ΚΟΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Η Κόσμος Ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1981 από τον Κυριάκο Μ. Τυλλή και μετρά 37 χρόνια στον τομέα. Το 1996 τα Hνία της εταιρείας ανέλαβαν οι δυο υιοί του, Ανδρέας και Μιχάλης Τυλλής.
Aπό το 2000 η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της. Κατά συνέπεια, άρχισε να εξελίσσεται σταδιακά από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που επικεντρωνόταν κυρίως στην Ασφάλιση Μηχανοκίνητων Οχημάτων, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Ασφάλισης Γενικού Κλάδου στην Κύπρο, παρέχοντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών προϊόντων, όπως υπογράμμισε ο Ιωάννης Μαυρίδης, οικονομικός διευθυντής.

Προοπτικές ανάπτυξης ασφαλιστικού τομέα
Ο ασφαλιστικός τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, η προσέλκυση ξένων επενδυτών, η επανεκκίνηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας και η χορήγηση δάνειων από τραπεζικά ιδρύματα προς τους καταναλωτές, συνεπάγεται και αύξηση στην ανάγκη ασφάλισης των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία και η χρήση του διαδικτύου για επιχειρηματικούς σκοπούς δημιουργεί καινούργιες ασφαλιστικές ανάγκες για τις επιχειρήσεις, όπως η διαχείριση κινδύνων κυβερνοχώρου (cyber insurance), δημιουργώντας έτσι καινούργιες αγορές, στις οποίες οι εταιρείες του τομέα θα κληθούν να δώσουν λύσεις.
Επομένως, θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του ασφαλιστικού τομέα στην Κύπρο, όχι μόνο για πωλήσεις παραδοσιακών ασφαλιστικών καλύψεων, όπως οι ασφάλειες αυτοκινήτων και περιουσίας, αλλά και για νέες αγορές, οι οποίες θα προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δημοφιλέστερες υπηρεσίες 
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, οι ασφαλίσεις ατυχημάτων και υγείας έχουν καταγράψει μέσα στο 2017 τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους του Γενικού Κλάδου Ασφαλίσεων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με το κρατικό σύστημα υγείας. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση στη νοσηρότητα αλλά και το αυξημένο κόστος ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, πράγμα το οποίο προκαλεί σημαντικούς προβληματισμούς στον Κύπριο πολίτη, ο οποίος αναζητά «ξεγνοιασιά» μέσω ασφαλιστικών προϊόντων. 

Φαινόμενα απάτης 
Η ασφαλιστική απάτη στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια σε ολόκληρη την ασφαλιστική βιομηχανία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης των ασφαλίστρων, ιδιαίτερα στον κλάδο των Μηχανοκίνητων Οχημάτων. Στο παρόν στάδιο, η κάθε ασφαλιστική εφαρμόζει τις δικές της διαδικασίες για μείωση του κινδύνου απάτης. Ως εταιρεία, θεωρούμε ότι έχουμε θέσει τις δικές μας διαδικασίες για εντοπισμό πιθανών τέτοιων περιστατικών, οι οποίες φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. 
Είναι γεγονός όμως, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιο έντονο σε κάποιες περιοχές, κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο φαινόμενο, θα πρέπει όλες οι ασφαλιστικές να συνεργαστούν με στόχο τη δημιουργία μίας κοινής βάσης δεδομένων. Αυτή θα βοηθά στην ανταλλαγή πληροφοριών που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό δόλιων απαιτήσεων. Επίσης, η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και διάφορων αναλογιστικών μοντέλων, μπορεί να βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό του φαινομένου. 

Φερεγγυότητα ΙΙ
Αναμφίβολα η Φερεγγυότητα ΙΙ είχε αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία μας, αλλά και για όλες τις ασφαλιστικές τα τελευταία χρόνια. Η αξιολόγηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τη φερεγγυότητα, με βάση τους κινδύνους που αναλαμβάνει μία ασφαλιστική εταιρεία, οι αυξημένες απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων και οι πρόσθετες απαιτήσεις για πληροφόρηση έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης. Ταυτόχρονα όμως έχουν βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια, τα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. 
Η Κόσμος έχει προσαρμοστεί πλήρως, αφού έχει αναπτύξει εσωτερικά, αλλά και με εξωτερικές αναθέσεις όλες τις δεξιότητες, μηχανισμούς και διαδικασίες που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την Οδηγία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ενδυναμώσει σημαντικά το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, έχει αναπτύξει τα κατάλληλα μηχανογραφικά συστήματα και έχει επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του κεφαλαίου της, μέσω καλύτερης διαχείρισης κινδύνων, αλλά και της μείωσης του προφίλ κινδύνου της.

Πλάνα για το 2018
Να προσφέρουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας! Για εμάς και τους συνεργάτες μας αυτό αποτελούσε πάντα προτεραιότητα. 
Να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας! Η καινούργια οικονομική διεύθυνση της εταιρείας έχει θέσει αυτό ως στρατηγικό στόχο, ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω της ενδυνάμωσης του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, της καλύτερης διαχείρισης του κεφαλαίου της εταιρείας και επικέντρωση σε επικερδείς δραστηριότητες.

Πώς θα επηρεάσει τον κλάδο η προώθηση ενός μονο ασφαλιστικού ΓεΣΥ; 
Αναπόφευκτα η εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού συστήματος ΓεΣΥ, με υποχρεωτική συμμετοχή ολόκληρου του πληθυσμού, αναμένουμε να επιφέρει συρρίκνωση των πωλήσεων ασφαλιστηρίων υγείας, κυρίως σε ομαδικά σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα οποία παρέχονται από εργοδότες προς το προσωπικό τους. Αυτό θα συμβεί καθώς με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν ποσοστό 2,9% επί των απολαβών του κάθε εργοδοτούμενου στο ταμείο του ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν κάποιοι εργοδότες να τερματίσουν το ωφέλημα της ομαδικής ασφάλειας υγείας που παρέχουν στους εργαζόμενούς τους, ένεκα του επιπρόσθετου κόστους.
Παρόλα αυτά, αναμένουμε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα δημιουργηθούν καινούργιες ανάγκες για ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς κάλυψη πιθανών «αδυναμιών» του ΓεΣΥ, αλλά και για εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας σε σοβαρά περιστατικά σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. 

FACTS &FIGURES 
Έτος ίδρυσης:1981
Παρουσία: 37
Προσωπικό: 71 άτομα και πέραν των 150 στο δίκτυο διανομής προϊόντων 
Γραφεία: Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο 
Μικτά δεδουλευμένα ασφάλιστρα: €18.3 εκατ. 
Αποζημιώσεις: €11.1 εκατ. 
5η μεγαλύτερη εταιρεία στο κλάδο 
μηχανοκίνητων 
οχημάτων
Διευθυντική ομάδα 
• Αντρέας Τυλλής, διευθύνων σύμβουλος     
• Μιχάλης Τυλλής, ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος
• Ιωάννης Μαυρίδης, οικονομικός διευθυντής
• Κυριάκος Τυλλής, διευθυντής διαχείρισης κινδύνων
• Αντώνης Μυλιδώνης, διευθυντής πωλήσεων
• Ηλίας Νησιώτης, διευθυντής τμήματος μηχανογράφησης
• Μιχάλης Πέτρου, διευθυντής τμήματος απαιτήσεων (non-medical)
• Γεωργία Κωνσταντίνου, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού
• Ελένη Οικονομίδου, διευθύντρια τμήματος αποδοχής κινδύνων Κλάδου Υγείας και Ατυχημάτων
• Νατάσα Καλαφάτη, διευθύντρια τμήματος απαιτήσεων Κλάδου Υγείας
 
Στοιχεία επικοινωνίας 
Διεύθυνση κεντρικών γραφείων: 
Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 46, 1080, Λευκωσία
Τηλέφωνο:  22796 000 
Φαξ:  22 022 000
E-mail: info@cosmosinsurance.com.cy 
Ιστοσελίδα: www.cosmosinsurance.com.cy
 
 

Δειτε Επισης

TRUST
ROYAL CROWN INSURANCE COMPANY LTD
OLYMPIC INSURANCE COMPANY LTD
INTERTRUST INSURANCE AGENTS, SUB-AGENTS AND CONSULTANTS LTD
EUROLIFE
CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
CNP CYPRIALIFE
CNP CYPRUS INSURANCE HOLDINGS
BAKER TILLY IN SOUTH EAST EUROPE
ΥΔΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ