Τράπεζες: Ζήτημα ζωής και θανάτου η αλλαγή πλαισίου για ΜΕΔ

Με τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό και την Ελληνική Τράπεζα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική ολοκλήρωση, τα βλέμματα των εποπτικών Αρχών στρέφονται πλέον στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση και χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να χρειάζεται επιπρόσθετα κεφάλαια πέραν των 810 εκατ. ευρώ, μαζί με θέματα προβληματικής διαχείρισης.

Η ενίσχυση του σχετικού πλαισίου είναι και ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκρίνει το σχέδιο απορρόφησης των καλών στοιχείων του Συνεργατισμού και εκκαθάρισης του υπόλοιπου. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει το δικό της μήνυμα όσον αφορά τις κτυπητές αδυναμίες του πλαισίου, δίδοντας μικρή πίστωση χρόνου στις αρμόδιες Αρχές και στο πολιτικό σύστημα για νομοθετικές βελτιώσεις του πλαισίου με στόχο από τη μία οι εκποιήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και από την άλλη να ασκηθεί πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να αρχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Στον απόηχο της διαδικασίας εκκαθάρισης του Συνεργατισμού, το ΑΚΕΛ με τοποθετήσεις στελεχών του, τάχθηκε ήδη εναντίον των όποιων νέων αλλαγών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε το Σάββατο πως, εάν θα συνεχίσουμε να ακούμε φωνές και στην Βουλή, που θα λένε πως αντί να κάνουμε πιο αυστηρό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να ακούω κόμματα και συναδέλφους να μιλούν για κατάργηση ακόμα και του υφιστάμενου μη αποτελεσματικό νόμο περί εκποιήσεων. «Εάν ακολουθήσουμε  αυτή την λαϊκίστικη πολιτική, ένα θα σας πω. Μπορεί να μην είναι αρκετά ούτε τα 5 δισεκατομμύρια», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Αν φανούμε σωστοί και προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και γίνουμε αυστηροί σε αυτούς τους «έξυπνους» που επιλέγουν στρατηγικά να είναι κακοπληρωτές και κάνουμε αυστηρές τις νομοθεσίες μπορεί το κόστος είτε να είναι μηδενικό είτε πολύ-πολύ πιο λίγο από ότι μας κόστισε θεωρητικά σήμερα».

«Αλλά εξαρτάται αν έχουμε την πολιτική βούληση. Ή εκτός και αν θέλουμε  δια τον πολιτικό μας πράξεων να δημιουργούμε πολιτικά ζητήματα για να έχουμε δουλειά να κάνουμε. Να κάνουμε την εύκολη κριτική. Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα της αντίδρασης. Ένα κόμμα της άρνησης. Ένα κόμμα του εύκολου και λαϊκίστικου «όχι». Είμαστε μια παράταξη που αναλαμβάνει ευθύνες. Βάζουμε πλάτες για τον τόπο», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί το ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ για το ότι δεν έγινε νωρίτερα ο φορέας για τα ΜΕΔ και ότι θα έπρεπε να γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Νεοφύτου είπε: Τι θα άλλαζε, αν δεν άλλαζε το πλαίσιο;

«Όταν ακόμα είναι διάχυτο, ακόμα είναι στις μνήμες μας ταμπέλες, «να κουρέψουμε δάνεια» τα ξεχάσαμε; Ουσιαστικά έλεγαν ακόμα και σε αυτούς που ήταν συνετοί δανειολήπτες τους παρέπεμπαν να γίνουν και αυτοί «έξυπνοι». Να σταματήσουνε να πληρώνουνε τις δόσεις, να γίνει το δάνειο τους μη εξυπηρετούμενο για να τους το κουρέψουν. Να προσέχουμε όλοι και το σχόλιο μου είναι γενικό και τα πολιτικά μηνύματα εδώ και πέντε χρόνια είχαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε και νοοτροπίες», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι έκαναν όλοι λάθη, αλλά είχαν την μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουν νοοτροπίες μέσα από την μεγάλη κρίση, δυστυχώς σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος ενθάρρυνε στο να γίνουν πολλοί Κύπριοι «έξυπνοι» γιατί τις υποχρεώσεις τους δημιουργούσαν την φρούδα ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα τις πληρώσει.

«Κάνε δάνειο και θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Κάνε δάνειο και θα το πληρώσει ο καταθέτης ο συνετός. Το ίδιο να μην εξελιχθεί σε όλα τα ζητήματα και να διερωτηθεί ο πολίτης: Γιατί να πληρώνω τους φόρους μου; Έτσι θέλουμε να καταντήσουμε την Κυπριακή πολιτεία;», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.
 
 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP