αγορά πολλά και διαφορετικά προϊόντα, θερμαινόμενα είδη καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα, που να δίνουν τη δυνατότητα στους καπνιστές να επιλέξουν. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; Έχετε πλάνα επέκτασης των σημείων πώλησής του στην Κύπρο;
Α.Χ.:
Η μεγάλη ανταπόκριση των Κυπρίων καπνιστών στο νέο προϊόν οδηγεί τη στρατηγική και τα πλάνα μας για περαιτέρω επέκταση. Δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε στους καπνιστές επιστημονικά τεκμηριωμένες καλύτερες εναλλακτικές από το τσιγάρο μέσα από το πλέον κατάλληλο δίκτυο. 

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ €300 ΕΚΑΤ. 
H καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, με ιστορία 88 χρόνων στην ελληνική αγορά, αιφνιδίασε τους πάντες όταν το 2017 ανακοίνωσε πως το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο θα σταματήσει να παράγει τσιγάρα και θα μετασχηματιστεί, μέσω μιας επένδυσης ύψους €300 εκατ., σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο προϊόν. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια μονάδα στο δίκτυο της PMI. H επένδυση ολοκληρώθηκε σε χρόνο - ρεκόρ, δημιουργήθηκαν 400 νέες θέσεις εργασίας και ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2018, η εταιρεία εγκαινίασε τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, περνώντας έτσι στη νέα εποχή της καινοτομίας, σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Αντύπα. 
 
Πότε ιδρύθηκε η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος και από ποιον;
Το 1930 ο Ευάγγελος Παπαστράτος ίδρυσε την «Παπαστράτος ΑΒΕΣ - Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» στον Πειραιά. Στην πορεία, κατά τη δεκαετία του ’70, η Παπαστράτος συνέπραξε με την PMI International, ενώ το 2003 η εταιρεία μπήκε και επισήμως στη μεγάλη οικογένεια της μητρικής εταιρείας.

Τι υπηρεσίες προσφέρει;
Η Παπαστράτος έχει διανύσει εδώ και εννέα σχεδόν δεκαετίες μια δυναμική πορεία κι έχει επάξια κατακτήσει τον τίτλο της ηγέτιδας εταιρείας στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας. Δεν πρόκειται όμως για μια εταιρεία που επαναπαύεται στην επιτυχία της. Όσο η κοινωνία εξελίσσεται, οι ανάγκες αλλάζουν και οι υπεύθυνες επιχειρήσεις έχουν χρέος να ακούνε τις επιταγές της. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η Παπαστράτος κατάφερε να δει πιο μακριά. Μπήκε, λοιπόν, σε μια νέα εποχή και οραματιζόμενη έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο, κυκλοφόρησε στην αγορά νέα, επαναστατικά, smoke-free, προϊόντα, εναλλακτικά του παραδοσιακού καπνίσματος.

Ποια είναι τα brands που διανέμει στην αγορά; 
Στην γκάμα υπάρχουν πολλά brands που ηγούνται στην κατηγορία τους. Αναφέρουμε τα Marlboro, που είναι το νούμερο ένα σε πωλήσεις παγκόσμια, τα L&M, τα Philip Morris, τα Chesterfield και άλλα πολλά, καθώς και τα ελληνικά Άσσος.

Πόσο προσωπικό απασχολεί;
Μέσα από τον καθολικό μετασχηματισμό της λειτουργίας μας, κατορθώσαμε να εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο, αλλά και η δομή της λειτουργίας μας σε αυτή τη νέα εποχή, δημιούργησε περισσότερες από 400 νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική οικονομία. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1200 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.  

Ποιο το μερίδιο αγοράς της;
Με την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι καταναλωτές και την πίστη τους στη δέσμευσή μας να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον απαλλάξουμε από το τσιγάρο, φτάσαμε με το IQOS μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε μερίδιο 8,7% στην αγορά των καπνικών προϊόντων. 

Σε ποιες χώρες διανέμετε τα νέα προϊόντα σας;
Αυτή τη στιγμή η PMI κυκλοφορεί το IQOS σε 47 χώρες, ενώ το εργοστάσιο της Παπαστράτος στην Ελλάδα, εξάγει θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS σε 11 χώρες στον κόσμο. 

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Διατηρούμε στον πυρήνα της λειτουργίας μας μια ιδιαίτερα έντονη επιθυμία, μια ανάγκη για προσφορά κάθε φορά μεγαλύτερη και σημαντικότερη, να «αφήνουμε πίσω μας μέλλον» για όλους. Θεωρούμε πώς οι εταιρείες που επιχειρούν με υπευθυνότητα, χρειάζεται να επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία, αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα. 

Πού οφείλεται η επιτυχία σας;
Αποφασίσαμε να κοιτάξουμε μπροστά, να αντικρίσουμε το μέλλον. Παρά την τεράστια επιτυχία που σημειώναμε, αναγνωρίσαμε την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το τσιγάρο, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές για τους καπνιστές. Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας δοκιμάζουμε συνεχώς καινούργια πράγματα, μαθαίνουμε και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και να υπογραμμίζουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται πως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να τοποθετηθούν στο κέντρο της καινοτομίας. Στον πυρήνα της ανάπτυξης. Δεν περιμέναμε αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Περισσότεροι από 150.000 καπνιστές στην Ελλάδα και περισσότεροι από 18.000 καπνιστές στην Κύπρο άφησαν πίσω τους το τσιγάρο και αναζήτησαν μια καλύτερη εναλλακτική. Αυτή είναι μια κατάκτηση αλλά και μια ένδειξη ότι κάτι κάνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, βελτιώνοντας την εμπειρία του καταναλωτή αλλά και τις υπηρεσίες μας.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας