Αγορά Ακινήτων: Το 1/3 του τζίρου από επαύλεις

Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα μεγάλης αξίας καταγράφηκε το 2017 με αποτέλεσμα το 40% του τζίρου της αγοράς ακινήτων να προέρχεται από πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν του €1 εκατ.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου που επεξεργάστηκε η KPMG και παρουσίασε το Τάσος Γιασεμίδης ενώπιον του 3ου Cyprus Citizenship and Residency by Real Estate Investment Summit, οι πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν του €1,5 εκατ. αντιπροσώπευε το 31% του συνολικού τζίρου το 2017, ενώ παράλληλα σε σχέση με το 2016 η ζήτηση για ακίνητα αξίας πέραν του €1,5 εκατ. αυξήθηκε κατά 45%. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις ακινήτων αξίας €1 εκατ. - €1,5 εκατ. αποτελούσε το 9% του συνολικού τζίρου.
 
Διαβάστε ακόμα: Ένα βήμα πριν την απογείωση του fund industry
 
Η κατηγορία ακινήτων αξίας €100.000 - €300.000 αφορούσαν το 24% του συνολικού τζίρου και η κατηγορία ακινήτων αξίας €300.000-€500.000 και η κατηγορία €500.000 - €1 εκατ. αποτελούσαν το 15% του συνολικού τζίρου έκαστη.
 


Άνοδο στις τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων με βάση και τα στοιχεία του RICS κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017, αύξηση καταγράφηκε στις τιμές ακινήτων σε όλες τις κατηγορίες και σε όλες τις πόλεις με μόνη εξαίρεση οι τιμές εμπορικών ακινήτων στην Πάφο που κατέγραψαν μείωση. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν άνοδο πάνω από 1% με την μεγαλύτερη άνοδο πέραν του 2,5% να καταγράφεται στη Λάρνακα, ενώ για τις τιμές κατοικιών η μεγαλύτερη αύξηση 1,5% σημειώθηκε στη Λευκωσία.

Διαβάστε ακόμα: Ζορπάς By The Sea: Άνοιξε στην καρδιά του Πρωταρά

Φθηνότερη η Κύπρος
Παρά την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων, η Κύπρος παραμένει φθηνή στην αγορά ακινήτων σε σχέση με χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης για οικιστικά ακίνητα στην Κύπρο το 2017 ανερχόταν στα €1.536 ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με €20.190 ανά τετραγωνικό μέτρο που ήταν μέση τιμή στη Βρετανία.

Φθηνότερη είναι η Κύπρος και στις τιμές ενοικίων οικιστικών ακινήτων καθώς η τιμή ανερχόταν στα €786 σε σχέση με €5.272 που ήταν η τιμή ενοικίων στη Βρετανία.

 

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο