ΥΠΟΙΚ: Θα παίρνει χρόνια το σύστημα είσπραξης

Τρύπιο και αναποτελεσματικό καθιστούν το σύστημα είσπραξης, για περιπτώσεις παράλειψης πληρωμής δόσεων, οι νομοθεσίες για τις εκποιήσεις που πέρασαν από τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. 

Εξηγώντας τις επιπτώσεις των προτάσεων νόμου που εγκρίθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ πως, δεν αναιρούνται απλώς οι αποφάσεις του 2018, αλλά μπορεί να πηγαίνουμε και προ του 2015.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν «τόσο προβληματικές» που οδηγούν το σύστημα είσπραξης σε μια κατάσταση που θα παίρνει χρόνια, αντίθετα με «όλο τον σύγχρονο κόσμο» όπου από την πρώτη μέρα που θα υπάρξει παράλειψη πληρωμής μέχρι την ολοκλήρωσή τους μεσολαβούν μερικοί μήνες.

«Στην Κύπρο διαχρονικά (και αυτή ήταν μία από τις σοβαρότερες διαρθρωτικές αδυναμίες που είχαμε) έπαιρναν χρόνια (από επτά μέχρι δώδεκα). Ήταν δηλαδή στην πράξη εντελώς αναποτελεσματικό και θεωρητικό το μέτρο/εργαλείο της είσπραξης. Η κοινή λογική λοιπόν επέβαλλε ότι και στη δική μας χώρα θα έπρεπε να έχουμε πιο αποτελεσματικά μέτρα είσπραξης που να μην παίρνουν χρόνια», σημείωσε.

Η δική μου εισήγηση προς τον ΠτΔ είναι ν’ αναπέμψει αυτές τις νομοθεσίες και να πάμε πίσω στη Βουλή ούτως ώστε η Βουλή να τις επανεξετάσει, επανέλαβε.

 

«Τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, στην ίδια μοίρα»

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Βουλής ως εξουδετέρωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, προσθέτοντας πως δύο αλλαγές είναι αρκετές για κάτι τέτοιο. «Είναι όπως ένα αυτοκίνητο. Αν αφαιρέσεις δύο κρίσιμα εξαρτήματα, δεν λειτουργεί. Αυτή είναι η πρακτική επίπτωση της αλλαγής της νομοθεσίας… Μ’ αυτό το γενικευμένο τρόπο, τη γενικευμένη αποδυνάμωση, δεν προσφέρεται στοχευμένη κάλυψη σε αυτούς που πρέπει, στη μερίδα εκείνη των συμπολιτών μας για την οποία όλοι θα πρέπει να έχουμε έγνοια. Τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, στην ίδια μοίρα».

 

«Θεωρούμε πως εμείς στην Κύπρο θα έχουμε τους δικούς μας κανόνες»

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των ευρωπαίων εποπτών, ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να υπενθυμίσει πως ως χώρα δεν λειτουργούμε μόνοι μας.

«Μέχρι το 2015 δεν υπήρχε τραπεζική ένωση. Δεν εποπτευόταν από τη Φρανκφούρτη μέσω ευρωπαϊκής εποπτείας το κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Σήμερα αυτός που εποπτεύει τις τράπεζες στη Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία με τους ίδιους κανόνες και απαιτήσεις εποπτεύει και τις κυπριακές τράπεζες. Αυτό νομίζω δεν το έχουμε καταλάβει. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνεται όλη η Ευρώπη να έχει περίπου το ίδιο πλαίσιο γι’ αυτά τα ζητήματα ενώ εμείς να θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε τους δικούς μας κανόνες και τους δικούς μας ρυθμούς, να γράφουμε και να ξεγράφουμε νομοθεσίες, να ψηφίζουμε και να ακυρώνουμε νομοθεσίες γι’ αυτά ειδικά τα ζητήματα, τα οποία είναι ζητήματα στα οποία έχει υπάρξει ξεκάθαρη μετατόπιση αρμοδιοτήτων από το επίπεδο του κράτους μέλους (εθνικό επίπεδο) σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο», ήταν η σαφής τοποθέτησή του.

Αν επιμείνουμε να θεωρούμε πως εμείς στην Κύπρο θα έχουμε τους δικούς μας κανόνες, ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, ανέφερε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου