Επ. Κεφαλαιαγοράς: Όσα εντόπισε σε ελέγχους για ξέπλυμα

Αδυναμίες αλλά και θετικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εποπτευόμενες οντότητες, οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΚΚ, κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τόσο το 2017 όσο και το 2018 προκειμένου να διαφανεί το επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση στην Κύπρο σε ότι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας διαπιστώθηκαν θετικά χαρακτηριστικά όπως: η συνεχής εκπαίδευση προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των διευθυντικών στελεχών, η εφαρμογή αυτοματοποιημένων συστημάτων για ελέγχους δέουσας επιμέλειας, η διατήρηση δεδομένων αναγνώρισης πελατών και συναλλαγών, ξεκάθαρες διαδικασίες αναφορικά με τους ελέγχους Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Παράλληλα όμως εντοπίστηκαν και αδυναμίες όπως το γεγονός ότι εποπτευόμενοι δεν εφάρμοζαν επαρκείς και ακριβείς πληροφορίες αναφορικά με τις κύριες δραστηριότητες και λειτουργίες τους. Όπως επισημαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκε προβληματική διαδικασία για την δημιουργία του οικονομικού προφίλ κάποιων πελατών, το μέγεθος του εισοδήματος τους, τα κέρδη και τις πηγές των funds. Σύμφωνα με την ΕΚΚ, τέτοιου είδους αδυναμίες μπορούν να καταστήσουν τους εποπτευόμενους πιο ευάλωτους σε παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, εντοπίστηκαν αδυναμίες στην διαδικασία αξιολόγησης ρίσκου πελατών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φάνηκε ότι εποπτευόμενοι δεν ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η ΕΚΚ επισημαίνει πως κάποιες φορές οι αξιολογήσεις ρίσκου ήταν ελλιπείς.  
 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP