Πανίκος Νικολάου: Ο engineer που έγινε CEO και τα «παπούτσια» του Χούρικαν
22:21 - 13 Μαΐου 2019
Μεγάλες προκλήσεις αναμένουν τον CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Νικολάου, ο οποίος καλείται να χειριστεί σωρεία θεμάτων, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τράπεζα.
Η μεγάλη πορεία προς την επιλογή του Πανίκου Νικολάου
Την πρόθεση του Γιόζεφ Άκερμαν να αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2019, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2018 η Τράπεζα Κύπρου.
Ωστόσο, ο απερχόμενος Πρόεδρος προχώρησε τον Μάρτιο του 2019 σε μία κίνηση στήριξης της Τράπεζας Κύπρου, πολλαπλασιάζοντας την έκθεσή του στην Τράπεζα και επενδύει προσωπικά του χρήματα, λίγο πριν αποχωρήσει.
Συγκεκριμένα προχώρησε στην αγορά 400.000 μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην τιμή των 1,368222 ευρώ ανά μετοχή, επενδύοντας περίπου €547.000 ευρώ, ανεβάζοντας τις μετοχές που κατέχει στην Τράπεζα στις 550.000.
Αιφνίδια ήταν και η απόφαση του CEO της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν να αποχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, κ. John Patrick Hourican, ενημέρωσε τον Μάρτιο του 2019 τα Διοικητικά Συμβούλια για την απόφασή του να αποχωρήσει από το Συγκρότημα τον Σεπτέμβριο του 2019, δίνοντας προειδοποίηση έξι μηνών και συμπληρώνοντας περίπου έξι χρόνια στην θέση του CEO της Τράπεζας.
Τότε περίπου άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις, οι προβλέψεις και τα κουτσομπολία, με τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών να δίνουν και να παίρνουν, την ώρα που εντείνονταν οι προσπάθειες πολλών να τοποθετηθούν σε αυτή την καίρια θέση.
Παρόλο που στην αρχή η σκέψη ήταν για ξένο CEO, εντούτοις σταδικά στο παιχνίδι μπήκαν και οι Κύπριοι.
Εξειδικευμένο γραφείο προσλήψεων ανέλαβε τη διαδικασία και διάφοροι πέρασαν από τις σχετικές συνεντεύξεις/
Πανίκος Νικολάου: Η εκτόξευση της καριέρας
Ο Πανίκος Νικολάου είναι μάνατζερ της νέας γενιάς τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και ευρύτερα στο κυπριακό επιχειρείν.
Γέννημα θρέμμα της Τράπεζας Κύπρου, εντάχθηκε στην Τράπεζα το 2001.
Η καριέρα του εστιάστηκε κυρίως στον Τομέα Μεγάλων Επιχειρήσεων, ξεκινώντας ως Λειτουργός Σχέσεων, ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα διετέλεσε ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών.
Μετά τις κοσμογονικές αλλαγές στην Τράπεζα Κύπρου, η καριέρα του Πανίκκου Νικολάου εκτοξεύτηκε, αναλαμβάνοντας μία νευραλγική θέση της Τράπεζας, καθώς ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων και έκτοτε είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, έχοντας υπό την ευθύνη του τη διαχείριση των Κέντρων Mεγάλων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, το Διεθνές Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις Διεθνείς Δραστηριότητες, καθώς και τη Μονάδα Factoring της Τράπεζας.
Αν και προέρχεται από το corporate της Τράπεζας Κύπρου, ο Πανίκος Νικολάου ανέλαβε βαρύ φορτίο, στο οποίο, όμως, αντεπεξήλθε απίστευτα καλά.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναδιοργάνωσε το τεράστιο τμήμα μεγάλων επιχειρήσεων, αντιμετώπισε τους πελάτες με ειλικρίνεια αλλά με δυναμισμό και ενέπνευσε την ομάδα του.
Παράλληλα, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με μεγάλους ομίλους ήταν καλά προετοιμασμένος – και είχε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τράπεζας πιέζοντας τους πελάτες αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει την πελατοκεντρικότητα της τράπεζας, στα δύσκολα αυτά χρόνια.
Ο Πανίκος Νικολάου κέρδισε την εμπιστοσύνη των μεγάλων και πολύ «δύσκολων» και «δύστροπων» πελατών, επαναφέροντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες ότι η Τρ Κύπρου παραμένει η Τράπεζα πρώτης επιλογής τους.
Μειλίχιος, συγκροτημένος, προγραμματισμένος και εργασιομανής ξεχωρίζει για τις διαπροσωπικές σχέσεις που έκανε με όλους σχεδόν τους μεγάλους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Νικολάου είναι κάτοχος BSc in Financial Services από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του UMIST στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στον ίδιο κλάδο, από το Πανεπιστήμιο του Illinois (Urbana-Champaign) των ΗΠΑ. Είναι επίσης associate μέλος του Chartered Institute of Bankers του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2004.
Ο Εκλεκτός και του Χούρικαν
Πολλοί που παρατηρούσαν τα «σημάδια» και τις λεπτομέρειες έβλεπαν ότι ο Πανίκος Νικολάου ήταν ο «εκλεκτός» ανάμεσα στους senior managers / directors της Τράπεζα Κύπρου.
Αξίζει να αναφερθεί ένα μόνο περιστατικό, όταν στο περασμένο Banking Conference που διοργάνωσε η IMH, ο Τζον Χούρικαν δεν μπορούσε να παρευρεθεί, τότε αντικαταστάτης του στο πάνελ των CEO ήταν ο Πανίκος Νικολάου. Προφητικό;
Τα «παπούτσια» του Χούρικαν
Ο Πανίκος Νικολάου αναλαμβάνει σαν CEO του μεγαλύτερου οργανισμού της Κύπρου, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, επιχειρησιακές, οργανωτικές και άλλες.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να χειριστεί:
1. Εργασιακά θέματα – τις συντεχνίες – τον υπερπληθυσμό της Τράπεζας
2. Οργανωτικά – δομικά θέματα
3. Τη συνεχή προσπάθεια για μείωση των μη εξηπηρετουμένων δανείων
4. Θέματα κεφαλαιουχικής επάρκειας
5. Την ανάπτυξη της Τράπεζας – νέος δανεισμός και την ανάγκη να μεγεθυνθεί η Τράπεζα
6. Ζητήματα compliance (συμμόρφωσης) και πολλά άλλα
Ωστόσο, η μεγαλύτερη και πιο δύσκολη πρόκληση είναι η προσπάθεια να «γεμίσει τα παπούτσια» του απερχόμενου CEO, Τζον Χούρικαν, ενός εμπνευσμένου ηγέτη που ανέλαβε καθήκοντα σε μία δύσκολη περίοδο για την τράπεζα και την κυπριακή οικονομία.
Στην τελευταία του ομιλία σε επιχειρηματικό κοινό στο πλαίσιο του Business Leaders Summit πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ. Χούρικαν θύμισε σε κάποιο βαθμό τον 35ο πρόεδρο των ΗΠΑ, John F. Kennedy, λέγοντας ότι η Κύπρος μπορεί να βάλει ψηλά τον πήχη της οικονομίας θέτοντας στόχο που μπορεί τώρα να θεωρείται ακατόρθωτος. Συγκεκριμένα είχε πει ότι η Κύπρος μπορεί να θέσει τον στόχο να φτάσει το ΑΕΠ της στα €50 δισ., όπως ο JFK εβαλε στόχο οι ΗΠΑ να πάνε το φεγγάρι πριν το τέλος της δεκαετίας του 1960!!
Το IN Business εύχεται στον Πανίκκο Νικολάου καλή επιτυχία και με την Τράπεζα Κύπρου πρωταγωνιστή να φτάσουμε αυτόν τον στόχο.