Αύξηση 20% στο πλαστικό χρήμα

Κατά 20% αυξήθηκαν οι συναλλαγές που έγιναν με κάρτες από Κύπριους την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2018, με την αξία τους να ανέρχεται στο €1,18 δισ. Μόνο για τον φετινό Ιούνιο οι συναλλαγές Κυπρίων ανήλθαν στα €302 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 35% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

Η αξία των καρτών που χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων μετρητών έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα €841,9 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, ενώ τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο 14%, φτάνοντας τα €146,4 εκατ.

Όσον αφορά τις συναλλαγές (πωλήσεις) που έγιναν από τουρίστες, καταγράφηκε άνοδος 17% την πρώτη εξαμηνία της χρονιάς, φτάνοντας στα €458,8 εκατ. Τον φετινό Ιούνιο οι συναλλαγές από τουρίστες στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 16%, καθώς ανήλθαν στα €114,8 εκατ.

Οι συναλλαγές με ξένες κάρτες (συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και αναλήψεων μετρητών) στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 14% τόσο τον Ιούνιο (€139 εκατ.) όσο και την πρώτη εξαμηνία του 2018 (€582,7 εκατ.).

Οι τομείς στους οποίους κατέγραψε άνοδο το πλαστικό χρήμα ήταν η κυβέρνηση, οι υπεραγορές, τα ξενοδοχεία, τα καύσιμα, τα εστιατόρια, μπαρ και catering, αλλά και τα καταστήματα DIY.

Σημειώνεται ότι η συνολική μηνιαία αύξηση στον κυβερνητικό τομέα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των πληρωμών φόρου στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Πόσα ξοδεύτηκαν στα κατεχόμενα
Από την άλλη, ξεπέρασαν τα €5,5 εκατ. οι συναλλαγές Κυπρίων με κάρτες στα κατεχόμενα την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2018, ενώ τον Ιούνιο έφτασαν το €1 εκατ.

Οι συναλλαγές Κυπρίων στην Τουρκία ανήλθαν το εξάμηνο του 2018 στο €1,9 εκατ. και τον Ιούνιο στις €398,946.

Την ίδια ώρα, από τουρκικές κάρτες δαπανήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές σχεδόν €10 εκατ. τους πρώτους έξι μήνες του 2018 και €1,6 εκατ. τον Ιούνιο.

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)