Έτσι θα λειτουργήσει το Εστία

Την τελική μορφή που θα έχει το σχέδιο Εστία επεξεργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών ενόψει και της επίσκεψης στην Κύπρο της επικεφαλής του SSM Daniele Nouy.
To σχέδιο που αρχικά ετοιμάστηκε από τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, η τελική του μορφή ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Ο Κύπριος που μπορεί να συντηρήσει το Κράτος για 441 ημέρες
 
Το σχέδιο Εστία, είναι κάτι που θα παρουσιάσουν Κεντρική Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών στην επικεφαλής του SSM κατά την επίσκεψη της, την Τετάρτη.
 
Στην αρχική του μορφή, το σχέδιο προέβλεπε πως σ’ αυτό θα συμπεριλαμβάνονταν μόνο δανειολήπτες οι οποίοι είχαν ως ενέχυρο την κύρια τους κατοικία και το δάνειο είχε μεταφερθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες ανάκτησης χρεών της κάθε τράπεζας. Σημειώνεται πως θα τεθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τα δάνεια που θα εμπίπτουν εντός του σχεδίου, ώστε να αποφευχθεί το λεγόμενο moral hazard.
 
Αν και το σχέδιο είναι αρκετά λεπτομερές με πολλά τεχνοκρατικά στοιχεία, επί της ουσίας προβλέπει πως τα δάνεια που θα μεταφερθούν στην Εστία θα απομειωθούν στην αγοραία τιμή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο. Ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει τα 2/3 αυτού του ποσού σε δόσεις ενώ το κράτος θα καταβάλει επίσης σε δόσεις το υπόλοιπο 1/3.  Μάλιστα, για να μην θεωρηθεί ως ενέργεια κρατικής στήριξης, το ποσό που θα καταβάλει το κράτος, θα θεωρείται ως κοινωνική παροχή προς άτομα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους. Επί του συγκεκριμένου πάντως, αναμένεται και η σχετική αντίδραση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά πόσο θα το κάνει αποδεκτό.
 
Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και αρκετές άλλες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποκλειστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να μην επωφεληθούν του σχεδίου. Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα το ετήσιο κόστος για τα κρατικά ταμεία εκτιμήθηκε στα 50 εκατ. ετησίως.
 
Από την εφαρμογή του σχεδίου, μεγαλύτερος αντίκτυπος θα υπάρξει στον Συνεργατισμό, αφού σταδιακά θα αποφέρει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κατά 10%. Αν βέβαια, τελικά διαφοροποιηθούν οι παράμετροι, όπως για παράδειγμα αν περιληφθούν και δάνεια που δεν βρίσκονται στα recoveries, τότε αλλάζουν και τα δεδομένα.
 
 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP