Κ. Ηροδότου: Ιδανικό το κυκλικό περιβάλλον για τις τράπεζες

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καταγράφεται τα τελευταία χρόνια τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Κύπρο, παρά το γεγονός η Κύπρος καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό ανέφερε ο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Μιλώντας ενώπιον του 7ου Cyprus Banking Forum υπογράμμισε πως υπάρχουν αρκετά εργαλεία στην νομισματική πολιτική πέραν των αρνητικών επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως τα αρνητικά επιτόκια επιβάλλονται ώστε οι τράπεζες να ενθαρρυνθούν να προσφέρουν περισσότερα δάνεια, ενώ με αυτά τα δεδομένα το ρίσκο για πώληση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι χαμηλότερο.

Παρόλαυτα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως υπάρχουν κίνδυνοι με την επιβολή αρνητικών επιτοκίων και την χορηγία περισσότερων δανείων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργία φούσκας για την αξία των ακινήτων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως το περιβάλλον είναι ιδανικό για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την διαχείριση του μεγάλου όγκου των ΜΕΔ και αναφερόμενος προς τις μικρότερες τράπεζες τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων τραπεζών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν από επενδυτές για πώληση δανείων, να αναδιαμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συμπύκνωση του τραπεζικού τομέα κάτι το οποίο όπως είπε η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο και πως αυτό θα πρέπει να καθοδηγείται από τις δυνάμεις της αγοράς και όχι από την Κεντρική Τράπεζα.

Κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες τους για βελτίωση των ισολογισμών τους.
 

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας
Goody’s Burger House: Έρχονται στη Λευκωσία-Ετοιμάζουν άνοιγμα στο Mall of Cyprus
Θ. Μιχαηλίδης: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες, αλλά αυτό μπορεί να ανατραπεί
Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming